17 Aralık kayıtları ABD'den yüklendi

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 17 Aralık raporuna göre dört eski bakan ve çocuklarıyla ilgili soruşturma sırasında elde edilen veriler, cumhuriyet savcılığından önce ABD'ye gönderildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2014 Güncelleme 18 Aralık 2014, 01:51
17 Aralık kayıtları ABD’den yüklendi

İÇİNDEKİLER

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) dört eski bakan ve çocuklarıyla ilgili 17 Aralık raporu, soruşturma sırasında elde edilen verilerin cumhuriyet savcılığından önce ABD'ye gönderildiğini ortaya koydu. Bu soruşturma bilgileri, "Haramzade" ve "Başçalan" gibi internet hesaplarına Amerika'dan 'dinamik IP' kullanılarak yüklendi. Sızdırmanın, dönemin İstanbul Mali Suçlar Şube Müdürü Yakup Saygılı ve ekibi tarafından yapıldığı kanaatine varıldı. EGM Teftiş Kurulu Polis Başmüfettişleri Kenan Aydoğdu ve Nevzat İlhan Kayhan, 17 Aralık soruşturması kayıtlarının basına ve sosyal medyaya nasıl ve kimler tarafından sızdırıldığına ilişkin Mali Suçlar ve Siber Suçlarla Mücadele şubelerinde 4 ay inceleme yaptı. 19 Kasım 2014 tarihli 200 sayfalık rapor hazırlan ve rapor İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. Raporda 17 Aralık soruşturmasında aramalara katılan 54 polisin ifadeleri alındı. Emniyetteki Paralel Yapı soruşturması kapsamında Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan, Saygılı ile yardımcısı Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 50 emniyetçi hakkında soruşturma açıldı. İşte o rapordan çarpıcı detaylar.

FEZLEKE GİZLENDİ: 17 Aralık soruşturmasının hemen ardından Mali Şube'ye atanan müdürler, başmüfettişlere, fezlekenin kendilerinden gizlendiğini, önlerine hiçbir belgenin konulmadığını anlattı.

YENİ AMİRDEN SAKLADILAR: Yapıya yakınlığıyla bilinen Yakup Saygılı'nın görevden alınmasından sonra onun yerine atanan emniyet müdürü Hakan Sıralı, göreve geldikten sonra emrindeki polislerin kendisine bilgi vermeden, doğrudan savcılarla görüşerek soruşturmayı yürüttüklerini söyledi.

O HESAPLAR ABD'DEN: "Haramzade" ve "Başçalan" gibi siteler ABD'den servis aldı. Delilleri yayımlayan sosyal medya kayıtları incelendi. Yayınları yapan sitelerin ABD-San Francisco'daki servis sağlayıcısından yararlandığı, yayın yaptıktan ve yüklemeleri tamamladıktan sonra kapatıldıkları belirlendi.

TAPELER YASADIŞI: "Haramzadeler" ve "Başçalan" adlı twitter hesaplarında yayımlanan bazı tapeler incelendi. Bu incelemelerde dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile işadamı Latif Topbaş arasındaki görüşmelerin soruşturma dosyasındaki bir görüşme olmadığı yani bu dinlemenin yasadışı olduğu tespit edildi.

POLİSLER ÖZEL SEÇİLDİ: 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten polisler, özel olarak seçildi. Sıralı amirler arasında sıkı bir işbirliği vardı.

MEVZUAT DIŞI YÖNTEM: Müfettişler, "Gizlilik konusunu mevzuatın öngördüğü şekilde değil, sınırlarını kendileri belirledikleri prosedürlere uygun olarak yönettikleri gibi değerlendirilmektedir" dedi. Müfettişler, soruşturmalardan vali, il emniyet müdürü ve başsavcılığın bile haberdar olmadığına dikkat çekti.

POLİSLERE YAZILI SAVUNMA YAPTIRILDI: Soruşturmaya ilişkin delillerin sızmasında Mali Suçlar Şube sorumlu görüldü. İfade için çağrılan personel, sözlü değil yazılı cevap verdi. İfade sırasında bazı personelin istenmeyen konuları açıklama ihtimali ortadan kaldırılmak istendi. Yazılı cevaplarda sorulara 'kopyala-yapıştır' şeklinde ortak cevap verildi. Bu da maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye dönük ortak aklın bir tezahürü.

DELİLLERİ SAYGILI SIZDIRDI: Sızdırılan delillere Saygılı, sıralı amirler ve görevlendirilen polisler kolayca ulaşabiliyordu. Delillerin gizliliğinden bu kişiler sorumluydu. Sızdırmanın Saygılı ve ekibi tarafından yapıldığı kanaatine varıldı.

Veli SARIBOĞA/SABAH