Sinir hastası

Yüzbinlerce sivili katleden katil Esad tarihin en kalleş saldırılarından birini İdlib’de yaptı. Yataklarında uyuyan çocukların üzerine sinir gazıyla saldırdı. Ardından hiçbir şey olmamış gibi suçu sivillere attı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2017 Güncelleme 06 Nisan 2017, 02:19
Sinir hastası

İÇİNDEKİLER

Katil Esad, beş yılda yüz binlerce vatandaşını katletti. Rusya ve İran'ın desteğini alan son olarak ABD'den de yüz bulan katil, önceki gün ise muhaliflerin en güçlü olduğu bölgelerden biri olan İdlib'de son dönemin en kanlı kalleşliklerinden birine imza attı. Kimyasal silahla yapılan saldırı sonrası bölgede çoğu çocuk 100'den fazla sivil hayatını kaybetti. Saldırıdan etkilenen 500'den fazla kasaba sakini boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi. Rejimin daha sonra yine Han Şeyhun bölgesini havadan hedef aldığını aktardı.


Zehirli gaz saldırısından etkilenenlerin tedavi gördüğü bir hastane ve sivil savunma teşkilâtına ait bir bina vuruldu. Dünya Sağlık Örgütü dün ilk bulgularda katliamda sarin isimli sinir gazının kullanıldığını açıkladı. Suriye'de rejime ait uçakların yaptığı kimyasal saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanma kararı aldı. ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıyı kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını isteyen BMGK karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı. Tasarıda Esad rejiminden 4 Nisan'daki tüm hava operasyonlarına ilişkin uçuş bilgileri ve komuta kademesinin listesini soruşturma ekibine vermesi istendi.


* Esad'ın kimyasal gazı onlar çocuğun hayatını aldı. Bazıları ise saatlerce yoğun bakımda kaldı.

RUSYA: ESAD'IN YANINDAYIZ
Rusya'dan konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye rejimine ait uçakların, muhaliflere ait bir kimyasal silah deposunu vurduğunu, sivillerin de bu depodan sızan gazdan etkilendiğini iddia etti.


Esad yönetimi de bu iddianın arkasına sığınıp, suçlunun İdlib'de yaşayanlar olduğunu söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, hava saldırısına ilişkin verileri BMGK'ya sunacaklarını da söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskova yönetiminin Suriye'de aldığı pozisyonda bir değişiklik olmadığını belirtti ve Esad'a verdikleri desteğin altını çizdi.


* Kalleş saldırı İdlib'deki evlerinde uyuyan çocukları yataklarında buldu. Yüzlerce çocuk sarin gazına maruz kaldı.

İÇİNDE SARİN VAR
Sinir gazı
, kimyasal silah olarak kullanılıyor. Tabun, Soman ve Sarin adlı zehirlerden yapılıyor. Solunum, enjeksiyon ya da deriden nüfuz yoluyla vücuda girip nöronlara (sinir hücrelerine) zarar veriyor. Vücutta, istemsiz kasılma ve ölüme sebep oluyor.



TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Kimyasal saldırıdan etkilenen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyelilerin bir kısmının tedavisi Türkiye'de bir kısmı da İdlib kırsalındaki çeşitli hastanelerde devam etti. İdlib'deki bir hastanenin dahiliye doktoru Abudulaziz Şatha yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Gazdan etkilenenlerin bir kısmını burada tedavi ettik.


Durumları daha ağır olanları da Türkiye'ye gönderdik. Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Sınır kapılarını hemen bize açtı ve gaza maruz kalanları aldı. Bu insanlar Müslüman, yabancı değiller. Esad ve adamları 'biz yabancılara karşı savaşıyoruz' dese de biz yabancılar değiliz. Bu çocuklar yabancı değiller. 4-5 yaşlarındaki çocuklar öldü. Bunların suçları neydi."