Güdümlü casusluk

Emirleri 'abi'lerden alan paralel emniyetçilerin devlet büyükleri ile güdümlü mermi gibi askeri projelerde çalışan uzmanları 'terör örgütü üyesi' sıfatıyla dinlediği anlaşıldı. 18 kişi 'casusluk' suçuyla gözaltına alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2014 Güncelleme 22 Ekim 2014, 11:06
Güdümlü casusluk

İÇİNDEKİLER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Ankara ve Türkiye genelinde aralarında devlet büyüklerinin de bulunduğu yüzlerce insanı dinleyip, kayıtları arşivledikleri ve emniyet dışına çıkardıkları iddiasıyla aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ile 2 eski il emniyet müdürünün bulunduğu 9'u müdür 18 polis hakkında yakalama kararı çıktı.

HERKESE TERÖRİST SUÇLAMASI
Özel hayatın gizliliğini ihlalden yasadışı dinleme ve kişisel verileri kanuna aykırı ele geçirme, örgüt kurma ve üye olmadan siyasal ve askeri amaçlarla casusluk yapma ve resmi belgede sahteciliğe kadar 6 ayrı suçla suçlanan 18 polis hakkında gazeteci Nuray Mert, Refik Ali Uçarcı, Cemil Erol, Ömer Gümüş, Cevat Öneş, Recep Cengiz, Ender Ethem Atay, Dursun Ali Tüfekçi ile Yonca Verdioğlu'nun özel hayatı ihlal ve yasadışı dinleme nedeniyle şikayetçi olduğu öğrenilirken aynı polislere yöneltilen bir başka suçlamanın ise aralarında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların bulunduğu devlet büyüklerine ait kriptolu telefonları dinlemek olduğu öğrenildi.

ASKERİ PROJEYİ TAKİP ETTİLER
Savcılık tarafından hazırlanan 18 kişilik şüpheli listesinde 17 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, soruşturmanın şüphelilerinden bir diğer ismin 22 Temmuz operasyonunda tutuklanıp cezaevine konan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan olduğu öğrenildi. Şu ana kadar ifade için emniyet çağrılan 17 şüpheliden Ömer Altıparmak kendisi teslim olurken, Hüseyin Engin, Serahsi Şen, Uğur Eski, Mustafa Şahin ve Seyit Gölcük isimli polislerinde gözaltına alınıp emniyete götürüldüğü öğrenildi. Haklarında gözaltı kararı bulunan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, eski Bitlis Emniyet Müdürü Saadettin Akgüç, eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube'den sorumlu İl emniyet müdür yardımcısı Lokman Kırcalı, MİT Müsteşarlığında görevli Emniyet temsilcisi emniyet müdürü Hüseyin Özbilgin, 1. Sınıf emniyet müdürü Sebahattin Dinçer, eski İstihbarat Daire personeli 2.sınıf emniyet müdürü Tamer Bülent Demirel ile ikinci sınıf emniyet müdürü Mehmet Erdil'in aranmasına ise devam ediliyor. Soruşturmanın mağdurları arasında, Hava Kuvvetleri Harekat Dairesi Başkanlığı'nda şube müdürü olan Ö.G'nin de bulunduğu belirtildi. Siyasal ve askeri casuslukla suçlanan şüphelilerin Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK ve Bilgem tarafından ortaklaşa yürütülen "Güdümlü mermilere karşı savunma projesi-2" isimli projede görev alan görevlileri dinledikleri tespit edilirken, savcılığın şüphelilerin bu projedeki görevlileri dinleyerek, projeye ilişkin bilgileri siyasi ve askeri amaçla casusluk yaptıkları iddiasında bulunduğu öğrenildi.

KAYIP CİHAZ MÜDÜRÜ
Gözaltına
alınan Ömer Altıparmak, Ramazan Akyürek'in Hrant Dink soruşturması nedeniyle merkeze alınmasının ardından İstihbarat Daire Başkanlığı görevine 2010'da atanmıştı. 2010- 13 yıllarında görev yapan Altıparmak'ın adı emniyetin kayıp dinleme cihazlarıyla da sık sık gündeme geldi. Envantere kayıtlı olması gereken dinleme cihazlarının "sarf büro malzemesi" adı altında çeşitli illere gönderildiği saptanmıştı. Altıparmak, 17 Aralık sonrası görevden alınmıştı.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN DA MAĞDUR
Şüphelilerin yasa dışı yaptıkları iddia edilen önleme amaçlı dinlemelerin tamamının Ankara'daki mahkemelerin kararına dayandığı, ancak söz konusu dinleme kayıtlarının "önleme dinlemesi" kapsamında imha edildiği öğrenildi. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca da hazırlanan raporda, bu kişiler hakkında soruşturma yapılmasının istendiği öğrenildi. Mağdurlar arasında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bazı bakanların bulunduğu ve onların da şikayetçi olacağı öğrenildi.

CHP'Lİ VEKİLLER ŞİKAYETÇİ OLMADI
Operasyon kapsamında göz altına alınan emniyet mensuplarının "Örgüt üyesi", "DHKP-C militanı" adı altında Ankara adliyesinden dinleme kararı aldığı kayıtların incelemesinde ortaya çıktı. Dinlenen isimler arasında Oda TV davasından göz altına alınan Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu, Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal, gazeteci Nuray Mert, TÜBİTAK'ta görevli 6 kişi ve Hava Kuvvetleri Dairesi'nde görevli Subay Ö.G., İçişleri Bakanlığı Müsteşarı koruması, Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Urgancı ve CHP'li vekillerin bulunduğu tespiti yapıldı. Savcı Küçük, müşteki ifadelerine başvururken CHP'lilerin şikayetçi olmaması dikkat çekti.


Ferit ZENGİN-Aliye ÇETİNKAYA