Türkiye deprem bölgesine Hızır gibi yetişti

Sabahın erken saatlerinde enkaz haline gelen binalara ulaşan Kızılay ekibinin ardından Ankara'dan havalanan askeri yardım uçağı da Süleymaniye'de. Çadır ve battaniye gibi acil ihtiyaçlar depremzedelere ulaştırılıyor.

Giriş Tarihi 13 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 13 Kasım 2017, 16:47
Türkiye deprem bölgesine Hızır gibi yetişti

İÇİNDEKİLER

Irak-İran sınırındaki büyük depremin ardından yardıma koşan ilk ülke, Türkiye oldu. Sabahın çok erken saatlerinde Irak'ta yıkılan binalara ulaşan Kızılay ekibinin ardından Ankara'dan havalanan yardım uçağı da öğle saatlerinde Süleymaniye'ye indi. Anadolu Ajansı, uçaktaki yardımların boşaltıldığını gösteren fotoğraflar servis etti.

Uçakta bulunan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, depremzedeler için çadır ve battaniye getirdiklerini söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı'na ait kargo uçağında, arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra doktorlar da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'ya hareket etmeden önce "Felaketin hemen ardından ilgili kuruluşlarımızı bölgeye sevk ettik. AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz şu an arama kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyorlar ve bunun yanında da 50 TIR'lık yardım konvoyu, Habur'dan Irak'a şu an giriş yapmış bulunuyor" sözleriyle son tabloyu açıkladı.

İlaç, battaniye, çadır gibi acil ihtiyaçlarda Türkiye'nin gereken her türlü desteği verdiğini belirten Erdoğan, "Bildiğiniz gibi Türkiye zaten bu tür zor durumlarda, zor zamanlarda, her zaman bölgedeki kardeşlerinin yanında yerini almıştır. Temennimiz ve duamız can kayıplarının sayısının daha da artmaması istikametindedir" dedi.



ÇAVUŞOĞLU: REFERANDUM BAŞKA, İNSANİ DURUM BAŞKA...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'i aradığını belirterek Irak'a doğru yola çıkan yardım konvoylarını değerlendirdi:

"Referandum konusunda tutumumuz belli. Onun dışında, bugüne kadar Irak halkına hiç ayrım yapmadan her türlü yardımı yapmışız. Hepsini kardeşimiz olarak görüyoruz. Yine Irak Bölgesel Yönetimi'ne de başından beri her türlü desteği veren ülke biziz. Referandum başka bir konu, bu ise insani bir konu. Biz kim olursa olsun, hemen teklifimizi yapıyoruz.

Hem geçmiş olsun hem de başsağlığı dileklerimizi, hükümetimiz ve Türk halkı adına ilettik. Bir ihtiyaç varsa, tüm imkanlarımızla yardım etmeye hazır olduğumuzu belirterek, 'Şu anda ekiplerimiz hazır, size her türlü ekibimizi göndermeye hazırız' dedim. Onlar henüz yurt dışından yardıma ihtiyaç var mı, yok mu konusunda bir karar vermediler. Bunun kararını verdikten sonra bize bilgi verecekler."

Türkiye'nin birçok noktasında yardım konvoyları hazırlanıyor, bazı konvoylar yola çıktı bile. AFAD, Van'dan ilk etapta 26 personel, beş araç ve bir canlı arama kurtarma köpeğini deprem bölgesine gönderdi.

BARZANİ'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bölgeye ilk insani yardımı ulaştıran Türkiye'ye teşekkür etti. Barzani, "Türkiye'den dün akşam bizimle irtibata geçildi. Habur'dan yardımlar ulaştırıldı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Dar günde yardım ettiler" dedi.