Evlerine ateş düştü!

FETÖ operasyonunda son darbe, Paralel Yapı’ya para aktaran inşaat şirketlerine vuruldu. Dumankaya’nın başını çektiği şirketlerin 50 milyon liralık himmet, burs, zekat parasını paralel derneklere aktardığı ortaya çıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2016 Güncelleme 19 Nisan 2016, 01:47
Evlerine ateş düştü!

İÇİNDEKİLER

Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek soruşturması kapsamında FETÖ mensuplarına dün himmet balyozu indi. Bir dönem FETÖ içerisinde bulunup himmet topladığını itiraf eden H.Z., 1 milyon 62 bin lirasının imamlar tarafından çekilerek kullanıldığını, parasını istediğinde ise tehdit ve şantajlarla karşı karşıya kaldığını belirtti. BDDK müfettişleri bunun üzerine hesabın bulunduğu Bank Asya'yı mercek altına aldı. Bankanın İstanbul'daki 6 şubesindeki 16 hesabın, eksik ve sahte belge, sahte isim ve imzalarla açıldığını ve bu hesaplara yurt içerisinden yüklü miktarlarda havalelerin yapıldığı ortaya konuldu. Örgüt mensubu 41 bankacı aracılığıyla kurulan hesaplara; kurban, burs, zekat, fitre, iftar yemeği ve adak amaçlı olarak havale edilen 50 milyon liralık paranın başta Pensilvanya olmak üzere birçok ABD eyaleti ile Afrika ülkelerine gönderildiği belirlendi. Hesaplar üzerine kiralanan birçok kasada ise üzerinde kimden, ne amaçla geldiğini gösteren şifreli yazılar olan çok sayıda çek ve senede ulaşıldı. Şifreleri kırılan çek ve senetler üzerinden örgütün himmet ayağının 'A tabakası'na ulaşıldı. Bunun üzerine 41'i Bank Asya çalışanı, 38'i imam, 61'i işadamı 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıktı. Savcılık talimatıyla harekete geçen ekipler, dün sabah 06.00'da İstanbul merkez olmak üzere 9 ilde 140 ayrı adrese eşzamanlı operasyon düzenledi. 140 kişiden adreslerde bulunanlar 'Silahlı Terör Örgütü üyeliği', 'FETÖ'ye finansman sağlamak', 'Nitelikli dolandırıcılık', 'Belgede sahtecilik' gibi 11 ayrı suçtan gözaltına alındı.

HİMMET DEĞİL RÜŞVET
Gözaltına alınan isimler arasında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya, oğlu Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Yönetim Kurulu Üyesi kızı Ayla Dumankaya Pirinççi, Yönetim Kurulu Üyesi oğlu Semih Serhat Dumankaya ile Tahsin Varlıbaş, Muzaffer Genç, İbrahim Tellioğlu ve Ahmet Karaman gibi işadamlarının da bulunduğu açıklandı. Bu arada listedeki kişinin imar izni ve ruhsat almak için himmet adı altında milyonlarca lira rüşvet verdiği belirlendi. Soruşturmanın bu kişilere de uzanabileceği ifade edildi.

KOZANLI'NIN OĞLU DA VAR
Gözaltına alınan dikkat çekici isimlerden biri de, Paralel Yapı'nın 'Kozanlı Ömer' lakaplı emniyet imamı olan Hilmi Özdil'in oğlu Arif Şükrü Özdil oldu. Özdil'in söz konusu himmet trafiğinde para transferini yapan isimlerden olduğu bilgisi paylaşıldı. Gözaltına alınan isimler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde sorguya alındı.

NE OLACAK G.SARAY'IN HALİ?
İstanbul merkezli 9 ilde çok sayıda adrese yönelik düzenlenen "FETÖ- PDY" yapılanması operasyonu kapsamında Dumankaya İnşaat'ın Yönetim Kurulu üyelerinin de gözaltına alınması Galatasaray'ı panikletti. Sarı-kırmızılılar'ın forma sponsoru olan Dumankaya, anlaşma gereği Galatasaray'a bu sezon için 9 milyon, gelecek yıl için 10 milyon ve 2017-2018 sezonunda 11 milyon olmak üzere toplam 30 milyon TL ödeyecekti. Dünkü baskınla beraber, anlaşma gereği 30 milyon TL nakit karşılığı Dumankaya'dan gayrimenkul alacak olan Galatasaray'ın sponsorluğuyla ilgili soru işaretleri doğdu.


Ferit ZENGİN-Soner KOÇER-Gülcan DEMİRCİ