Davutoğlu: Aslında benim ilk soyadım...

Başbakan Davutoğlu, "Eski Türkiye buydu. Devlet mutlaka kendini gösterirdi, 'Ben buradayım' diye. 'Bir huzuruma gelsin şu vatandaş, bir hesap sorayım, bakayım gerçekten doğdu mu öldü mü boşandı mı ne yapıyor? Yeni devlet halkının hizmetinde ve emrindeki devlettir, vatandaşın devletidir. Yeni Türkiye bu" dedi.

Giriş Tarihi 24 Ekim 2014, 00:00 Güncelleme 24 Ekim 2014, 15:01
Davutoğlu: Aslında benim ilk soyadım...

İÇİNDEKİLER

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen partisinin 98. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, bundan sonra isminden, soyisminden memnun olmayanların gidip de mahkeme kapılarında sürünmeyeceklerini söyledi.

"Ben şu ismi, şu soyismini istiyorum" diye bir dilekçe yazacaklarını anlatan Davutoğlu, "Vaktinde soyismi kanunu çıktığında köyleri dolaşanlar öylesi ne soyisim vermişlerdir ki bir kısım benim akrabalarımda da var. Memnun değiller soyisminden, burada ifade etmek istemiyorum, birçok tanınmış ismin dahi soyisimlerinden memnun olmadıklarını biliyorum" diye konuştu.

"(Çamur) diyor soyismi olarak. Ama değiştirmek için mahkeme kapılarında uğraşıyorsunuz. Şimdi diyecek ki o vatandaşımız "Ben şu ismi ve soyismi' diyerek Nüfus İdaresine bildirecek, Nüfus İdaresi de öyle kaydedecek" bilgisini veren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ben kendimi biliyorum. Soyadı kanunu geldiğinde soyadımız 'Kalkan'mış. Benim hala ilk nüfus cüzdanımda 'Kalkan' yazar. Neden? O zaman 'oğlu' soyadı koymak yasakmış, hani ailelere atfetmesin diye. Kanun değiştirince babam gitmiş değiştirmiş, Kalkan'ı silmişler, Davutoğlu yazmışlar. Davutlar sülalesi diye bilinen bir aile on yıllarca başka bir soyadı taşımış.

Şimdiyse yine mahkeme gerekiyor. Bundan sonra serbest. İsim sahibi olmak herkesin zati hakkıdır, kendisinin hakkıdır, başka kimse karışamaz. O isim Kürtçe mi Arapça mı Türkçe mi ilgilendirmez seni. İsim o kişiyi tanımlıyorsa onun zati hakkıdır. Zaten bu kültürün içinden isimler konacak, şimdi bu hak değil mi, bu özgürlük değil mi?"

Ehliyetler, pasaportlar için eskiden Emniyete gidildiğini dile getiren Davutoğlu, "Polisimize saygımız sonsuz ama ehliyet, araba kullanmak ve pasaport sahibi olmak sivil bir konudur, Emniyetle ilgili bir konu değil. Sanki potansiyel suçlu gibi hepimiz Emniyet'e gidip pasaport şey yaparken, yurt dışına kaçacak adam muamelesi görüyormuşuz gibi hissediyorduk. Emniyet, o tedbiri alır" ifadelerini kullandı.