Cumhurbaşkanı Erdoğan istedi, yabancı tabelalar kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkçe’nin daha fazla ve etkin kullanılmasına dikkat çekmesinin ardından İstanbul’daki bazı ilçelerde yönetmeliğe uymayan tabelalar kaldırıldı.

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2017, 00:00 Güncelleme 11 Ağustos 2017, 09:23
Cumhurbaşkanı Erdoğan istedi, yabancı tabelalar kaldırıldı

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8. Uluslararası Türk Dili Kurultayı'nda Türkçe'nin daha fazla ve daha etkin kullanılmasına dikkat çekmesinin ardından dün İstanbul'da bazı ilçelerde yönetmeliğe uymayan tabelalar ekiplerce söküldü. Türk Dili Kurultay'ında Türk dilinin daha fazla yaygınlaşması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke genelinde çok kullanılan ve yaygınlaşan yabancı kelimelere karşı da eleştirilerde bulunmuştu. İstanbul'da dün Zeytinburnu ve Beyoğlu belediyeleri yabancı dilde yazılan ve İBB İstanbul Reklam, İlan ve Tanıtım Yönetmeliği'ne aykırı olarak imal edilen yabancı tabelaları sökmeye başladı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ilçe genelinde yabancı isimli tüm tabelaların kaldırılması için talimat verdi. Bu talimatın ardından zabıta ekipleri tabelaların en yoğun olduğu Veliefendi Mahallesi Çarşamba Pazarı'nın kurulduğu 75/2 Sokak'taki yabancı tabelaların sökülmesi için harekete geçti. Zabıta ekipleri tek tek yabancı tabelaları söktü.

LED IŞIKLI TABELA OPERASYONU
Beyoğlu'nda iş yerlerine, Arapça başta olmak üzere yabancı dillerde asılan ışıklı ve ledli tabelaları yönetmeliğe uygun olmadığı gerekçesiyle önce uyarı yapıldı. Tabelaların indirilmemesi üzerine bir süre sonra da geceyarısı operasyonuyla tabelalar zabıta ekiplerince toplandı. Taksim Meydanı ve Talimhane Caddesi üzerindeki işyerlerine ait Türkçe tabelalar yerine özellikle Arapça tabelaların yoğunlaşması ve bunların ışıklı ledli olarak abartılı şekilde asılması nedeniyle Etüt Proje Müdürlüğü ve Beyoğlu Zabıta ekiplerinin çalışmaları sonucu ışıklı tabelaları yasalara uygun olmadığı ve izin alınmadığı gerekçesiyle kaldırıldı. Beyoğlu Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından ışıklı tabelalar gece saat 01.00'de yüksek yerlerdeki tabelalar vinç yardımıyla yerlerinden söküldü. Zabıta ekiplerinin çalışmalarının tüm Taksim çevresinde devam edeceği, kanuna uymayan tüm tabelaların kaldırılacağı kaydedildi.