POAŞ şoku

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla ilgili başlatılan soruşturma sona erdi. Mahkeme savcılığın hazırladığı iddianameyi kabul etti. Aydın Doğan'ın 24.5 yıla kadar hapsi istendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mart 2016 Güncelleme 23 Mart 2016, 01:33
POAŞ şoku

İÇİNDEKİLER

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Petrol Ofisi (POAŞ) şoku yaşadı. Skandallar birbiri ardına sıralandı. Önce "Doğan, POAŞ'ta basın gücüyle rantı kaptı" iddiaları ortaya atıldı. Ancak iddialar sonlanmadı. POAŞ'ta Doğan grubunun hakim olduğu 2001-2008 yılları arasında örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiaları ortaya atıldı. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca soruşturma başlatıldı. Aydın Doğan ile kızı Hanzade Doğan Boyner ile bazı şüphelilerin ifadesi alındı.

İLK DURUŞMA 13 TEMMUZ'DA
POAŞ soruşturması tamamlandı. Aydın Doğan'ın da aralarında olduğu 47 kişi hakkında Petrol Ofisi'nde örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin savcılığın hazırladığı iddianame, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İlk duruşma için 13 Temmuz'a gün veren mahkeme, tutuksuz yargılanan sanıklara duruşmaya katılmaları için tebligat çıkarılmasına karar verdi.

'KAÇAKÇILIK VE SAHTECİLİK'
İddianamede, aralarında işadamı Aydın Doğan, Ersin Özince, Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek'in de bulunduğu 47 şüpheli hakkında "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet", "resmi belgede sahtecilik", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma" suçlarından hapis cezaları istendi. Doğan ve Özince'nin 8.5 yıldan 24.5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Diğer 45 şüpheli hakkında da çeşitli oranlarda hapis cezaları öngörüldü. POAŞ üzerinden devleti 6.3 milyon dolar zarara uğrattığı belirtiliyor.

VURGUN BÖYLE YAPILDI
İddianamede, Ukrayna ve Rusya'dan yola çıkan akaryakıt dolu gemilerin, denizdeyken içindeki mamule ilişkin evraklarının değiştirildiği, petrolün İngiltere'den alınıyormuş gibi evrak düzenletildiğine dikkat çekildi. POAŞ'in bu sayede milyonlarcadolar vergi ödemekten kurtulduğu belirlendi

Fatih ULAŞ