Fire hayaline son

Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin ilk 5 maddesine çıkan kabul oyları CHP'yi şaşkına çevirdi. 1. madde 347, 2. madde 343, 3. madde de 341, 4. ve 5. madde ise 343 oyla geçti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ocak 2017 Güncelleme 12 Ocak 2017, 05:04
Fire hayaline son

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Meclis'e kilitlendi... CHP, 330'un bulunmaması için her yolu denerken, sonuçlar partide büyük hayal kırıklığına neden oldu. 18 maddelik teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından maddelerine geçilmesi oylamasında çıkan 338 kabul oyu nedeniyle başlayan fire tartışmalarını teklifin 1. maddesine çıkan 347 kabul oyu sona erdirirken 2. madde 343, 3. madde de 341oyla kabul edildi. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkaran 2. Maddenin oylamasına 480 milletvekili katılırken 133 milletvekili ret oyu kullandı. 2. maddeye 1 çekimser, 2 boş ve 1 geçersiz oy çıktı. Kabul edilen 1. maddeyle mahkemelerin bağımsızlık ilkesine tarafsızlık ilkesi ekleniyor. 2.madde milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarıyor. 3. madde ise seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor. 4. madde ise seçimlerin 4 yılda değil 5 yılda bir yapılmasını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de 5 yılda bir olmasını ve seçmenlerin iki seçim için aynı gün sandığa gitmesini, süresi biten milletvekilinin yeniden seçilebilmesini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılmasını öngörüyor. TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin, Meclisin görev ve yetkilerinin sıralandığı beşinci maddesine 343 kabul, 7 ret oyu verildi. Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

HDP oylamalara katılmazken, sonuçlar CHP'nin neredeyse tam kadro oylamaya katılarak hayır oyu kullandığını gösterdi. Maddelere geçilirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 7 milletvekilinin oy kullanmadığı ortaya çıkmıştı. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, cumhurbaşkanlığı sisteminin bir zaruret olduğunu ifade etti.

YETKİLERİNİ KULLANDI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise maddeyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasadaki yetkilerini kullandığını dile getiren Bozdağ, hiç kimsenin, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasada olmayan bir yetkiyi kullandığını ifade edemeyeceğini söyledi.