O general Rus değilmiş

Ardahan’da mezarı bulunan tümgeneral büyük merak konusu oldu. Bakan Numan Kurtulmuş, “Rus komutanı ama Polonya asıllı” dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2017 Güncelleme 26 Kasım 2017, 00:00
O general Rus değilmiş

İÇİNDEKİLER

Ardahan'ın Karagöl Mahallesi'nde 8 ay önce bir apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken Rus Tümgeneral'e ait olduğu iddia edilen bir mezar bulundu. 1877-1878 (93 Harbi) Osmanlı-Rus Savaşı'ndan kaldığı belirtilen cenaze büyük merak uyandırdı. Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman'a ait olduğu söylenen mezar Kars Müzesi'ne götürüldü. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş önceki gün müzeye giderek, cenazeyi inceledi. Müze Müdürü Necmettin Alp'ten bilgiler aldı. Kurtulmuş, Tümgeneral Vasiliy Geyman'ın, Rus ama Polonya asıllı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımızın Polonya ziyaretinde de bu konu gündeme geldi.




İKİ ÜLKE DE İSTİYOR
Bu asker bir Rus komutanı ama Polonya asıllı olduğunu biliyoruz. Polonya'daki aile fertlerinin kimler olduğunu öğrendik. İade süreci konusunda yazışmalarımızı başlattık. Tabi Rus ordusunda komutan olduğu için onlar da görüşmelere dahil oldu. Polonyalılar, Vasiliy Geyman'ı kendi ülkesinde defnetmek istiyor. Belki bir anıt mezar inşa edecekler" diye konuştu.