100 yıllık vefa

Bir asır boyunca İstanbul’u inci gibi işleyen mimar ailesi Balyanlar’ın belgeselinin yapılması kararlaştırıldı. 2018’de tamamlanacak belgeselde ailenin hayatı ve eserleri anlatılacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2017 Güncelleme 01 Ağustos 2017, 00:37
100 yıllık vefa

İÇİNDEKİLER

Yaptıkları 150'den fazla eserle İstanbul'un tarihi dokusunu değiştiren ünlü Balyan ailesinin hayatının anlatılacağı belgesel çekimlerine başlandı. Ermeni asıllı Balyan ailesinin üyeleri, Osmanlı Devleti'nin en önemli mimarları arasındaydı. İstanbul'u, İstanbul yapan eserler, bu ailenin elinden çıktı. 17. ve 18. yüzyılda yaptıkları eserlerin görkemi, günümüze kadar ulaştı. Yaptıkları büyük yapılarla adlarından söz ettiren aile, ilk olarak Krikor Balyan ile birlikte faaliyet göstermeye başladı. Ardından Garabet Balyan, İstanbul'a yedi saray, yedi kilise, dört fabrika, üç okul ve daha pek çok sayısız eser yaptı. Eğitimlerini her zaman Fransa'da alan aile, Barok mimari tarzını Osmanlı eserlerine uyarladı. Garebet Balyan, 1. Abdülmecit zamanında devletin uzun süre yönetildiği Dolmabahçe Sarayı'nı yaptı. Türkiye'nin en büyük sarayı olan Dolmabahçe, Osmanlı sarayının 19. yüzyılda Batı standartlarını benimsediğini sergilemek için attığı sembolik bir adımdı.


Levon Balyan

2018'DE GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Ailenin 32 yaşında veremden vefat eden üyesi Nigoğas Balyan da İstanbul'a sayısız eser bırakanlardandı. Ailenin son üyesi Osmanlı'nın yıkılışından kısa bir süre sonra aramızdan ayrıldı. İstanbul'u bir inci gibi işleyen bu ailenin hayatının ve eserlerinin belgesel yapılması kararlaşırıldı. Yönetmenliğini Garo Vram Babayan'ın üstlendiği ve "Balyanlar Kültürel Mirasın Peşinde" ismi verilen belgeselin çekimlerine Mart 2016'da başladı. Balyan ailesini anlatan belgesel 2018 yılının başlarında izleyiciyle buluşacak.



EĞİTİMLERİNİ FRANSA'DA ALDILAR
Aile, 18. yüzyılda Kayseri'den İstanbul'a yerleşti. Ailenin son üyelerinden Levon Balyan, Fransa'daki eğitimi sırasında annesinin 'Latin dersleri yerine teknik dersler al' öğüdünü dinledi. Çizim dersleri alıp mimari anlamda kedisini geliştirdi. Amcası Sarkis Balyan ile çalışıp önemli eserler imar etti.


İstanbul denince akla ilk gelen cami olan Mecidiye Camii, Mimar Nigoğos Balyan tarafından 1853'te yapıldı.



KÜÇÜKSU KASRI
32 yaşında veremden ölen Nigoğos Balyan'ın en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Nigoğos Balyan, aynı zamanda Ihla mur ve Göksu Kasırları'nı da yapmıştır.



DOLMABAHÇE SAAT KULESİ
Mimar Sarkis Balyan tarafından yapılan kule, 1890-1895 yılları ara sında inşa edildi. 27 metre uzunlu ğundaki kulenin yapılmasını Sultan 2'nci Aldülhamit istedi.

TAYFUN ER