136 hain plan önlendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Haziran 2016 Güncelleme 14 Haziran 2016, 00:58
136 hain plan önlendi

İÇİNDEKİLER

SABAH, istihbarat birimlerince 1 Ocak 2016'dan itibaren önlenen terör eylemlerinin detaylarına ulaştı. Terör örgütleri DAEŞ, PKK ve diğer aşırı sol örgütlerin gerçekleştirmeyi planladığı 22'si canlı bomba eylemi olmak üzere toplam 136 silahlı ve bombalı saldırı engellendi. 22 canlı bomba eylem planının 9'unun bomba yerleştirilen araçlarla, 13'ünün ise intihar saldırısı şeklinde planlandığı ortaya çıktı.

EYLEM HAZIRLIĞINDAKİ 187 TERÖRİST YAKALANDI
Başta terör örgütleri PKK ve DAEŞ olmak üzere terör örgütlerine yönelik operasyonları devam ettiren terörle mücadele ve istihbarat birimleri hain eylemlerinin büyük bir kısmını gerçekleşmeden önledi. Son 6 ayda alçak plan kuran 116 PKK'lı, 27 DAEŞ'li ve 44 aşırı sol terör örgütü mensubu olmak üzere toplam 187 terörist yakalandı. Teröristlerle birlikte 90 ton patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, 751 adet el yapımı patlayıcı (EYP), 432 roketatar, 1678 el bombası, 403 uzun ve kısa namlulu silah ile bu silahlara ait çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

YILBAŞINI KANA BULAYACAKLARDI
Emniyet birimleri tarafından terör örgütlerinin Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere metropol illerde engellenen sansasyonel eylem planlarından bazıları şöyle:
* 31 Aralık 2015'te canlı bomba saldırısı düzenleyecek terör örgütü DAEŞ üyesi 2 militanla birlikte 1 adet kullanıma hazır bomba yeleği, 1 adet bomba düzenekli çelik bilye ve demir çubuklarla beslenmiş sırt çantası ele geçirildi.
* 10 Ocak'ta kırsaldan eylem düzenlemek için Van'a girdikleri belirlenen terör örgütü PKK üyesi 12 militan ölü ele geçirildi.
* 29 Ocak'ta Sur'da terör örgütü PKK'ya ait 500 kilogram patlayıcı yapımında kullanılan malzeme ve 12 adet bidon içine yerleştirilmiş EYP bulundu.
* 17 Şubat'ta Muğla'da terör örgütü PKK'ya ait 500 kilogram patlayıcı madde, 27 jel dinamit lokum, 8 fünye ele geçirilirken 3 örgüt mensubu da yakalandı.
* 24 Şubat'ta Suriye'den Şanlıurfa'ya giren terör örgütü PYD/YPG üyesi 2 terörist, el bombaları ile birlikte yakalandı. Aynı tarihte İdil'e sızmaya çalışan 12 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristlerle birlikte çok sayıda roketatar, el bombası ve roketatar başlığı ele geçirildi.
* 29 Şubat'ta Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, içerisindeki 3 adet büyük tüpün uzaktan kumanda ile tuzaklandığı bir araç ele geçirildi.

TÖREN ALANINDA PATLATACAKLARDI
* 18 Mart'ta Diyarbakır'ın Hani ilçesinde, Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinlikleri'nin yapılacağı tören alanına yakın bir noktada içerisinde tuzaklanmış halde 3 tüp bulunan araç ele geçirildi.
* 22 Mart'ta Kilis'te, Suriye'den Türkiye'ye girmek isteyen 10 terörist yakalandı. 1 canlı bomba yeleği ve 12 adet bilyeyle güçlendirilmiş TNT kalıbı ele geçirildi.
* 23 Mart'ta Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, Suriye uyruklu 10 örgüt mensubu yakalandı. 30 kilogram plastik patlayıcı, 6 kilogram TNT tipi patlayıcı ve 763 Kalaşnikof fişeği ele geçirildi.
* 26 Mart'ta Van'ın İpekyolu ilçesinde rögar çukuru içerisinde gizlenmiş 26 kilogram amonyum nitrat- mazot karışımı, 130 gram A-4 plastik patlayıcı, 1 adet elektrikli kapsül, 1 adet 12 kilogramlık mutfak tüpü, 1 adet akü ve uzaktan kumandalı EYP ele geçirildi.
* 29 Mart'ta Van'da, mutfak tüpü içerisine hazırlanmış EYP'ler ele geçirildi.
* 31 Mart'ta Diyarbakır'da, bir menfezin içerisinde; 50 kilogram amonyum nitrat, 21 adet EYP ve 1 adet mutfak tüpü ele geçirildi.

