Türkiye Pentagon’u şoke etti

Türkiye ve Erdoğan artık Washington’un oyununu oynamak istemediklerini gösterdi. Bu durum Pentagon’u ve NATO’nun Brüksel’deki merkezini şoke etti. Çünkü Türkiye artık kendisine dışarıdan dikte edilen şeyleri değil kendi menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye başladı. İpek Yolu da bunun için büyük bir fırsat...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2017 Güncelleme 05 Kasım 2017, 02:09
Türkiye Pentagon’u şoke etti

İÇİNDEKİLER

Ekranların ezber bozan programı Yaz-Boz yine gündeme damga vuracak bir röportaja imza attı. İpek Yolu projesini yıllar önce dile getiren, 15 Temmuz'u aylar önce bilen ABD'li ekonomist ve gazeteci William Engdahl, ABD-Türkiye ilişkilerini ve İpek Yolu'nu Yaz-Boz'a anlattı. İşte Engdhal'ın çarpıcı sözleri:

TÜRKİYE OYUNU BOZDU: Bence Amerika'nın derin devleti Türkiye'yi insanlardan oluşan bir toplum olarak değil de kullanılıp atılacak bir alet olarak görüyor. Ve tam şimdi, Türkiye ve onun lideri artık bu oyunu oynamak istemediklerini gösterdi. Ve bu Washington'daki bazılarını, bu askeri endüstriyel kompleksteki bazılarını şoke etti. NATO'nun Brüksel'deki genel merkezindekileri şoke etti. Çünkü Türkiye artık kendisine dışarıdan dikte edilen şeyleri değil kendi menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye başladı.

İNSAN HAKLARI DERNEKLERİ DEVREYE GİRECEK: Washington, Türkiye'ye karşı tedbir almak zorunda. Çünkü ilk olarak Türkiye'deki 15 Temmuz başarısız darbe teşebbüsünün arkasında en baştan beri bir CIA projesi olan Fetullah Gülen ve örgütünü kullanan CIA ve Pentagon'un olduğu hakkında hiç şüphem yok. Ve bu başarısızlıktan sonra gerçek bir problemle karşı karşıya kaldılar. Çünkü Başkan Erdoğan'ın canlı kalacağını ve buna karşı çıkacağını tahmin etmemişlerdi. Şimdi onlar yeni darbe teşebbüsleri için tıpkı Ukrayna'da yaptıkları gibi STK'ları kullanıyorlar. İnsan hakları derneklerini her yerde kullanıyorlar. Bunlar Türkiye'nin ve hükümetin insan haklarını ihlal ettiğine dair her yerde propaganda yapıyorlar. Kendilerini demokrasiyi korudukları şeklinde lanse ediyorlar. Böyle bir propaganda atmosferi oluşturmak ilk adımları.

KRİZ PLANLIYORLAR: Daha sonraki adım da Amerikan Hazine Müsteşarlığı'nın özel bir birimi tarafından yürütülen Türkiye'ye karşı ekonomik bir savaş açmak. Türk lirasının değerini düşürmeye çalışacaklar. Ekonomik ve mali kriz çıkartmayı deneyecekler. Bence iyi haber, Türk hükümeti ve ekonomisinin yüzünü doğuya ve kuzeydoğuya, Avrasya'ya dönmesi ki, Türkiye kesinlikle Avrasya'nın önemli bir parçası... Çin, Rusya, İran ve başka ülkelerle ilişkileri geliştirmek, Türk ihracatı için kesinlikle yeni pazarlar oluşturacaktır. Ve bu aynı zamanda Türk lirasına daha fazla altın karşılığı getirecektir. Çin ve Rus merkez bankaları bunu bir kaç yıldır yapıyor zaten.



İPEK YOLU DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK: Haziran ayında İpek Yolu'nun geliştirilmesini birinci elden görmek için Çin'deydim. Bu proje dünyanın ekonomisini önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde inanılmaz değiştirecektir. Henüz ilk aşamasında olmakla birlikte Türkiye ve Çin arasında diyaloğu geliştirecektir ve yeni pazarlar açacaktır.

ABD, İPEK YOLU'NU BOZMAYA ÇALIŞIYOR: Mesela Alman endüstrisi kendisi için yeni bir pazar olduğunu gördüğünde onlar da gelecek. Ancak ABD'yi istemiyorlar. ABD eskide kaldı. Türkiye'deki insanlar bunu anlıyor. ABD şu an teknik olarak iflas etmiş halde... Wall Street'deki bankalar ancak savaş çıkarıp diğer ülkeleri sömürerek zengin olabilirler. Mesela Myanmar, Washington'un diğer ülkelerle uğraşmasının birebir örneği. Bazı ülkelerin iç işlerine karışarak bu ülkeleri sabote etmeyi amaçlıyorlar. Bu girişimler İpek Yolu projesi için de geçerli.

WASHİNGTON'U ŞAŞIRTIN: Türkiye için en büyük tehdit kendi potansiyelini fark etmemesi olacaktır. Ayakta kalabilmek, güçlü olmak ve pozitif bir şeyler ortaya koymak adına. Eğer bunu unutup komşu ülkelerle problemler yaşarsanız bu olumlu olmaz. Bunu birkaç yıl önce yaşadınız. Türkiye bir anda kendini düşman komşu ülkelerle çevrilmiş olarak buldu. ABD ve NATO bu tarz sıkıntıları Türkiye'nin önüne koymak isteyecektir. Suudi Arabistan ve yakın ülkeleri kullanarak, Türkiye üzerinde stres oluşturmak isteyecektir. Ancak savaştan kaçınmak gerek. Savaşlarda sadece kaybedenler ve ölüm vardır. Ama bölgede yapıcı olmak Washington'un aklına bile gelmeyen bir durum. Bence bu tehditlerle yapıcı bir yaklaşımla başa çıkabilirsiniz. Ben Türkiye'nin potansiyeli konusunda daha ılımlı bakanlardanım. İpek Yolu da olumlu bir gelişme olabilir. Bu Türkiye için çok güzel bir durum.



ABD'li ekonomist William Engdahl, ABD'nin planlarını ve Türkiye'nin İpek Yolu'ndaki önemini anlattı.