Seni de o manşetleri de unutmadık Ahmet Kaya

Hürriyet gazetesinin bugün ölüm yıldönümü olan Ahmet Kaya için attığı "Vay Şerefsiz" manşeti hala akıllarda.

Giriş Tarihi 16 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 16 Kasım 2017, 14:48
Seni de o manşetleri de unutmadık Ahmet Kaya

İÇİNDEKİLER

Ahmet Kaya 1957 yılında Malatya'ya göç etmiş olan bir ailenin beşinci çocuğu olarak doğdu. Babası Sümerbank mensucat fabrikasında çalışan bir işçiydi. İlkokulu Malatya'da okudu. Müzikle altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştı.



AHMET KAYA NEREDE NASIL VE NEDEN ÖLDÜ?
Ahmet Kaya'nın yaşamı kadar ölümü de olay yarattı. Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000 yılında Hoşçakalın Gözüm isimli albümünün kayıtlarını yaparken, Paris'in Porte de Versailles semtindeki evinde bir gece kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 57 yaşında ölen Ahmet Kaya'nın cenazesi 17 Kasım 2000'de 30.000'in üzerinde kişinin katıldığı törenle Paris'in Peré Lachaise mezarlığına defnedildi.

HÜRRİYET GAZETESİNİN VAY ŞEREFSİZ MANŞETİ
Ahmet Kaya 57 yıllık ömründe bir çok soruşturmaya konu oldu. Bunlardan şüphesiz en önemlisi ve hayatını tümden değiştiren 'Vay Şerefsiz' iftirasıydı. Ertuğrul Özkök'ün genel yayın yönetmenliği döneminde Hürriyet gazetesi Ahmet Kaya için 1993 yılında 'Vay Şerefsiz' manşetini attı.



Gazetenin iddiasına göre Ahmet Kaya, Berlin'de Kürt İşadamları Derneği'nin düzenlediği bir gecede Türkiye'ye kin kusmuştu. Sonraki manşette ise Ahmet Kaya için Ayıp Ettin Gözüm manşetini atan Hürriyet, onu Apo'lu Kürdistan haritası önünde konser vermekle itham etti.


Ertuğrul Özkök

Ahmet Kaya için bu haberler üzerine DGM'de 10.5 yıl ağır hapis istemiyle iki ayrı dava açıldı. Kaya bunun üzerine 16 Haziran 1999'da Türkiye'den ayrıldı. Yargılamaların sonucunda gıyabında toplam 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu görüntülerin düzmece olduğu belirlendi.