Erdoğan'dan sınır ötesi operasyon açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV- Star TV ortak yayınında soruları yanıtladı. Erdoğan, "Fırat Kalkanı Harekatının isim olarak 'birinci etap' diye benim nitelendirdiğim kısım bitti. Bundan sonra tabii ki bu bir yol haritası. Bu yol haritasının söylenmeyen, adı konmayan ikinci, üçüncü etapları olacak" dedi.

Giriş Tarihi 04 Nisan 2017, 00:00 Güncelleme 04 Nisan 2017, 21:14
Erdoğan’dan sınır ötesi operasyon açıklaması

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları

"FIRAT KALKANI'NIN BİRİNCİ ETABI BİTTİ"
Fırat Kalkanı Harekatının isim olarak 'birinci etap' diye benim nitelendirdiğim kısım bitti. Bundan sonra tabii ki bu bir yol haritası. Bu yol haritasının söylenmeyen, adı konmayan ikinci, üçüncü etapları olacak.

"SADECE SURİYE DEĞİL, İŞİN IRAK BOYUTU DA VAR"
Olay sadece Suriye boyutunda giden bir hareket değil. Bu olayın Irak boyutu var. Irak'ta malum bir Telafer, Sincar olayı var. Orada soydaşlarımız var. Musul'da aynı şekilde soydaşlarımız var.

Sincar var ki onun durumu çok daha berbat ikinci bir kandil oluşturmanın gayretleri var. Bu ikinci Kandil oluşturma gayretlerinde 2 bin 500 kadar orada PKK'lı var. Tümüne baktığımız zaman Irak'ta aslında mezhebe dayalı bir Pers milliyetçiliğine yönelik İran'a bir destek oluşturuluyor. Yayılmacılık hareketi Pers milliyetçiliği perspektifinde ama dayanağı temeli neresi o da mezhebi, bir mezhep anlayışı ile bunu yayıyorlar."

Cerablus, El Bab, Rai gibi bölgeleri terörden temizledik. Buradan Münbiç'e doğru bir çalışma yapılıyor. Münbiç'te eskisi gibi DAEŞ'li yok. Orada asıl PYD var. Onların oradan ötelenmesi lazım.

ABD-RUSYA'NIN TERÖRİSTLERLE İŞİ OLMASIN
Bütün bu yapı içerisinde ne yazık ki Suriye'de devam eden bu mücadelede DEAŞ devamlı zemin kaybediyor. Fakat merkezi yönetim kimin zemin kaybettiğine bakmıyor, ben ne kazanıyorum buna bakıyor. Münbiç meselesinde şuanda orda DEAŞ diye birşey kalmadı ama oraya bazı güçler zorla PYD ve YPG'yi sokmaya çalışıyor. Son dönemde insani yardım adıyla Rusya, ABD ve Türkiye olarak biz de gittik. Oradaki bazı mahalleleri bizler de almış durumdayız. Derdimiz orada bayrak sallamak değil. Münbiç'in gerçek sahibi ağırlık olarak Araplardır, Münbiçliler oraya gelsin yerleşsin. ABD-Rusya'nın teröristlerle işi olmasın isteriz. DEAŞ denen terör örgütünü buralardan atmaya bizim gücümüz yetmiyor mu ki PYD/YPG'yi yanımıza alacağız. Bunlar hala Genelkurmay Başkanları nezdinde konuşuluyor. Nihai karar yok, görüşmeler devam ediyor. Mekanlar ilk etapta Cerablus, Rai, Dabık, Bab oralar bitti. Rakka DEAŞ'ın şu anda en önemli merkezi.

KERKÜK'TE YAŞANAN İŞGAL HAREKETİDİR
Birileri kabul eder veya etmez. Kerkük tarihi itibariyle bir Türkmen şehridir. Zorlamalar oldu ve nüfus değişikliklerine gidildi. Şu anda yaptıkları iş şu anda bir işgal hareketidir ve çok çirkindir. Kuzey Irak yönetimine yanlış yapıyorsunuz çağrısı yaptım. Irak parlamentosunun aldığı kararı çok çok yerinde buluyorum. Aynı kararı bizler de paylaşıyoruz.