Kalaşov bitti

ABD tarafından yayınlanan Wikileaks belgelerinde terör örgütü PKK’ya silah gönderdiği belirtildi. Ancak o silahlar bu kez kendisine çevrildi. Rus mafyasının en etkili ismi olan Zahariy Kalaşov, Moskova’daki malikanesinde gözaltına alınıp cezaevine gönderildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2016 Güncelleme 15 Temmuz 2016, 00:00
Kalaşov bitti

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın başkenti Moskova'da geçtiğimiz Salı günü büyük bir operasyon düzenlendi. Yeraltı dünyasının en etkili ismi olarak gösterilen Zahariy Kalaşov, milyon dolarlık malikanesinde yakayı ele verdi. "Şakro Molodoy" (Genç Şakro) lakabıyla tanınan 63 yaşındaki Kalaşov'un, cinayet suçlamasıyla yakalandığı belirtildi. İddiaya göre Moskova'da "Element" adlı bir Kore restoranın iç tasarımcısının 30 bin doları bulan alacağı ödenmedi. Konu, mafyaya havale edildi. Çıkan çatışmada 2 kişi öldürüldü. İşte Kalaşov'un bu cinayetlerle ilgili gözaltına alınıp tutuklandığı kaydedildi. Ancak sıradan bir mafya hesaplaşması yüzünden tutuklanan Zahariy Kalaşov, kanlı terör örgütü PKK'nın yakından tanığı bir isimdi. 2010'da ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait iç yazışmaları yayınlayan Wikileaks, Kalaşov'un PKK ile olan ilişkilerini de gözler önüne sermişti.

YELTSİN DÖNEMİNDE...
Söz konusu yazışmalara göre Rus- Gürcü mafya lideri Zahariy Kalaşov, Boris Yeltsin döneminde (10 Temmuz 1991- 31 Aralık 1999) terör örgütü PKK'ya silah satışı gerçekleştirmişti. Ancak Kalaşov'un PKK ile bağlantısı bununla da sınırlı değildi. Kalaşov, geçen yıl öldürülen ve Rus mafyasının bir numaralı ismi olarak gösterilen Yezidi Kürdü Dede Hasan (Aslan Usoyan) ile ortaklık içindeydi. Wikileaks belgelerine göre Dede Hasan, terör örgütü PKK ile birlikte hareket etmekteydi. Hatta Dede Hasan'ın kanlı örgüte kaçak Rus silahları sağladığı belirtildi. Dede Hasan'ın öldürülmesi, Zahariy Kalaşov'un da tutuklanması üzerine terör örgütü PKK'nın önemli bir ayağı da kesildi.

'EŞEK ARISI'NDAN KAÇMIŞTI
Kalaşov, 2003 yılında Gürcistan'daki iktidar değişimi sonrasında işleri bozulunca İspanya'ya göç etti. İspanya'da silah ticareti ve Rus mafyasının kara paralarını aklama işinin başına geçti. 2005 yılında İspanyol güvenlik güçleri "Eşek arısı" kod adıyla Rus mafyasına karşı operasyon gerçekleştirdi. Ancak Kalaşov, İspanya'dan firar etti. 2006 yılında İnterpol aracılıyla Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşen ikinci bir operasyonla yeniden ele geçirildi ve İspanya'ya iade edildi. 7 yıl hapis yatan Kalaşov, serbest bırakıldıktan sonra 2016 yılında Rusya'ya döndü. Yeniden Rus mafyasının en etkili isimleri arasına girdi. Bu arada Kalaşov'un kişisel servetinin 200 milyon dolara yakın olduğu belirtildi.



YERALTINDAN YERÜSTÜNE GEÇİŞ!
Malikanesinde yakayı ele veren Kalaşov, karşısında güvenlik güçlerini görünce şok geçirdi.