HALK MECLİS’E YÜRÜDÜ

Başbakan Binali Yıldırım, Orgeneral Hulusi Akar’la birlikte basın toplantısı düzenledi. Darbenin bastırıldığını bildirdi. “15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2016 Güncelleme 17 Temmuz 2016, 00:00
HALK MECLİS’E YÜRÜDÜ

İÇİNDEKİLER

Yıldırım, paralelin sonuçsuz kalan darbe girişimi ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve bakanlarla Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi. 15 Temmuz gecesinin demokrasi tarihine kara leke olarak geçtiğini belirtti. "Türk milleti terör çetesine verilecek en güzel cevabı vermiştir" dedi. Paralelcilerin müstehak oldukları cezayı alacağını vurgulayan Yıldırım, darbeye teşebbüs eden çeşitli rütbelerde subayların gözaltına alındığını ifade etti. Halkın darbeye karşı çıkmasını, "15 Temmuz demokrasimizin bayramı olmuştur" sözleriyle değerlendiren Yıldırım, şunları söyledi:

KARA BİR LEKE:
15 Temmuz Cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir leke. Akşam darbe girişiminde bulunan paralel terör çetesine karşı demokrasi nöbeti tutan asil milletin adı Türk milletidir. Milletimin bütün fertlerinin, bayraklarıyla meydanlara koşan bu paralel terör örgütü çetesine karşı dimdik ayakta duran bütün vatandaşlarımın alnından öpüyorum. Milletimiz ay yıldızlı bayraklarını dalgalandırarak terör çetesine verilecek en güzel cevabı vermiştir.15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur.


Darbe karşıtı onbilerce kişi Meclis'in bahçesinde demokrasiye sahip çıktı.

BÜYÜK BELAYI DEFETTİK:

Milletimizle beraber büyük bir belayı Allah'a şükür defettik. Sevindirici olan, bu kalkışma Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emir kumanda hiyerarşisiyle olan bir kalkışma değil silahlı kuvvetler içerisindeki paralel terör yapılanmasının bir kalkışmasıdır. Bu vesileyle vatanını milletini seven, bayrağını seven ve bu alçakça girişime asla prim vermeyen değerli komutanlarımızı, subaylarımızı tebrik ediyorum. İlk andan itibaren meydanı dolduran sivil toplum kuruluşlarına, vatandaşlara, siyasi partilere teşekkür ediyorum.

KAHRAMANLARI ASLA UNUTMAYACAĞIZ:
Bu yaşadığımız olay bir şeyi ortaya koymuştur. Türk milletinin demokrasi konusunda ne kadar engin bir tecrübeye sahip olduğunu, demokrasinin ve milli iradenin ne kadar ülkemizin bağımsızlığı için önemli olduğunu bir kez daha bütün dünya gördü. Canını bu uğurda veren o şehitlerimizi bu büyük millet asla ve asla unutmayacak. Bu zor günümüzde bizi arayarak dayanışma isteklerini ortaya koyan dost ülkelere de teşekkür ediyorum.

YÜCE TÜRK ADALETİNİN ELİNDELER:
Bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir. Müstahak oldukları her türlü cezayı, karşılığı göreceklerdir. Olayın başından beri Başkomutanımız, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu o memleket sevdası ve basiretiyle bütün Hükümetimizin üyeleri ve vatansever komutanlarımızla birlikte halkımızla bir olarak, beraber olarak kenetlenerek bu belanın üstesinden geldik. Belki dünya tarihinde, bu kadar orantısız güce karşılık emsali görülmeyecek büyük bir başarıyı, bu milletime yaşatan Rabb'ime hamdediyorum.

HEPSİNİN HESABI SORULACAK:
Kim ne faaliyette bulunmuşsa hepsinin hesabı sorulacak. Hiçbiri dışarıda kalmamak üzere. Hepsi biliniyor. Giden mal geri gelir, daha güzeli gelir ama giden canlar geri gelmez. Bizim ciğerimizi yakan şehitlerimizdir. Tek tesellimiz bu alçakların başaramamasıdır, hak ettikleri cezayı alacak olmalarıdır.

ENDİŞE EDECEK DURUM YOK:
Nerede zaaf var, ihmal var, hangi sistemde yetersizlik var bütün yönleriyle değerlendirilecek. Ama şu an o an değil. Şu an biz bu belayı defetmiş olmak ve bu belayı başımıza saranların hesabını sormakla meşgulüz. O da yapılacak.

HUKUKİ DÜZENLEMELER YAPILACAK:
İşlenen bu suçun karşılığı hukuk sisteminde, yargı sistemimizde açık ve seçik tanımlanmıştır. Bilindiği gibi idam cezası, Türk anayasasından, Türk hukuk sisteminden çıkarılmıştır. Meclisimiz toplanacak ve burada ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ilave ne gibi tedbirler alınacaksa, hukuki düzenlemeler yapılacaksa bunları da diğer partilerimizle, parti liderleriyle değerlendireceğiz, üzerinde çalışacağız.

HAİNİN RÜTBESİ OLMAZ
Yıldırım, 'Darbe girişimini yapanlardan gözaltında olan bir orgeneral var mı?' sorusuna şu cevabı verdi: "Şimdi bu hain girişime, kalkışmaya karışanların artık generalliği, amiralliği söz konusu değildir. Rütbesi ne olursa olsun bunlar haindir. Hainin de rütbesi olmaz!"

BİRİNCİ SAFHA SONA ERDİ
FETÖ operasyonlarının kararlılıkla süreceğini de kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: İşin birinci safhası burada sona ermiştir. Bundan sonraki yapılacak çalışmalarda, bir yandan vatandaşlarımız normal hayatını sürdürürken, bir yandan da ülkemizi ve milletimizi dünya ülkeleri arasında itibarsızlaştırmaya çalışan bu güruhlara karşı gereken her türlü işlem gecikmeden, misliyle yapılacaktır. Milletimin de bunu bilmesinde fayda vardır. Biz yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Bütün milletimize geçmiş olsun.