Diplomatik toz

5 başkonsolosluğa gönderilen sarı toz uluslararası panik yarattı. Şüpheli toz zarflarının aynı anda ele geçecek şekilde gönderilmesi, akıllara terör şüphesini getirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2014 Güncelleme 26 Ekim 2014, 01:34
Diplomatik toz

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da sarı toz paniği sürüyor. Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsoloslukları'na gönderilen zarfların içinde şüpheli toz çıkınca AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri alarma geçti. İsveç konsolosluğuna ise boş CD'ler yollanması şaşkınlık yarattı. Olay üzerine İstanbul'daki diğer başkonsolosluklar da önlem aldı. Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri, gelen zarflara dokunmama, elden zarf almama kararını uygulamaya koydu. İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun da binaya gelen paketleri ek güvenlik kontrolünden geçirdiği kaydedildi. Kanada, Belçika ve Almanya'nın İstanbul'daki başkonsolosluklarından gözlem altında tutulanların sayısı 16'dan 24'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı, şüpheli toz ile teması olanların Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi'ne nakledildiği hatırlattı.

TERÖR BAĞLANTILI MI?
Hastanede Kanada Konsolosluğu'ndan 3 yabancı, 15 Türk olmak üzere 18, Alman Konsolosluğu'ndan 2 Türk, 2 Alman olmak üzere 4, Belçika Konsolosluğu'ndan ise 2 Türk olmak üzere toplam 24 kişinin izole odalarda takipleri devam ediyor. Şüpheli zarflardan alınan numunelerin sonuçlarının yarın açıklanması planlanıyor. Yaşanan olay üzerine tedirgin olan yabancı diplomatlar da, konunun bir an önce aydınlatılmasını istiyor. Edinilen bilgiye göre olayın terör bağlantısı üzerinde de duruluyor. Sarı toz dolu zarfların eş zamanlı olarak 5 ülke konsolosluğuna, hepsinin ayna anda eline geçecek şekilde gönderilmesinin terörist girişim olabileceği belirtiliyor. Akıllarda beliren bu soruların yanıtının en kısa sürede verilmesi bekleniyor. Ayrıca, zarfın içindeki sarı tozun incelenmek üzere ABD'ye gönderildiği de iddia ediliyor.

3 PTT ŞUBESİNE GÖNDERİLMİŞ
Ortalığı toz duman eden olayı soruşturan polis, yaptığı inceleme ve soruşturmalar sonunda zarfların Üsküdar PTT'sine verildiğini, oradan da Galatasaray ve Sarıyer PTT'sine gönderildiği tespit etti. Zarfların gönderildiği PTT şubelerinde de ilaçlama yapılarak, zarfla temasta bulunan personel dezenfekte edildi.

ŞİZOFREN İŞİ Mİ?
Emniyet yetkilileri, beş konsolosluğa sarı toz, bir konsolosluğa da boş CD kutusu gönderilmesi ve zarfların üzerlerindeki adreslerin sahte olmasından dolayı, zarfları postaneye bırakan kişinin şizofreni hastası olabileceğini düşünüyor. Korku ve panik yaratmak amacıyla böyle bir eyleme başvurulmuş olabileceği üzerinde duruluyor.