Davutoğlu ve Renzi'den ortak açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İtalya Başbakanı Renzi ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Giriş Tarihi 11 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 11 Aralık 2014, 20:24
Davutoğlu ve Renzi’den ortak açıklama

İÇİNDEKİLER

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

İtalya Türkiye'nin dördüncü önemli ticari ortağıdır. Ekonomik ilişkileri daha da genişletmek için karşılıklı olarak yatırımları teşvik etmek ve üçüncü ülkelerle birlikte projeler geliştirmek konusunda da bugün birlikte ele aldık. Ayrıca Türkiye'nin Milano EXPO'suna katılma kararını da tekrar değerli dostumla paylaştım.

ORTAK ÜNİVERSİTE FİKRİ
Türkiye –İtalya arasında Türk-İtalyan üniversitesi kurma fikrini de paylaştık. Böyle bir üniversitenin kurulması tarihi iki köklü imparatorluk geleneğinin yeni nesillerini de bir araya getirecektir.

"GENEL AF ÖZERKLİK GİBİ KONULAR KESİNLİKLE GÜNDEME GELMEMİŞTİR"

Başbakan Davutoğlu, İmralı heyetinin 4 maddelik taslağındaki özerklik ve genel af konusundaki açıklamaları ile ilgili şunları söyledi:

"Bu tür süreçlerin çok dikkatli yürütülmesi icap eder. İki şeyden uzak durulması lazım. Birincisi şiddet ve nefret dilinden uzak durulmalı. İç güvenlik reformu özgürlüklerin korunması içindir. Herkes barışçıl istediği gösteriyi yapabilir. İstediği sayıda kişiyi toplayabilir. Kendi görüşlerini ifade edebilir ama şiddete başvurduğu anda bu bir suçtur. Yeni yasada da toplantı ve gösteri teminat altına alınıyor. Bu süreçte başarı isteniyorsa ki, hepimiz için çözüm süreci, asli, bir süreçtir. Şiddet dilinden herkesin uzak durması lazım. İkincisi ise yürüyen görüşmelerle ilgili basına çok fazla yorum yapmak doğru değildir. Genel af, özerklik gibi konular kesinlikle gündeme gelmemiştir. Gündemde olmayan konuları, sanki gündemdeymiş gibi ele almak, tartışmak bunlar sürece zarar verir. Öncelikle iç barışı sağlayacak ve bütün toplumda genel kabul görecek şekilde bu süreci benimsetecek bir yöntemde mutabık kalmamız lazım. Önümüzdeki dönemde mesafeler alındığında gerekli bilgileri basına veya kamuoyuna verilmesi gereken bilgileri gerektiğinde biz veririz."

İtalya Başbakanı Renzi'nin açıklamalarından satır başları:

- Ankara'ya ilk gelişim burada olmaktan son derece mutluyum. Türkiye'ye G 20 başkanlığında başarılar diliyorum. Türkiye dönem başkanlığının yatırımlar konusunda büyük başarılar kaydedeceğine eminim ve İtalya'nın Türkiye'ya yardım edecek.
İtalya'da en yoğun yılda göçmen sayısı 150 bindi Türkiye 2 milyon mülteciye yardım ediyor uluslararası toplumun bu konuda yardım etmesini istiyoruz. Biz temel hakların herkes için olduğunu düşünüyorum koalisyon güçlerinin güçlü olması gerekiyor ve Türkiye İtalya'nın bu konuda önemli görevleri olabilir.

- Balkanlar ve Akdeniz İtalya'nın çok önem verdiği bölgeler Türkiye'nin desteği içinde teşekkür ediyorum, Önümüzdeki nesiller için daha fazla yatırım yapmamız gerekir. Türk öğrencilere daha fazla imkanlar sağlanması için görüşeceğiz. Sadece büyük elçiler değil iş adamları ile geldim ve onlardan öğrencilere destek olmalarını istiyorum.

"İTALYA'NIN HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN YANINDA YER ALACAĞINI TEYİT ETMEK İSTERİM"
İtalya Başbakanı Matteo Renzi Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İtalya'nın her zaman Türkiye'nin yanında yer alacağını teyit etmek isterim. Türkiye'nin AB üyelik süreci devam etmelidir. Bizler bunun başarı ile sonuçlanması için kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu konuda destek vermeye, her türlü çabayı sarf etmeye AB'nin Türkiye'ye kapılarını çok daha kararlı açması için çabalarımızı sarf etmeye devam edeceğiz. Bu konuda atılacak adımları da sayın Davutoğlu ile paylaştık" diye konuştu. Renzi, Türkiye'nin mültecilere verdiği desteğin takdir edilmesi gerektiğini, bu konuda uluslararası destek verilmesi gerektiğini de söyledi.


"SURİYE'NİN TERÖRİZMDEN ARINDIRILMASI İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI SOMUT ADIMLARI ATMALIYIZ"
Renzi, "Suriye'nin ve diğer ülkelerin terörizmden arındırılması için elimizden gelen çabayı somut adımları atmalıyız. Türk hükümetinin bu konuda yapacağı toplantıların başarılı olmasını temenni ediyorum. Bu konuda da her zaman destek vereceğimizi teyit etmek istiyorum" dedi.