Avrupa Erdoğan’ı çekemiyor

Türkiye-Avrupa arasında gerilen ilişkileri Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı Prof. Günther Meinel, TAKVİM için yorumladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2017 Güncelleme 28 Ağustos 2017, 02:43
Avrupa Erdoğan’ı çekemiyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye 15 Temmuz darbe girişimini atlattığında yanında ne Avrupa Birliği üye devletleri ne de ABD vardı. Sanki Batı 15 Temmuz darbesinin başarılı olmasını ister gibiydi. Sonra anlaşıldı ki birçok devletin istihbarat birimi FETÖ'ye destek vermiş ve Erdoğan'ın devrilmesi için ellerinden geleni yapmışlardı. Son günlerde Almanya'nın Türkiye'ye düşmanlığı ne anlatılabilir ne de bir neden bulunabilir düzeyde. Alman hükümetinin bütün üyeleri açık ve aleni olarak Türkiye düşmanlığı yapıyorlar. Ama herkes Alman hükümeti gibi değil. Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı Prof. Günter Meinel, batının gerçek yüzünü açık seçik ortaya koyuyor. Prof. Günther Meinel, Almanya-Türkiye ilişkilerini Avrupa Diplomatlar Birliği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bozçelik'i ziyaretinde, Ali Değermenci'ye anlattı.

Avrupa Birliği'ni neden çok sert şekilde eleştiriyorsunuz?
Avrupa Birliği istenildiği gibi kurulmadı. Şu an birlik olarak devam ediyor ama her birlik üyesinin farklı problemleri var. Baştan bunların farkına ne yazık ki varılamadı. Sonradan birlik üyeleri kendi kanun ve kurallarını kurmaya başladılar.

Ne olması gerekiyordu?
Birliğin bir İçişleri, Dışişleri bakanı olması gerekiyordu. Avrupa Birliği tek bir devlet gibi yönetilmesi gerekiyordu. Böyle yönetilmediği gibi her ülke kendi özel problemlerine programlar yaptılar. Böyle olunca da ortak bir çözüm bulunamadı. Bundan dolayı çok büyük problemler oluşmaya başladı. Bugün gelinen noktada Avrupa Birliği'nin ayakta duramayacağını ve kısa süre sonra parçalanacağını düşünüyorum.

Avrupa Birliği'nin dağılacağını söylüyorsunuz. Ne zaman dağılır?
En geç 5 yıl içinde mevcut Avrupa Birliği dağılacaktır. Ondan sonra yeniden bir birlik kurulacağını düşünüyorum.

AB dağılırsa ne olacak?
Güçlü olanlar ayakta kalacaklar diğerleri ise çok kötü durumda olacaklar. Güçlü olanlar arasında birlik kurulacak, zayıflar eski ulus devlete döneceklerdir.



AVRUPA BİRLİĞİ HRİSTİYANLIK SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYOR

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması konusunda neler düşünüyor?
Türkiye'nin böyle bir birliğe bugün girmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Türkiye bölgesinde ekonomik, siyasi olarak lider ülke durumunda. Türkiye AB'nin dışında da gelişebilir. Rusya ve Çin ile yakın ilişkiler içinde. Bunu biraz daha geliştirirse Avrupa Birliği çok ciddi zarar edebilir. Bunu AB bildiği için Türkiye'yi elinden de kaçırmak da istemiyor ama tam üye de yapmak istemiyor.

Türkiye 50 yıldan fazla bir süredir kapıda neden bekletiliyor, tam üye yapılmıyor?
Türkiye'ye 54 yıldır hiçbir şekilde dürüst davranılmadı. Özellikle son yıllarda çok açık olarak görüldü ki, Türkiye'ye karşı dürüst davranılmıyor. Benim en çok üzüldüğüm olaylardan bir tanesi de Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne alacakmış gibi yapıp asla almayı düşünmemeleridir. Bana göre Türkiye resmen kullanıldı. Ümit verdiler ama almayacakları en başından itibaren belli idi.

Türkiye'yi neden almıyorlar?
Bugün Avrupa Birliği Hristiyanlık sistemi içerisinde çalışıyor. Avrupa Birliği Hristiyanlık değerleri altında kurulmuş bir kulüptür. Türkiye çok büyük Müslüman ülkelerden biri. Bir tarafta Hristiyan ülkelerden oluşan büyük bir topluluk, diğer tarafta da Müslüman ve kalabalık bir ülke Türkiye. Bunlara göre ters düşüyor. AB İslam'dan korkuyor. Bugünkü şartlarda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olması imkansızdır. 3-4 milyon nüfuslu Makedonya üye yapılabilir AB için sorun olmaz ama 80 milyon nüfuslu Türkiye onlar için çok tehlikeli oluyor.

