Nafile turlar

TBMM Başkanlık koltuğuna oturacak ismin belirleneceği 2 turda, sonuç alınamadı. Kendi partilerinden Deniz Baykal'a 6, İsmet Yılmaz'a ise 2 oy eksik çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2015 Güncelleme 01 Temmuz 2015, 00:44
Nafile turlar

İÇİNDEKİLER

TBMM'de dün Başkanlık koltuğu için büyük bir yarış başladı. AK Parti İsmet Yılmaz, CHP Deniz Baykal , MHP Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP Dengir Mir Mehmet Fırat ile bu yarışa katıldı. 0001 plakalı makam aracına sahip olacak adaylar için milletvekilleri oy kullandı. Geçici Başkan olan ve CHP'nin adayı Deniz Baykal'ın başkanlığında saat 15.00'de toplanan TBMM'de ilk tur oylamaya geçildi.

5 VEKİL KATILMADI
Toplam 545 milletvekili oy kullandı. İsmet Yılmaz 256, Deniz Baykal 125, Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. 2 milletvekili boş oy kullandı. Bu turda AK Parti'nin 2, CHP'nin ise 6 fire verdiği ortaya çıktı. Sürpriz ise Meclis'te 80'er milletvekili bulunan MHP ve HDP'de yaşandı. Her iki partinin adaylarına da 1'er fazla oy çıktı. Bu da MHP ve HDP adaylarına hangi partiden oy verildiği merakını yarattı.

İSMET YILMAZ 256 OY ALDI
İkinci tur oylamada ise Yılmaz'a yine 256 oy çıktı. Baykal 128'e ulaştı. MHP v e HDP'nin adayları ise, 80'er oy aldı. Bir oy boş çıktı. Böylelikle Meclis Başkanı birinci ve ikinci tur oylamasında, adaylardan hiçbiri seçilmek için gereken 367 oy oranına ulaşamadı. Bu nedenle gözler bugün yapılacak 3. ve 4. tur oylamaya çevrildi. Üçüncü turda 276 oy alan seçilmiş oluyor. Ancak dünkü ilk iki oylamaya bakıldığında uzlaşma olmadığı taktirde bu oylamadan da sonuç beklenmiyor. Seçimin dördüncü tura kalması bekleniyor. Dördüncü turda, üçüncü turda en çok oy alan iki aday yarışıyor. En fazla oyu alan 'Meclis Başkanı' sıfatını kazanıyor.

BAYKAL'A OY VERMEYİZ
İlk 2 tur sonrası MHP Lideri Devlet Bahçeli'den açıklama geldi. Bahçeli, "Eğer HDP yarın (bugün) Meclis başkanlığı için Deniz Baykal'a desteğini açıklarsa, biz asla Deniz Baykal'a oy vermeyiz" dedi.