Vicdanlarınızı harekete geçirin

Emine Erdoğan 'W20'de mülteciler için 'vicdan' çağrısı yaptı. Erdoğan, 'Bu konuda uluslararası toplumu etik ve ahlaki bir duruşa davet ediyorum. Herkesi seferberliğe çağırıyorum' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Kasım 2015 Güncelleme 16 Kasım 2015, 01:47
Vicdanlarınızı harekete geçirin

İÇİNDEKİLER

Antalya Belek'te başlayan G20 Liderler Zirvesi kapsamında 'Kadın 20-W20' başlıklı açılım grubunca 'Mülteci Kadınlar Paneli' gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan yaptı. "Dünyanın neresinde olursa olsun din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın terörün her türlüsünü lanetliyorum, Fransa halkına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Emine Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin terörün olmadığı, barış ve huzur dolu bir dünya inşa etmeye vesile olması dileğinde bulundu. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

ZULME BİRLİKTE 'DUR' DİYELİM
"Gelişmiş ülke olmanın temel şartı, insanlık değerlerini yere düşürmemektir. Bu bağlamda uluslararası toplumu, mülteciler konusunda daha etik ve ahlaki bir duruşa davet ediyorum. Liderleri, eşlerini, iş dünyasını, sivil toplumu, medya patronlarını, bu konuda seferberliğe çağırıyorum. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan insanlığın geleceğini tehdit eden her türlü zulme hep birlikte 'dur' diyelim.

" ÇANTADA KORKU, BELİRSİZLİK "
Bir kadın düşünün. Evinden, ocağından ayrılırken yanına en fazla ne alabilir? Bir mültecinin çantasında korku ve belirsizlikten başka ne olabilir? Çocukların küçük bedenleri savaşın ağır yükünü nasıl taşıyabilir? Trajedilerine haber bültenlerinde tanıklık ettiğimiz mülteciler, istatistik verileri değildir. Onların her biri, bizler gibi kadındır, çocuktur, insandır. Umutları, gelecek planları, duyguları olan insanlardır. Yapmamız gereken tek şey vicdanları harekete geçirmek. Gelişmiş ülkeler zirvesinin, gelişmenin ahlaki boyutunu da kapsayacak kararlarla sonuçlanmasını diliyorum. Bu buluşmanın küresel vicdanı harekete geçirecek bir adıma dönüşmesini umut ediyorum."

BİR ANNE OLARAK RAZI GELMİYORUM
"3 yaşındaki Aylan Kurdi bebeğin, Akdeniz sahillerine vuran bedeni hepimizin hafızasında, gözümüzün önünden gitmiyor" diyen Emine Erdoğan, şöyle devam etti: "Ben, bir anne olarak çocukların denizlerde boğulmasına, tel örgüleri aşmaya çalışırken yaşamlarını yitirmelerine razı olamıyorum. Gelişmenin temel ölçütünün, sadece ekonomik büyümeye indirgenmesini kabullenemiyorum. Gelişmiş ülke olmanın temel şartı, insanlık değerlerini yere düşürmemektir."

2 MİLYON 200 BİN İNSANI AĞIRLIYORUZ
SURİYE'deki trajediye dair rakamlar da veren Emine Erdoğan, Türkiye'nin şiddetten kaçan 2 milyon 200 bin insanı misafir ettiğini söyledi. "Açık kapı politikasıyla 10 ilimizdeki 25 geçici koruma merkezinde, mültecilerin her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz" diyen Erdoğan, Suriyeli misafirlere yapılan harcamaların 8 milyar ABD dolarına yaklaştığını vurguladı. Erdoğan, "Fakat buna karşılık uluslararası toplum tarafından yapılan yardımlar, beklentilerin çok altında kalmıştır. Yalnızca 417 milyon dolarlık bir destek söz konusudur" dedi.

Emine Erdoğan, 'Mülteci Kadınlar Paneli'nin yapılacağı salona kızı Sümeyye Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mehriban Aliyeva ve kızı Leyla Aliyeva, Zimbabwe Cumhurbaşkanı'nın eşi Grace Mugabe, Malezya Başbakanı'nın eşi Rosmah Binti Mansor ile beraber girdi.