Kuşkondu!

ODTÜ’lü Aslı kariyerini bıraktı, Muğla’da kuşkonmaz yetiştirmeye başladı. Toprak onu sevdi, günde 2 hasat verdi. 1.5 ayda tam 5 ton üretim yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2017 Güncelleme 25 Nisan 2017, 01:52
Kuşkondu!

İÇİNDEKİLER

Amerika'ya iş gezisine giden 37 yaşındaki Aslı Aksoy'un hayatı, New York'da yediği kuşkonmazla değişti. İstanbul'da tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalışan ODTÜ'lü Aksoy, 13 yıllık kariyerini bir kenara bıraktı. Doğduğu Muğla'nın Ula İlçesi'nde kuşkonmaz üretimine başladı. Yeşilçam Mahallesi'nde 42 dönümlük arazide başladığı üretim yüzünü güldürdü. Türkiye'nin Eskişehir'den sonra ikinci büyük kuşkonmaz üreticisi konumuna gelen Aslı Aksoy, 7 aylık üretim sezonunda 15 ton hedeflediği kuşkonmaz üretiminde ilk 1.5 ayda 5 tona ulaştı.

BURADA ERKEĞİN İŞİ YOK
Büyük mutluluk yaşadığını söyleyen genç girişimci şöyle konuştu: "Normalde günde 1 kez hasat veren kuşkonmazlar hava ve toprağını sevince beklentinin çok üstüne çıktı. Günde 2 hasat vermeye başladı. Ağırlıklı olarak ürünlerimizi İstanbul'a gönderiyoruz. Bu hafta içerisinde Ege Bölgesi dağıtımlarımız da başlıyor. Seçkin marketlerin raflarında yer almaya başladığımız andan itibaren arananlar arasına girmesi bizim için çok iyi haber. Hasat bahar sonuna kadar iyi gideceğe benziyor." Aslı Aksoy, 7 kadın yardımcı ile birlikte çalıştığını, aralarına artık erkek almayı düşünmediklerini vurguladı. Tarladan toplanan kuşkonmazlar toprağını atması için yarım saat soğuk suda tepelerini suya değdirmeden bekletiliyor. Serinleme sonunda boylarına göre ayrılıyor ve dipleri kesilerek 400 gramlık bağcıklar haline getiriliyor.

FAYDALARI NELER?
Kuşkonmaz folik asit deposu. Hamilelerde, çocuk emziren kadınlar için çok faydalı. Diğer mineral ve vitaminler açısından da çok zengin, çok lifli bir sebze. Sindirime yardımcı, kalp dostu. Kanı temizliyor.