EMNİYET'E SALDIRI ÖNLENDİ
* 5 Nisan'da Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Bayrambaşı köyü ile Silvan Barajı arasındaki yolda, 4 mutfak tüpü içerisinde 200 kilogram patlayıcı düzeneği ele geçirildi.
* 6 Nisan'da Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, 102 kilogram patlayıcı madde ele geçirildi.
* 7 Nisan'da Bolu'da 2 terörist etkisiz hale getirilirken, 2 YDG-H mensubu yakalandı. 10 kilogram patlayıcı madde, 2 Kalaşnikof, 2 tabanca, 2 el bombası, 2 adet intihar yeleği, 4 şarjör ve 4 sahte kimlik ele geçirildi.
* 8 Nisan'da Van'ın İpekyolu ilçesinde, 1 EYP, 15 kilogram amonyum nitrat, 1 adet elektrikli kapsül ve 30 metre kablo ele geçirildi.
* 12 Nisan'da Mardin'in Yeşilli ilçesinde, İlçe Emniyet Müdürlüğüne eylem yapmak üzere gelen 3 ton bomba yüklü araç etkisiz hale getirildi.

TONLARCA PATLAYICI ELE GEÇİRİLDİ
* 15 Nisan'da Siirt'in Eruh ilçesinde, 30 adet EYP düzeneği ve bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi.
* 17 Nisan'da Van'ın Başkale ilçesinde, içinde bomba yapımında kullanılacak malzeme bulunan araç içerisinde 3 şahıs yakalandı. Yapılan aramada, 70 litre motorin, 400 metre kablo, 20 adet tencere, 120 adet alüminyum tabak, 40 adet çaydanlık ile çukur kazmak ve EYP düzeneğini yerleştirmek için kullanılacak malzeme ele geçirildi.
* 18 Nisan'da Siirt'in Şirvan ilçesinde, 4 piknik tüpü, 50 kilogram amonyum nitrat ve 10 metre kablo ele geçirildi.
* 23 Nisan'da Van'ın Edremit ilçesinde, patlayıcı yapımında kullanılan 1600 kilogram amonyum nitrat ele geçirildi.
* 23 Nisan'da Konya'da eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yönelik eylem arayışında olan yabancı uyruklu 1 örgüt mensubu ve bağlantılı 8 terörist yakalandı.
* 25 Nisan'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 200 kilogram tuzaklanmış EYP ele geçirildi.
* 3 Mayıs'ta Şanlıurfa'nın Eyyubiye ilçesinde, 2 adet intihar yeleği, 11 adet plastik patlayıcı (RDX), 4 adet el bombası fünyesi ve yaklaşık 4 kilogram çelik bilye ele geçirildi.
* 9 Mayıs'ta Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, 1 bidon içinde yaklaşık 20 kilogram amonyum nitrat ele geçirildi.
* 13 Mayıs'ta Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde eylem hazırlığında olan PYD/YPG terör örgütü mensuplarına yönelik yapılan operasyonda, 4 örgüt mensubu öldürüldü. 10 kilogram TNT ve 20 kilogram düzenekli patlayıcı imha edildi.
* 15 Mayıs'ta Siirt'te terör örgütü PKK'lı teröristlerce 83 düdüklü tencere içerisine yerleştirilerek hazırlanmış 722 kilogram el yapımı patlayıcı ele geçirildi.
* 17 Mayıs'ta Van'ın İpekyolu ilçesinde, 1 roketatar, 5 roket başlığı, 6 roket sevk fişeği, 4 adet elektrikli fünye, 1 adet patlayıcı ve 16 adet pil ele geçirildi.

EVDEN CEPHANELİK ÇIKTI
* 19 Mayıs'ta Gaziantep'te, DEAŞ terör örgütü sözde Gaziantep emiri Yunus Durmaz'ın kaldığı eve yönelik operasyonda, 31 intihar yeleği, 10 adet anti-personel patlayıcı, 400 kilogram TNT, amonyum nitrat, sıvı kimyasal ve el yapımı patlayıcı madde, 11 adet el yapımı bomba 6 adet telefon ile irtibatlandırılmış devre ele geçirildi. Çok miktarda metal parça, elektronik düzenek, 2 adet motosiklet ve 1 Laptop içerisine yerleştirilmiş bomba düzeneği ele geçirildi.
* 1 Haziran'da Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, 17 kilogram TNT, 8 adet patlayıcı fitil kapsülü, 1 adet alıcı, 1 adet verici ve elektronik devre cihazı ele geçirildi.
* 5 Haziran'da İstanbul'un Esenyurt ilçesinde, düdüklü tencere içinde 14 kilogram patlayıcı madde ile düzenek ele geçirilirken, patlayıcıyı temin ettiği öğrenilen 2 şahıs yakalandı.
* 7 Haziran'da Muş'ta valilik binasına 200 metre mesafede bal yüklenmiş süsü verilen bomba yüklü araç bulundu. * 10 Haziran'da Şırnak'ın Dağkonak Köyünde askeri gözetleme kulesine terör örgütü PKK militanları bomba yüklü araçla saldırı girişiminde bulunuldu. Açılan ateş sonucunda araç infilak ettirildi.