Kabus hortladı

Türkiye'yi domuz gribi paniği sardı. İlk olarak 2009'da ortaya çıkan ve çok sayıda ölüme yol açan H1N1 virüsü can almaya başlayınca, alarma geçildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2016 Güncelleme 10 Ocak 2016, 01:52
Kabus hortladı

İÇİNDEKİLER

Kabusun adı domuz gribi oldu... Kütahya, Erzurum, Zonguldak, Adıyaman, Konya, Manisa, Çankırı, Van, Adana, Niğde ve Şanlıurfa'da can alan domuz gribi İstanbul'a da sıçradı. 7 yıl sonra tekrar ortaya çıkan H1N1 virüsü paniğe yol açtı. İstanbullu'lar alarma geçti.

3 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA
İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 30 Aralık akşamı yüksek ateş ve halsizlik şikayetiyle gelen Sabri Özdemir (57) önceki gün hayatını kaybetti. Maltepe Zümrütevler Mahallesi'nde yaşayan Remziye T. (46) 6 Ocak akşamı yüksek ateş ve nefes darlığı şikayetiyle aynı hastanenin acil servisine başvurdu. 39.1 derece ateşle hastaneye gelen Remziye T.'de domuz gribi (H1N1) belirtilerine rastlandı. Durumu ağır olan Remziye T.'nin tahlilleri Ankara'ya gönderildi. Remziye T. yoğun bakım ünitesine alındı. Remziye T.'nin ardından 87 yaşındaki Mustafa C.A. da aynı şikayetle hastaneye başvurdu. H1N1 belirtilerine sahip olan Mustafa C.A. da yoğun bakıma kaldırıldı. 44 yaşındaki Volkan B. de hastanede H1N1 şüphesiyle gözetime alındı.

ÖLÜMLER İLAVE HASTALIKLARDAN
Volkan B.'nin hastane yoğun bakımında yer olmadığı için başka hastaneye sevk edileceği öğrenildi. Bir kişinin öldüğü 3 kişinin de domuz gribi şüphesi taşıması üzerine hastanede alarm verildi. Hastanenin Acil Servis binasındaki Kırmızı Alan ve çevresindeki görevliler ile hasta yakınları maskeyle korunmaya çalıştı. Öte yandan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sadece domuz gribinden 2 kişinin öldüğünü, domuz gribi ve ilave hastalıklardan da 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

PARADA 3 GÜN CANLI KALIYOR

Normal gripten farkı olmayan domuz gribi ağır kronik hastalar, çocuklar ve hamilelerde öldürücü olabiliyor. Gribin bu dönemde 'pik' yaptığını söyleyen uzmanlar, "Panik yok, kişisel hijyen tedbirlerinizi almak hastalıktan korunmak için büyük önem taşıyor" diyor. Uzmanlar vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor: "Mutlaka grip aşınızı olun. H1N1 virüsü sadece kağıt paranın üzerinde 3 gün canlı kalabiliyor. Bu nedenle sık sık ellerinizi yıkayın. Ateşiniz 39 dereceye çıkmışsa mutlaka hastaneye gidin."

AŞI ÜCRETSİZ
Aşının gripten koruduğunu söyleyen Prof. Dr. Ateş Kara, şöyle konuştu: "Türkiye'de ortalama grip aşısı olanların sayısı 1 milyon 600 bin ile 2 milyon 400 kişi arasında değişiyor. Oysa mutlaka aşılanması gereken 20 milyon kişi var. Üstelik devlet kronik rahatsızlıkları olan ve 65 yaş üstü kişilere grip aşısını ücretsiz veriyor. Hamileler de risk grubunda. Öyle ki gebeliğin son 3 ayında gribe yakalanılması durumunda ölüm riski diğer
hastalıklardan 40 kat daha yüksek."

Erdoğan YAPIK- Gül KİREKLO