Genelkurmay'dan peşmerge için öneri

Genelkurmay Başkanlığı, hassasiyetleri göz önüne alarak 200 peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçişi için öneri sundu: Erbil'den havadan nakledilsinler...

Giriş Tarihi 24 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 24 Ekim 2014, 11:28
Genelkurmay’dan peşmerge için öneri

İÇİNDEKİLER

Genelkurmay Başkanlığı, Kobani'ye geçecek ağır silahlı 200 peşmerge için "havayolu" önerisi getirdi. Peşmergelerin karayoluyla geçmesinin doğurabileceği sıkıntılara dikkat çeken Karargâh, "Daha önce Habur'da yaşanan provokasyonların bir benzeri gerçekleşebilir" diyerek peşmergelerin Suriye sınırına hava yoluyla ulaştırılmasını önerdi. Ayrıca karayoluyla peşmergeye yönelik bir saldırı olması ihtimali de göz önüne alınarak güvenlik kaygısı da belirtildi.

ÖNERİLER ÜZERİNDE GÖRÜŞÜLÜYOR

Türkiye'nin Kobani'ye geçecek 200 ağır silahlı Peşmergeye izin vermesinin ardından, peşmergenin çatışma bölgesine nasıl geçeceği de netleşmeye başladı. Peşmergenin karayoluyla Mürşitpınar'a, oradan da IŞİD ile YPG'nin çatıştığı Kobani'ye geçmesi bekleniyordu. Ancak Genelkurmay tarafından yapılan öneri ile peşmergenin Kobani'ye havayoluyla nakledilme seçeneği de ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Estonya ve Letonya ziyareti öncesinde peşmergenin Türkiye'den nasıl geçeceğine ilişkin olarak "Türkiye'den nereden geçeceği noktasındaki kararı daha çok bu konulardaki görevli olan arkadaşlarımız, birimlerimiz kendi aralarında görüşüyorlar" açıklamasını yapmıştı. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili gerekli çalışmaları yaparken, Milli Savunma Bakanlığı da Genelkurmay'dan aldığı öneriler ile peşmerge için nasıl bir sevkıyat operasyonu düzenleneceği üzerinde çalışıyor.

GÜVENLİK SORUNU DA VAR
Genelkurmay'ın konuyla ilgili havayolu seçeneğini gündeme getirdiği öğrenildi. Peşmergenin havadan Şanlıurfa'ya taşınması önerisinin iki önemli sebebi bulunuyor. Edinilen bilgiye göre, bölgedeki güvenlik durumunu ve askeri istihbarat raporlarını da dikkate alan TSK, 2009'da demokratik açılıma darbe vuran Habur olayındakine benzer bir provokasyon yaşanabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Peşmerge için bir hava koridoru açılması ve oradan ulaşımın sağlanması düşünülürken "güvenlik" konusunun da bu tercihte etkili olduğu ifade ediliyor. Peşmergenin karayoluyla Kobani'ye götürülmesi yaklaşık 7 saatlik bir zaman dilimine tekabül ederken, peşmergeyi taşıyan konvoya herhangi bir saldırı ihtimali de güvelik riski doğuruyor.

Kaynak: Sabah