CIA’in Türk ajanı

Adı Murad Ferid... Uzun yıllar CIA ajanı olarak görev yaptı...Türkiye’de çok saygın bir hukuk profesörü olarak tanınıyor. Öyle ki bir hocanın ardından ona saygı olarak çıkarlıan kitapta başrollerden biri de Murad Ferid’e ait

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Temmuz 2017 Güncelleme 11 Temmuz 2017, 01:28
CIA’in Türk ajanı

İÇİNDEKİLER

Peki kim bu Murad Ferid? Hayat hikayesi, ailesi her şeyi çok ilginç. 1908 yılında Selanik'te doğan Murad Ferid'in büyükbabası, İstanbul'da bir dönem yaşayan Arnavut asıllı bir Türk. Eğitim hayatına atıldığı ilk günlerden itibaren dahiyane zekasıyla dikkat çekti. Almanya'ya yerleşen ailesi, onun asker olmasını istedi. O da kabul etti. 1939 yılında Alman Ordusu'nda subay olarak görev yapmaya başlayan Murad Ferid, o dönemde CIA ile tanıştı. CIA, Nazi subayı gibi görünen Murad Ferid'i Hitler'in yakınlarına kadar sokmayı başardı. Hitler'in çok özel bilgileri de detaylı şekilde CIA merkezine gönderiliyordu. Murad Ferid, Alman ordusunda da hızlı bir şekilde yükseldi. Hayatını kaybettiği 1998 yılına kadar CIA için birçok önemli başarıya imza attı. Türkiye'de de birkaç kez kısa süreli ikamet eden Murad Ferid, bulunduğu ülkelerdeki çok önemli bilgileri özel bir yöntem ile CIA'e aktardı. CIA'e sunulan bilgilerde, Murad Ferid'in bazı çalışmaları da yer aldı.

5 ALMAN CASUSU VAR
Türk istihbaratının Türkiye'de Amerikan casusu sayısından şikayetçi olduğuna dikkat çeken Murad Ferid, bu konuya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Türk istihbaratının o dönem Amerikan casuslarının asker olymasından dolayı yaşadığı rahatsızlık da gizli bilgilere yansıyor. İkinci Dünya Savaşı'nın olduğu günlerde, Türk istihbaratı sabotajcı 5 Alman casusu ve hedef eylemlerini tespit ediyor. Türkiye, ABD'ye herkes kafasına göre casusluk yaparsa anarşi çıkar diyor. Ancak CIA, bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyor.

CIA DİREKTÖRÜ İSYANDA
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo, ABD istihbaratından dışarıya bilgi sızdıranların kahramanlaştırıldığını ve bu konuda önemli adımlar atılacağını söyledi. Pompeo, "Edward Snowden gibi isimler maalesef kahramanlaştırılıyor ve Amerika'nın gizli bilgilerini çalarak, kendi egolarını tatmin etmeyi veya para kazanmayı amaçlayanlar ya da farklı amaçlar güden insanlar artışta. Buna karşı sessiz kalacağımız düşünülemez" dedi. Pompeo'nun, Snowden gibilerin ağır ceza alması için yeni yasa talebinde bulunduğu iddia edildi.