Hesaplaşma günü

301 madencinin can verdiği Soma'da işçiler cep mesajıyla işten atıldı. Kimseye tazminat ödenmedi. . Ocağın sahibi Alp Gürkan'ın el konulan evi satıldı. Bu para işçilerin hesabına geçmeye başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mart 2016 Güncelleme 17 Mart 2016, 01:14
Hesaplaşma günü

İÇİNDEKİLER

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014 günü, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı maden ocağındaki faciada 301 işçi hayatını kaybetti. Şirkete ait facianın gerçekleştiği ocak da dahil olmak üzere üç maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Ata Bacası ile Işıklar Maden Ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı. 2014 yılının 30 Kasım günü akşam saatlerinde 2 bin 832 işçi cep telefonlarına gelen mesajla işten çıkarıldı. Tazminatların en kısa sürede ödeneceği açıklandı. 7 ay sonra tazminatlarının ilk taksiti, yatırıldı. İşçilerin geri kalan alacaklarının 24 taksite bölündüğü ortaya çıktı. İlk taksitini alan işçilere, geri kalan taksitlerini de, ne zamanlar ödeneceğine dair bir zaman sınırlaması konulmadığı için belirsizlik yaşandı.

ÖDEMELER BAŞLADI
TMSF, şirketin borçlarının ödenmesi Alp Gürkan'ın sahibi olduğu gayrimenkulu sattı. Elde gedilen gelirin bir bölümüyle, madencilerin tazminatlarının 4 taksidi birden ödendi. İşçilerin bin 100 TL ile 3 bin 200 TL arasında ücretleri hesaplarına yatırıldı.

Facianın ardından madenciler kurtulduklarına sevinemedi. Çünkü ekmek kapıları kapandı; beş parasız ortada kalakaldılar.