Milletin kararı

Türkiye dün bir kez daha demokrasi için sandığa gitti. 54 milyon seçmen oy pusulasındaki partisini seçti. Ancak hiçbirine tek başına iktidar vermedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2015 Güncelleme 08 Haziran 2015, 02:09
Milletin kararı

İÇİNDEKİLER

Dünya dün Türkiye'ye kilitlendi. Türkiye, çok partili hayata geçtiği 1946'dan bu yana 18. kez milletvekili genel seçimi için sandık başına gitti. Vatandaş demokratik olgunluğa eriştiğini bir kez daha gösterdi. 53 milyon 866 bin 417 kişi, 174 bin 220 noktada oy verdi. Uzun bir kampanya döneminin ardından dün gerçekleştirilen seçimler huzur içinde geçti. Ancak sonuçlar, siyasette taşları yerinden oynattı. En yakın rakibine 20 puan fark atarak birinci olan AK Parti, bu kez tek başına iktidar olamadı. Muhalefet partilerinden hiçbiri de hükümet kuracak sayısal üstünlüğe ulaşamadı...

HDP'YE EMANET OYLAR GİTTİ

Türkiye tek başına iktidar tablosundan uzaklaşırken, seçimin sürprizi HDP oldu. HDP'nin barajı aşmasıyla AK Parti'nin en yakın rakibine 20 puan fark atmasına rağmen parlamentodaki aritmetik köklü bir şekilde değişti. Seçmen HDP'ye emanet oylarla kredi açtı. 2011 genel seçimlerinde bağımsız adaylarla giren ve yüzde 6,58 oy alan HDP, bu seçimde oylarını yüzde 10'un üzerine çıkardı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı yüzde 9,75 oy sınırını da aşmayı başaran HDP, meclisin kilit partisi haline geldi ve tüm hesapları değiştirdi.

CHP YİNE UMDUĞUNU BULAMADI

Seçime yüzde 35 oy hedefiyle giren ancak en az yüzde 26 oy beklediğini açıklayan CHP, yüzde 26'nın da altında kaldı. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çıkan sonuçlardan hayal kırıklığına uğradı. Yüzde 26 oyun altını istifa gerekçesi olarak ilan eden Kılıçdaroğlu, kurmaylarıyla gece boyu değerlendirme yaparken istifa edip etmeyeceği yorumları yapıldı. Dördüncü seçiminde de başarısız olan Kılıçdaroğlu'nun yakın çalışma arkadaşları, seçmenin koalisyon mesajı vermesi nedeniyle istifa için aceleci davranmayacaklarını ifade etti. CHP, 2011 seçimlerinde 7 olan il sayısını bu seçimde 8'e çıkardı ancak Kılıçdaroğlu, memleketi Tunceli'yi HDP'ye kaptırdı.

MHP OYLARINDA KIPIRDAMA

2011 genel seçimlerini yüzde 13 oyla tamamlayan MHP, bu kez oylarını yaklaşık dört puan artırdı. MHP 1999 seçimlerinden bu yana ilk kez bu ölçüde oy performansı göstermeyi başardı. MHP'ye AK Parti tabanıyla CHP'nin ulusalcı kanadından oy kayması yaşandığı tespiti yapıldı. Seçmenin HDP ve MHP'ye yönelmesi ise milliyetçiliğin yükselişi olarak algılandı.