YPG'yi muhatap almayın

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Beyaz Saray’ın kapısında karşıladı... Erdoğan, basın toplantısında net mesajlar verdi: YPG’yi muhatap almak uygun değil... FETÖ elebaşı Gülen ile ilgili beklentilerimizi açıkça ifade ettik...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2017 Güncelleme 17 Mayıs 2017, 02:15
YPG’yi muhatap almayın

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, gerçekleştirdikleri 25 dakikalık baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Heyetlerarası görüşmeye geçmeden önce düzenlenen basın toplantısında Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Özellikle YPG, PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması küresel mutabakata kesinlikle uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz.
Suriye, Irak Yemen ve Libya'daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedeceklerdir. İki müttefikin dayanışması, eli kanlı cinayet şebekelerini bertaraf etmek için kafidir.
Seçim zaferi nedeniyle kendisini kutluyorum. Sayın Başkanla az önce ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Köklü geçmişe dayanan ve stratejik ortaklı düzeyine erişmiş olan Türkiye-Amerika ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız küresel barış için de önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde özellikle de iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği her zamankinden çok daha büyük önem kazanmıştır.
Gerek ikili gerek biraz sonraki heyetler arası görüşmenin geleceğimize yönelik çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize fırsat tanıyacağına inanıyorum. Ekonomi, ticaret yatırım, enerji ve savunma sanayii alanında işbirliğimizi artırma konusunda hemfikiriz.

FETO'YU İADE EDİN
Deaş başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma oryaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur.
Doğrusu ben bu ziyaretimizi tarihi bir dönüm noktası teskin edeceğine inanıyorum.
FETÖ elebaşısı Gülen ile ilgili beklentilerimizi açıkça ifade ettik.
Suriye ve Irak'ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Tabii sayın Trump'ın seçim zaferi, yeni beklentilerin doğmasına, umutların filizlenmesine yol açmıştır.
Biz yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldırısı sonrası takınılan tavrı olumlu buluyoruz.

TRUMP: ERDOĞAN HARİKA BİR ADAM
ABD Başkanı Trump ile Almanya Başbakanı Merkel'in yaptığı telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da gündeme geldiği belirtildi. Görüşmede Trump'ın, Merkel'e, "Erdoğan harika bir adam" ifadesini kullandığı ortaya çıktı. Merkel'in bu sözler üzerine büyük şok yaşadığı öğrenildi.

ERDOĞAN'A A PLUS KARŞILAMA
Trump , Twitter'dan Erdoğan'la olan görüşme videosunu paylaştı. "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, ağırlamak büyük bir onurdu" yorumunu yaptı. Erdoğan da Trump'ın tweet'ine "Misafirperverliğiniz için teşekkürler. Bugünkü toplantının uzun süren ittifak ve stratejik ortaklığımızı güçlendireceğine inanıyorum" cevabını verdi.


ŞEREF DUYUYORUM
ABD Başkanı Trump, "Başkan Erdoğan'ı konuk etmekten şeref duyuyorum. Türk ve ABD halkları onlarca yıldır dost ve müttefiktir. Türkiye komünizmle savaşta son derece önemli bir ülkeydi. SSCB'ye karşı efsanevi bir varlık gösterdi" dedi ve ekledi: Türk askerlerinin Kore'de ABD askerleriyle omuz omuza savaştılar. Şu anda terörle mücadelede yeni bir düşmanımız var ve beraber mücadele veriyoruz. Türk halkı korkunç terör saldırılarıyla karşılaştı. Türkiye'yi terörle mücadelede destekliyoruz. DEAŞ gibi PKK gibi mücadelede destekliyoruz. Tek yapmanız gereken gazetelerin baş sayfalarına bakmanız. Ne demek istediğimizi anlarsınız. Sayın Erdoğan'la karşılıklı ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

İLİŞKİLERİMİZİ YENEMEZLER
"Trump , "Sayın Erdoğan ile çalışmak için sabırsızlanıyorum. Türkiye'yi terörle mücadelede destekliyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizi hiç kimse yenemeyecektir" dedi.


2 SAATLİK ZİRVE
Baş başa görüşme ve basın toplantısının ardından Erdoğan ile Trump, yemeğe geçti. Heyetlerarası görüşmenin de gerçekleştirildiği yemeğe Enerji Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bozdağ, Savunma Bakanı Işık, Ekonomi Bakanı Zeybekci, Genelkurmay Başkanı Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Yemekte YPG ve FETO'nun iadesi konuşuldu. Zirvenin ardından Trump, Erdoğan'ı aracına kadar uğurladı. Erdoğan ile Trump arasındaki görüşmeler toplam 2 saat sürdü.



5 KEZ EL SIKIŞTILAR
Almanya Başbakanı Merkel'in elini sıkmayan Trump, Erdoğan'a 5 kez elini uzatarak mesaj verdi.

CNN VE BBC CANLI VERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da bir araya gelmesi, hem CNN hem de BBC'de canlı olarak yayınlandı.