Şafak 18 bin TL

TAKVİM yazarı Mehmet Akarca, 1 milyon kişinin isteğine köşesinde yer verdi. Sosyal platformlarda dile getirdi. Ve beklenen müjde geldi. Başbakan Davutoğlu, 1 Ocak 2015 itibariyle 28 yaşından gün almış vatandaşların bedelli askerlikten yararlanabileceğini kaydetti. Bedelli ücreti ise 18 bin TL olarak belirlendi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2014 Güncelleme 03 Aralık 2014, 01:44
Şafak 18 bin TL

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün Ankara'dan gelen habere kilitlendi. TAKVİM yazarı Mehmet Akarca'nın köşesini takip eden gençler, Başkent'ten duyulan sesle sevindi. 2011'deki bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanamayanların isteğini sürekli gündemde tutan Akarca, gençleri muradına erdirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında bedelli askerlik kararı aldıklarını söyledi. Davutoğlu, 1 Ocak 2015 itibariyle 28 yaşından gün almış olan tüm gençlerin bedelli askerlikten yararlanabileceğini kaydetti. Bu durumdaki kişilerin, 18 bin TL ödeyerek askerlik görevini yerine getireceğini söyledi. Bedelliden faydalanacak kişi sayısının da tam 611 bin 880 olduğunu ifade etti.

KARAR YAŞ'TA ALINDI
Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlik kararının ise YAŞ'ta alındığını söyledi. Davutoğlu, "Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınan bedelli kararı, Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Böylece 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getirildi. Bu hakkın verilmesi ile hem birikim hafifletilecek hem de buradan doğacak kaynak savunma teknolojilerinde kullanılacak. Başka bir alana aktarılmayacak" dedi.

TSK'DAN İLK TEPKİ...
Davutoğlu'nun açıklamasından sonra gözler karargaha çevrildi. Askeri kaynaklar, "Genelkurmay Başkanlığı, bedelliyle ilgili görüşlerini daha önce hükümete iletti. Bu hükümetimizin kararıdır. Kararı saygıyla karşılıyoruz" diye konuştu. Bu arada Davutoğlu, sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili ciddi kolaylıklar getireceklerini de belirtti. Davutoğlu, "Bu alımları, 20 yaşına kadar indireceğiz. Silahlı Kuvvetlerimiz, askerlik yapmamış olanlardan da sözleşmeli olarak er ve erbaş alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş silahlı kuvvet mensuplarını artıracağız. Ayrıca vatani görevini onurla yapan vatandaşlarımızın üzerindeki yükleri de azaltmaya çalışacağız" dedi.

AYDA 600 TL'YE ASKERLİK
Bedelli askerlik müjdesi, yüzbinlerce genci sevindirdi. Ancak ödemelerde taksit yapılmayacağı belirtildi. Bunun üzerine bankalar hemen devreye girdi. Bedelli için ihtiyaç kredileri seferber edildi. Buna göre 12 ay taksitle 18 bin liralık kredi çeken bir kişi ayda bin 692 lira ödeyecek. Eğer bu kişi 18 ay vadeli kredi çekerse ayda bin 197 lira ödeme yapacak. 36 ay vadeli ödemelerde de ayda 663 lira gibi bir rakam ortaya çıkacak. Öte yandan son bedelli askerlik uygulamasına 30 bin lira ödeyerek başvuran yaklaşık 70 bin kişiden devlet kasasına 2 milyar 130 milyon lira kalmıştı.

GOOGLE'DA YAŞ REKORU
Bedelli için en son 31 Aralık 1987 doğumlular başvuru yapabilecek. 24 saat sonra yani 1 Ocak 1988'de doğanlar ise 31 Ocak itibariyle 27 yaşını doldurmadığı için bedelliden yararlanamayacak. İşte bu nedenle 27 ve 26 yaşındakiler farklı yollar aramaya başladı. Binlerce kişi internet arama motoru Google'da "yaş büyütme davası" ve "Bedelli askerlik öncesi yaş büyütme yapılır mı?" şeklinde arama yaptı.

FUTBOLCULARA VURDU
Sanat ve spor dünyasından birçok kişinin de bedelli askerlik yapabileceği açıklandı. Kenan Doğulu, Murat Boz, Selçuk İnan, Umut Bulut, Burak Yılmaz, Olcan Adın, Sabri Sarıoğlu, Hamit Altıntop, Volkan Demirel, Mehmet Topal, Selçuk Şahin ile Gökhan Gönül bu isimlerden bazılarıydı. Çağatay Ulusoy ile Arda Turan'ın ise bu haktan yararlanamayacağı öğrenildi.

CHP'ye mesaj yağdı
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bedelli askerlik haberi açıklandıktan sonra bedelli bekleyenler, AK Parti'nin her icraatına itiraz eden CHP'yi mesaj yağmuruna tuttu. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gidip bedellinin iptalinin istenmemesi için Kemal Kılıçdaroğlu, Sezgin Tanrıkulu ve birçok partili isme binlerce mesaj atıldı. Kemal Kılıçdaroğlu ise "Durumu iyi olan askere gitmeyecek, iyi olmayanlar nöbete. Biz bunu kabul etmiyoruz" diyerek itiraz mesajı verdi. Twitter'da ise şu yorumlar yapıldı:
"8 yaşındaki oğlum 'Baba okulu bedelli okumak istiyorum' dedi.
"Bizim bir vezneci vardı. Ne çektirdi beee!"
"Bedelli vuran ezici arkadaşı aradım. Cebi 'AK Parti' diye açtı."
"Bana sürgün yeri çıktı galiba. Bütün psikopatlar benim banka kuyruğunda!"