Türkiye için nasıl bir planları var?
Türkiye'yi de tamamen reddetmek istemiyorlar. Türkiye stratejik olarak Avrupa Birliği için çok çok önemli bir ülke. Farklı bir üyelik belki yarım üyelik gibi formül oluşturmak istiyorlar. Bu üyelik ile karşılıklı menfaatlere dayalı bir sistem oluşturmak istiyorlar. Türkiye ile bağları bir anda kesip atmaktan da çekiniyorlar. Ümit verip müzakerelerin sıcak tutulmasını sağlamak istiyorlar.

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasından Avrupa'dan ve Almanya'dan Türkiye'ye neden destek olmadılar?
Türkiye son yıllarda inanılmayacak şekilde gelişti büyüdü. Türkiye'nin ekonomik olarak büyümesi Avrupa'yı ciddi şekilde şaşırttı. Hatta bazıları bu durum karşısında şaşkınlık içinde "Bunu Türkiye'den beklemiyorduk" dediler. Bütün bu gelişmeler şuanda Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşmiştir. Türkiye'yi ciddi bir şekilde yükseltti ve büyüttü. Bu başarı Erdoğan'a bağlıdır. Türkiye'nin beklenmedik şekilde büyümesi Avrupa'nın işine gelmiyor. Avrupalılar, keşke Türkiye bu kadar hızlı büyümeseydi diye hayıflanıyorlar.


Avrupa Diplomatlar Birliği'nin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bozçelik (solda), Prof. Meinel'i Türkiye'de ağırladı.

15 TEMMUZ'U DESTEKLEDİLER

15 Temmuz'da darbe gerçekleşseydi sevinecekler miydi?
Bu konuyla ilgili cevabım var. Ama bunu açıklamayayım. Ben de kalsın. Avrupa'da küçük bir kesim darbenin gerçekleşmesini istemedi. Fakat çoğunluktaki ülkeler darbenin gerçekleşmesini istediler. Bütün bunlara rağmen Türkiye darbeye karşı direndi ve kazandı. Türkiye ayakta kaldı.

Darbenin gerçekleşmesi için bazı istihbarat örgütleri görev aldılar mı?
Bazı ülkelerde darbenin olacağı konusunda istihbarat aldı. Buna karşılık bir beklentiye giren ülkeler oldu. Hangi ülkeler olduklarını söylemek istemiyorum. Fakat darbeyi önceden bilen ülkeler vardı.

Darbeden sonra da Türkiye'ye neden destek vermediler?
Bu olay canımı çok sıkıyor. Darbeden hemen sonra bazı ülkeler Türkiye'ye desteklerini hemen açıkladı. Mesela Rusya lideri Putin darbeden hemen sonra telefon açarak Türkiye'ye desteğini açıkladı. Avrupa ülkelerinden destek çok ama çok geç geldi. Avrupa ülkelerinin büyük yanlışı ve hatası olarak görüyorum.

Darbeyi FETÖ'nün yaptığını biliyorlar mı?
Şu an Avrupa ülkelerinin FETÖ ile ciddi sorunları var. Avrupa bugün FETÖ'den çekiniyor. Bu kadar güçlü olduklarını bilmiyorlardı. Darbeyi FETÖ'nün yaptığını bugün herkes biliyor. Hatta bunu da açıklıyorlar.

ALMAN MEDYASI KESİNLİKLE GERÇEKLERİ ANLATMIYOR

Sığınma taleplerini neden kabul ediyorlar?
Fethullahçı Terör Örgütü'nün ne kadar tehlikeli bir grup olduğunu bilmiyorlardı. Onları insan hakları gerekçesi ile iade etmiyorlar. Almanya'ya giden örgüt üyeleri "Bizi Türkiye ölümle tehdit ediyor" diye propaganda yapıyorlar. Bundan dolayı da Almanya bunları iade etmiyor. Avrupa, bu örgüt üyelerini suçlarının yüzde yüz kanıtlanması durumunda iade edebileceklerini söylüyorlar.

