Rum panikledi: Türkler doğalgaz buldu

Kıbrıs Rum medyası, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin Kıbrıs adası çevresinde yaptığı araştırmalar sonucunda doğalgaz bulduğunu yazdı

Giriş Tarihi 30 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 30 Ekim 2017, 11:59
Rum panikledi: Türkler doğalgaz buldu

İÇİNDEKİLER

Kıbrıs Rum medyası, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin Kıbrıs adası çevresinde yaptığı araştırmalar sonucunda İskenderun Körfezi ile KKTC'nin Karpaz yarımadası arasında doğalgaz yatağı tespit ettiğini, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın yıl sonunda bölgede kazı yapacağını ileri sürdü.

BARBAROS HARİTALANDIRDI
Rum Fileleftheros gazetesi, son yıllarda Kıbrıs çevresindeki Doğu Akdeniz sularında sismik araştırmalar yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin ayrıntılı haritalar çıkardığını, sondaj gemisinin doğalgaz bulunduğu tahmin edilen Kapraz yarımadası açıklarına 2018'in ilk aylarında geleceğini yazdı.

Enerji Bakanı Berat Albayrak da bir süre önce Türkiye'nin kendisine ait sondaj gemisiyle Doğu Akdeniz'de sondaj yapacağını açıklamıştı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Barbaros Hayrettin Paşa gemisini ziyaret etmişti

KKTC'nin petrol arama sahalarındaki sondaj yetkisi Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na verilmiş durumda.

"NE KADAR ARARSANIZ O KADAR BULURSUNUZ"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında yaptığı açıklamada, denizlerdeki aramacılık faaliyetlerinin yoğunlaşacağını, ayrıca MTA Oruç Reis sismik gemisinin de çalışmalarına başlayacağını belirtmişti.



ARAMA GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Daha önce de Akdeniz ve Karadeniz'de sismik araştırmalar yapan Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi, denizin 8 kilometre altındaki jeolojik yapıları inceleyebiliyor, iki ve üç boyutlu sismik veri toplayabiliyor. Brüt 4 bin 711 ton ağırlığındaki arama gemisi, yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesiyle otomatik olarak yapabiliyor. Uzunluğu 84, genişliği 21,6 metre olan gemide bir helikopter pisti bulunuyor.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, KKTC açıklarındayken Barbaros Hayrettin Paşa gemisini ziyaret etmişti

Ayrıca, buzullarda çalışma özelliğine de sahip gemi, dizel itici gücüyle çalışıyor. Barbaros Hayrettin Paşa, sismik ses kaynağı, yüksek özellikli katalitik çeviricileri, çift gövdesi ve su temizleme sistemleriyle en çevreci gemilerden biri olarak nitelendiriliyor.