Külliye'de Adli Yıl Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Adli Yıl Açılış Töreninde konuşma yaptı.

Giriş Tarihi 01 Eylül 2016, 00:00 Güncelleme 01 Eylül 2016, 11:44
Külliye’de Adli Yıl Açılış Töreni

İÇİNDEKİLER

2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Tören İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başladı.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Yargıtay Başkanımız, şayet adli yıl açılışı burada yapılmasaydı, alternatifinin bir otelin eksi ikinci kattaki salonu olduğunu ifade etmişti ki 600 kişilik bir salon. Şimdi şu anda bu salonumuzda bin 500 civarında bir katılım söz konusu. Burada böyle bir kongre ve kültür merkezinin devletin kurumlarının emrinde olduğunu kendilerine ifade etmek suretiyle buraya davet ettik ve burada bugün bu toplantıyı yapıyoruz, hayırlı olsun. Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması, yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışmamız lazım. Hiçbirimizin ülkemizin ve milletimizin çıkarları, ihtiyaçları dışında bir kritere göre hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz'dan öncesi başkadır, sonrası bir başkadır. Öyle olmak zorundadır. Şahsım dahil, kendini siyasi veya bürokratik hırsa kaptıranlara tavsiyem; böyle anlarda hemen açıp 15 Temmuz şehitlerinin listesine bakmalarıdır."

Sözlerine "FETÖ denilen hain yapıyı kahru perişan eden nedir biliyor musunuz?" şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

TÖRENİN MİLLETİN MEKANINDA OLMASI YARGI BAĞIMSIZLIĞINI GÜÇLENDİRİR
"Söz sahibi, güç sahibi oldukları her yerde sergiledikleri adaletsizliklerdir, merhametsizliklerdir. Bunu yaptılar, sadece ve sadece kendi mensuplarının çıkarlarını gözeten, diğer herkesin hakkını, hukukunu yok sayan anlayışları sebebiyle FETÖ, milletimizin gönlünde zaten mahkum olmuştu. Emniyet teşkilatımızın, adliye teşkilatımızın yaptığı iş milletin gönlündeki bu manevi mahkumiyeti şimdi vicahiye çevirmektir."

"EY DÜNYA HALA SEN BİZE HANGİ GÖZLE BAKIYORSUN?"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O gece, 30 küsur kişi darbecilerden öldü fakat 241 kişi, evet, darbe karşısında direnenlerden öldü, şehit oldu. Demek ki bizler kalkıp da güvenlik güçlerimize 'darbecileri, bunların hepsini vurun' diye bir talimatı vermedik. Yine de 'onları yakalayın gelin adalete teslim edin' dedik. Ey dünya hala sen bize hangi gözle bakıyorsun? Biz adalete yakalayıp teslim ediyoruz, siz ise kalkıp 'endişe ile izliyoruz' diyorsunuz. Bu terbiyesizlik değil mi? Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi?" ifadelerini kullandı.




YENİ ADLİ YIL BAŞLIYOR
Külliye'de yapılan Adli Yıl Açılış Törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile hakim ve savcılar ve MHP Lideri Devlet Bahçeli katılıdı.

Adli Yıl Açılış Töreni, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başladı.Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşma yaptı.

Konuşmasına, son 1 yılda hem yargıda hem yargıtayda önemli değişiklikler yaşandığına dikkat çekerek başlayan başkan Cirit, "Ülkemiz 3 dereceli bir yargı sistemine kavuşmuştur. Türk yargısı üzerindeki ağır iş yükünün hafifletilmesi için çok önemli toplantılar yaptık ve bunu sizlerle paylaştık. Yargıtayımızın tüm kararlarını yargı erişimine açtık. Her şeye rağmen daha iyi işleyen bir yargı sistemine doğru ilerlemekteyiz." dedi.

BU HAİN SALDIRI BATILI DOSTLARIMIZ TARAFINDAN ZAMANINDA KINANMAMIŞTIR
Konuşmasında 15 Temmuz kanlı darbe girişimine de yer veren Cirit şunları kaydetti: 15 Temmuz'dan sonra toplum olarak sergilediğimiz birlik ve beraberlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir. Bu hain örgütün tüm destekçilerini etkisiz hale getiremezsek gelecekte benzer saldırılarla karşı karşıya kalabiliriz. Üzülerek belirtmem gerekir bu hain saldırı Batılı dostlarımız tarafından zamanında kınanmamıştır.

TSK VE EMNİYETİN KOMUTA KADEMESİ BOŞALTILIP YERİNE ÖRGÜT MİLİTANLARI YERLEŞTİRİLMİŞTİR

Daha önce muhtelif konuşmalarımda vurguladığım gibi 2012-2013 yılında yapılan usulsüz ve hukuka aykırı işlemler olmuştur. 15 Temmuz darbe girişiminden çok net bir şekilde anlaşılmıştır ki o dönemde yasa dışı işlemlerle hukuk bir silah gibi kullanılmış, TSK ve emniyetin komuta kademesi boşaltılıp yerlerine terör örgütü militanları yerleşmiştir.

İRADELERİNİ İPOTEK ALTINA ALDIRAN HAKİMLERİN...

Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ üyeleri de adil ve tarafsız mahkemelerce uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaklardır. Hukuk devletinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulanmasıyla mümkün olacağından kuşkumuz yoktur. İradelerini ipotek altına aldıran hakimlerin yetkilerini bir silah gibi kullanmasının yanlış olduğunu anlamak için hukukçu olmaya gerek yoktur. Biraz mantıklı, biraz vicdan, biraz ahlak sahibi olmak yeterlidir. Hakimin tarafsızlığı, bağımsızlığı kadar önemlidir. Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır.

Son günlerde devleti ve toplumu derinden etkileme potansiyeli taşıyan anayasal ve yasal değişikliklerden en çok etkilenecek olan Yargıtay'ın da görüşünün alınmasının önemli olduğu kanaatindeyim. En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır. Hakimin enteleküel bir birikimin olması da şarttır.

Türk hukuk sisteminde ilk derece mahkemeleri ile temyiz mahkemeleri arasında istinaf mahkemeleri kurulmuştur. 1932'den beri çeşitli tasarılar hazırlanmış, üst mahkeme sorunu her fırsatta ele alınmıştır. Bu mahkemelerin kurulmasından ne vazgeçilmiş, ne de kurulabilmiştir. Özellikle son yıllarda yargıtaya temyizen incelemesi için 1 milyon dosya gönderilmiştir. Bu dosyalar hem maddi vakalar hem de yasalara uygunluk yönünden denetlenmiştir. Ağır iş yükü sorununun mahkeme sayısının artmasıyla çözülemeyeceği gösterilmiştir. Nitekim yapılan yasal düzenlemeler neticesinde istinaf mahkemeleri yeniden faaliyete geçirilmiştir.

Yargıya ilişkin tüm kurumların bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirmesi yapılmadan yargı reformundan söz edilmesi mümkün değildir. Küreselleşen dünyada bir anlayış birliğinin sağlanması da zorunlu hale gelmiştir. Dünyada gelişmiş hukuk sistemleri örnek alarak yargı teşkilatımızın yeniden yapılandırılması kolaylaştırılabilir. Karşılaştırmalı hukuktaki iyi modellerin örnek alarak etkin bir şekilde kullanılması sorunların çabuk çözülmesinin temel konularından biridir.