Kurtulmuş'tan İsrail açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konular hakkında açıklama yaptı. Kurtulmuş Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gelişmelere ilişkin bugün saat 13.00'de Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklama yapacağını söyledi.

Giriş Tarihi 27 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 27 Haziran 2016, 15:45
Kurtulmuş’tan İsrail açıklaması

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hem vize serbestisi konusundaki beklentilerimizin son derece açık ve anlaşılır olduğunu ifade etmek istiyorum hem de bu çerçevede Türkiye'nin geri kabul anlaşmasının yükümlülüklerine riayet eden bir ülke olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin vize serbestisi konusunda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini, kalan beş yükümlülüğün nasıl yerine getireceği ile ilgili de samimi olarak niyetini ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, "Bu çerçevede, Avrupa Birliği'nin özellikle bu son gelişme karşısında, Türkiye'ye karşı çok daha duyarlı davranmasının, Avrupa Birliği'nin menfaatlerine olduğunu ifade etmek isterim. Özellikle vize serbestisi konusunda mutabık kalınmış adımların atılması için sürecin başlamasını talep ve temenni ediyoruz." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN GÜMRÜK BİRLİĞİNİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMESİ ZARURİDİR"
Kurtulmuş, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyesi olmadan Gümrük Birliğine girmekle, gerçekten önemli kayıpların içerisine düştüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

"Maddi anlamda Türkiye'nin önemli kayıpları oldu. Arkasından bir de Avrupa Birliği ile ABD arasındaki TTIP Anlaşmasının (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin mevcut durumuyla beraber çok daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle Avrupa'daki yeni gelişen bu şartlar çerçevesinde, Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirmesi, müzakere etmesi zaruridir."

İSRAİL'LE NORMALLEŞME TAMAM RUSYA İLE YENİ DÖNEME DOĞRU
İsrail'le ilgili bugün saat 13.00'de karşılıklı olarak iki Başbakanın eşzamanlı olarak yapacağı açıklama ile dünya kamuoyuyla paylaşılacaktır. Rusya ile ilişkilerimizde yumuşama istikametinde atılan adımların, özellikle sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımızın mektuplarıyla yumuşama trendini hepimiz görüyoruz. Rusya tarafından birtakım sinyalleri, göstergeliri görüyoruz. Rusya'nın Türk vatandaşlarına verdiği çalışma izninin bu sürecin sinyali olarak değerlendirmek mümkün. Türkiye'de yatırım yapan, ekonomik gelişmeye katkıda bulunacak olan yabancılara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesi için Bakanlar Kurulu gündemine getirilmiştir. Doğum, evlenme ve ölümde nüfus idaresine gitmeden tescil edilebilecektir. Mahkeme kararı olmadan insanların adlarını, soyadlarını değiştirmeleri mümkün olacaktır. Adres değişikliği, nüfus kayıtları değişikliği daha da kolayca yapılacaktır. Nüfus ve ikametgah kayıtların e-devlet üzerinden sağlanacaktır. Türkiye'de yaşayan yabancılara kimlik numarası sağlanacaktır. Dış temsilciliklerimizde nüfus memuru görevlendirilmesi sağlanmış olacaktır. Türkiye'nin KKTC ile olan ilişkileri, Türkiye'nin ekonomik yapısı KKTC'nin ekonomik yapısı ve Türkiye'nin KKTC'ya yaptığı yardımlar karşılıklı olarak ortaya konulmuştur. Kıbrıs için tüm imkanları seferber ettik, etmeye de devam edeceğiz.

Türkiye'nin yeni şartlar çerçevesinde Gümrük Birliği'nin yeniden gözden geçirilmesi zorunludur.

SORULAR VE CEVAPLAR...

İsraille ilişkilerimiz normalleşme konusundaki adımları sayın Başbakanımız gelinen noktayı bugün anlatacak. 657 sayılı kanunla ilgili değişiklikler, özellikle Paralel Yapı'yla mücadelede önemli. Devlet memurluğunun daha aktif hale getirilmesi tartışmasının bir parçasıdır. Konu olgunlaşınca Bakanlar Kuruluna gelir, kamuoyuyla paylaşırız.

KİMSE "TÜRKİYE'YE TERÖRLE MÜCADELEDEN VAZGEÇ" DİYEMEZ
Hem Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanması hem de Türkiye'ye Vize Serbestisi'nin sağlanması mutabık kalınmış hususlardır. Müzakereleri hızlandırıp yaz başında bunun olabilmesi için AB'yle defaetle masaya oturuldu ve bir yol haritası ortaya çıkarıldı. Milletvekili arkadaşlarımız çok yoğun bir mesai yaptı. Geriye 5 madde kaldı. Türkiye'den kaçak yollarla geçenlerin Yunan adalarında tutunamayacağı anlaşılınca ciddi bir duraklama oldu. Bu Türkiye'nin başarısı ve dikkatinin sonucudur. Türkiye oyunbozanlık, mızıkçılık yapmadı. Türkiye titizlikle verdiği sözleri yerine getirirken Avrupa son anda "Şu terörle mücadeleden vazgeçin" dedi. Türkiye'nin beka meselesi olan, güvenlik güçlerimizin oradaki sivil vatandaşlarımızın ölmemesi için gösterdiği olağanüstü çabadan AB ile ilişkiler akamete uğruyor diye vazgeçemeyiz. Kimse Türkiye'nin terörle mücadeleden vazgeçmesini isteyemez.