Almanya son zamanlarda Türkiye'ye sert bir şekilde karşı çıkıyor. Türkiye'den ne istiyor?
Türkiye çok gururlu bir ülke. Almanya'nın da egosu vardır. Türkler gururunu, Almanlar da egosunu bir kenara bırakıp masaya oturmaları gerektiğini düşünüyorum. Burada özellikle Alman medyası gerçekleri göstermiyor. Alman medyası sürekli Türkiye'yi kötülüyor, turist olarak gitmeyin diye çağrılar yapıyor. Bu haberler her iki ülkeye zarar veriyor. Burada görev politikacılara düşmektedir. Öncelikle politikacılar sonra da medya bir araya gelerek bu sorunu gidermeliyiz.

Türkiye Batı sisteminden çıkarsa ne olur?
Türkiye stratejik olarak Avrupa için çok önemli bir ülke. NATO üyesi olarak birlikteyiz. Burada Türkiye NATO'dan çıkarsa bu Avrupa için çok kötü olur hatta bu Avrupa için bir felaket olur.

HANGİ DİKTATÖR 3 MİLYON MÜLTECİYİ ÜLKESİNE ALIR?

Erdoğan hakkında ne düşünüyorsunuz?
Erdoğan'ın çok farklı bir tarzı var ve o tarzı ile Türkiye'yi bugün çok farklı bir yere getirdi. Erdoğan, Türkiye'yi çok doğru ve iyi bir şekilde yönetiyor. Avrupa'da hiçbir lider onun kadar başarılı değil.

Alman Dışişleri Bakanı, biz Türkiye'ye değil Erdoğan'a karşıyız açıklamasını nasıl değerlendirelim?
Hiçbir Avrupalı Türkiye'nin bugün bu kadar başarılı olacağını düşünmedi. Dolayısıyla Türkiye'nin bu kadar yükselmesi onları demek ki rahatsız ediyor.
Diktatör suçlamaları yapılıyor? Diktatörlük suçlamasını başka ülkeler için söyleyebilirler fakat Erdoğan benim gözümde asla diktatör değildir. Diktatör dediğiniz hangi ülkenin lideri sınırlarını açıp 3 milyon mülteciyi ülkesinde ağırlar mı? 3 milyon mülteciyi ülkesinde Erdoğan ağırlıyor. Böyle diktatör olabilir mi? Asla olabileceğine inanmıyorum.

En çok da Almanya bu konuda eleştiri yapmasının nedeni nedir?
İki Almanya birleşirken 150 bin kişiyi kamudan ihraç edildi. O zaman güvenemedikleri kişileri çalıştıramazlardı. Bugün de aynısını Türkiye yapıyor. Türkiye'nin o kadar çok düşmanı var ki, bilinmiyor. Dost ile düşmanlar belli olsa Türkiye çok rahat edecektir. Erdoğan işte bunu yapmaya çalışıyor.

Türkiye ile Almanya arasındaki sorunlar ne zaman biter?
Türkiye Rusya ile çok ciddi bir kriz yaşadı ve 9 ay sonra sorun çözüldü. Türkiye ile Almanya arasındaki sorun 9 ay değil ama biraz daha fazla sürebilir. Bizim ülkemizde seçimler var. Yavaş yavaş ortam sakinleşecek.

DENİZ YÜCEL GAZETECİLİK SINIRINI AŞTI

Deniz Yücel neden bu kadar tartışılıyor?
Deniz Yücel gazetecilik sınırını çok aşmış biridir. Ben Türk hukukuna tamamen güveniyorum. Deniz Yücel'in PKK terör örgütü ile bağlantıları ortaya çıkmıştır. Deniz Yücel gazetecilik sınırını geçip yanlış yapmıştır. Ben Türk hukuk sisteminin Deniz Yücel ile ilgili kararını doğru şekilde vereceğine ve hangi noktalarda örgüt ile çalıştığını ortaya koyacağına inanıyorum.

Deniz Yücel'i istihbarat örgütleri kullanmış olabilir mi?
Bu konuda net bir bilgim yok ama bir gazeteci, gazetecilik sınırlarını aştıysa suçlu olacaktır. Ben hiç kimseden Deniz Yücel'in suçsuz olduğunu hiçkimseden duymadım. Deniz Yücel'in hata yaptığını çok açık olarak biliyorum.

Alman hükümeti neden bu kadar baskı kuruyor?
Deniz Yücel bir simge oldu. Bugüne kadar Almanya her istediğini yaptı, istediğini aldı. Deniz Yücel'i de istedi. Alamayınca sorun çıkarıyor. Politikacılar istediklerini alamayınca halkın karşısında zayıf düşüyorlar.

Röportaj: ALİ DEĞERMENCİ