Doğu seferi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bitme noktasına gelen terör örgütü PKK’nın hain saldırılarıyla zarar gören ve ardından yenilenen bölgeleri ziyaret edecek... Erdoğan önce Mardin’de ardından Diyarbakır’da toplu açılışlar gerçekleştirecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2017 Güncelleme 14 Mart 2017, 00:00
Doğu seferi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK'nın hain saldırılarıyla zarar gören bölgeleri ziyaret ederek, yürütülen çalışmaları yerinde görecek. Diyarbakır'da PKK'nın yıktığı 4 bin yıllık Suriçi bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için yapılan çalışmaları da inceleyecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, restore edilen Hz. Süleyman Camii'nin de açılışını yapacak.

10 MİLYAR DOLAR
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terör nedeniyle zarar gören bölgelerde yürütülen çalışmalar hakkında sunum yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Mart'ta Mardin'de, 1 Nisan'da da Diyarbakır'da yapacağı açılış ve temel atmalara ilişkin de son durum değerlendirildi. Doğu ve Güneydoğu'da terörden zarar gören bölgelerin ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmalar kapsamında Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Hakkari'deki 7 bölgede toplam 10 milyarlık yatırım yapılacak. Diyarbakır Dicle Vadisi'nde bin 100 hektarlık alanda gerçekleştirilecek Hevsel bahçelerinin rekreasyonu projesinin startını 1 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Diyarbakır Fiskaya mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında 700 konut, Çölgüzeli ve Üçkuyu'da 600 milyon lira bedelle toplam 5 bin 637 konut yapılacak. 35 milyon lira bedelle de 44 adet geleneksel dokuya uygun konut inşa edilecek.

BÜYÜKLÜĞÜ 115 DÖNÜM
Hz. Süleyman Camii çevresini kapsayan 115 dönüm büyüklüğündeki İçkaleyi de kapsayan alandaki çalışmaların da açılışı gerçekleşecek. 16 milyon lira bedel ile de Kurşunlu Camii'nin de dahil olduğu 16 eserin restorasyonu yapılacak. Diyarbakır'da sokak sağlıklaştırmaları, içme suyu projeleri gibi birçok projede kısa sürede hayata geçirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 Mart'ta ise Mardin'i ziyaret ederek buradaki çalışmaları yerinde görecek. Mardin'de şuan 700 milyon lira bedelle 4 bin 245 adet konut ve 353 işyerinin yapımına başlanırken, yılsonuna kadar hak sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor. Mardin Nusaybin de ise 64 milyon lira bedelle içme suyu kanalizasyon şebekesi yenilenecek.

KADINLAR VE GENÇLER UNUTULMADI
Bölgede özellikle gençleri terör örgütünün pençesinden kurtarmak ve dağa giden yolları spor aktiviteleri ile kesmek için de birçok proje hayata geçirilecek. Diyarbakır'ın gençlerini sokaklardan spor alanlarına çekmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı 16 milyon lira tahsis ederken, gelen para ile spor salonları tamamlandı. Kalkınma Bakanlığı'ndan tahsis edilen 4 milyon lira kaynak ile de 20 okula tenis, voleybol ve basketbol sahaları yapıldı. Bölgede yine çok sayıda anaokulu, çok amaçlı kültür merkezi, engelli merkezi, gençlik merkezi, kadın ve aile merkezi, kreş ve gündüz bakımevi, Kur'an-ı Kerim ve din eğitim merkezi ile spor ve sosyal tesislerin de açılış gerçekleştirilecek.