Hayattan uçtu

Mühendis Çağrı Sever, Icon A5 uçağının test uçuşuna katıldı. Ancak uçak, kalkıştan 20 dakika sonra göle çakıldı. Sever ve pilot kurtarılamadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mayıs 2017 Güncelleme 10 Mayıs 2017, 00:00
Hayattan uçtu

İÇİNDEKİLER

Türk Makine Mühendisi Çağrı Sever (41), Icon A5 adlı uçağın deneme sürüşü sırasında göle çakılıp hayatını kaybetti. Yüreklerimizi yakan kaza, binlerce kilometre uzağımızda Amerika'nın Kaliforniya eyaletinin Napa şehri yakınlarında bulunan Berryessa Gölü'nde meydana geldi. Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği bölümünü 1998'de bitiren Çağrı Sever, masterının ardından Amerika'ya gitti. Pensilvanya'da bulunan Leigh Üniversitesi'nde doktorasını bitiren Sever, Ford firmasında işe girdi. Son 3 yıldır Ürün Tasarım ve Geliştirme Bölümü'nde müdür olarak çalışan Sever, Icon şirketinin ürettiği hem denize hem karaya iniş yapabilen ve geleceğin uçağı olarak değerlendirilen tek motorlu uçağı merak etti.

ICON: "ÇOK ÜZGÜNÜZ..."
Henüz teslimatlarına başlanmayan ve test uçuşları yapılan uçağa binebilmek için şirketle iletişime geçti. Geçtiğimiz Pazartesi günü, 55 yaşındaki uçağın pilotu ve tasarımcısı olan Jon Karkow ile hareket etti. Ancak A5 tipi uçak, kalkıştan 20 dakika sonra sert bir şekilde göle çakıldı. Sever ve Karkow, olay yerinde hayatını kaybetti. Uçağın ilk ölümlü kazasının ardından Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi (NTSB) soruşturma başlattı. Icon şirketi, yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı: "Kazayla ilgili çok üzgünüz. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Kazayı araştıran NTSB ve Amerikan havacılık otoritesi FAA'ye her türlü desteği veriyoruz." Geçtiğimiz ay bir Icon A5 uçağı suya inişte hasarlanmıştı. Uçakta bulunan bir pilot ve bir yolcu kazayı yara almadan atlatmıştı.

DEĞERİ 190 BİN DOLAR
Icon A5 tipi uçak, iki kişilik, üstten kanatlı, tek motorlu uçak, 'geleceğin tasarımı' olarak adlandırılıyor. Hem gövde üzerine suya, hem de iniş takımlarını açarak karaya inebilen Icon A5, saatte 193 kilometre hıza çıkabiliyor. Rotax 912 tipi motoruyla, ağırlığı toplam 446 kilogram olan uçağın menzili ise 556 kilometre. Uçağın satış fiyatı 190 bin dolar.