Bunun adı DAEŞ

Türkiye’de bomba patladı. Saldırının failini ABD belirledi. ABD’nin ‘o yaptı’ dediği Ahmet Çatayev, Rus ve Avusturya vatandaşı çıktı. Daha önce yakalandığı Gürcistan, Bulgaristan ve İsveç’te anlaşılamayan nedenlerle hep serbest bırakıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2016 Güncelleme 03 Temmuz 2016, 00:50
Bunun adı DAEŞ

İÇİNDEKİLER

DAEŞ, Atatürk Havalimanı'nı hedef aldı. ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul, saldırıyı düzenleyen DAEŞ militanının "tek kollu Ahmed" lakaplı Çeçen terörist Ahmed Çatayev olduğunu belirtti. DAEŞ'li teröristin ise neredeyse tüm dünya tarafından korunduğu ortaya çıktı. 'Tek kollu' lakaplı Çatayev'in vukuatları ve ona kol kanat geren ülkelerin marifetleri üst üste konunca Çeçen teröristin aslında uluslararası bir ajan olduğu fikri ağırlık kazandı.

RUS KARŞITIYDI: Çatayev 90'larda Rusya'ya kafa tutan Çeçen grupların içinde yer alıyordu. Ancak Kadirov'un Çeçen lideri olmasından sonra Çatayev'in arkadaşlarından bazıları tutuklandı bazıları şüpheli şekilde öldürüldü. Çatayev ise Kadirov'un kadrosuna geçti.

UKRAYNA'NIN MUHBİRİ: Çatayev, 2000'de Grozni baskınında yaralandı. Ukrayna'ya kaçtı. Rusya tarafından iadesi istendi. Ancak Uluslararası Af Örgütü iade edilmesini engelledi. Ukrayna'nın Odesa kenti emniyet müdürü Giorgi Lortkipanidze de Çatayev'in paralı muhbirleri olduğunu ve hükümete teröristlerle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

AVUSTURYA VATANDAŞI: 2003'te Ukrayna'da ayrılıp Avusturya'ya sığındı. Siyasi sığınma talep eden terörist yıllarca Rus hapishanelerinde kaldığını ve buralarda kangren olduğu için bir kolunu kaybettiğini söyledi.

İSVEÇ'TE SİLAH KAÇAKÇILIĞI: İsveç'in Ystad kentinde otomatik silah, 2 tabanca, mermi ve susturucu kaçakçılığından 3 Mart 2008'de 16 ay hapse mahkum edildi. Ancak 2009 Ocak ayında da serbest bırakıldı.


Son altı yıldır DAEŞ'e hizmet ettiği belirlenen Çatayev her yerde aranıyordu.

GÜRCİSTAN'DA SERBEST: 2012 yılında Gürcistan sınırından Dağıstan'a geçmek isterken, Gürcistan Sınır Muhafızlarıyla çatışmaya girdi. Çatışmada yanındaki 11 kişi öldürüldü. O ise bacağını kaybetti. Üç Gürcü askerinin öldürüldüğü bu çatışma için çıktığı mahkemede serbest bırakıldı.

BULGARİSTAN'A BASKI: 2011 yılı Mayıs ayında Kapıkule'den çıkış yaparak Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'ndan Bulgaristan'a gitmek isterken yakalandı. Savcılık Çatayev'in Rusya'ya verilmesine karar verdi. Ancak yapılan itiraz üzerine Filibe Bölge Mahkemesi'nde üç kişilik hakim heyetinin karşısına çıkan Çatayev aynı duruşmada serbest kaldı. Pasaportunu taşıdığı Avusturya, Çatayev'in serbest kalması için Bulgaristan'a baskı yaparken "Rusya'ya iade ederseniz daha sınırda öldürülmüş olacak" denildi.

ABD HER ŞEYİ BİLİYOR: Karanlık bir geçmişe sahip Çatayev'in havalimanı saldırısı sonrası ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul tarafından olayın planlayıcısı olarak gösterilmesi dikkat çekti. ABD'li iç güvenlik yetkilileri 'Tek kollu'nun 2010-2016 arasında Suriye ve Türkiye'ye defalarca gittiğini ve son olarak 26 Mayıs 2016'da Türkiye'ye giriş yaptığı bildirdi. Türkiye'deki saldırısıyla ilgili ABD'li bir ulusal yetkilinin bu kadar detaylı bilgi sahibi olması, akıllara "ABD'nin bu saldırıyla bir ilgisi mi var" sorusunu getirdi.