Koru'dor

200 bin kişiye yuva Suriyeli olan Türkiye, Kuzey Irak'tan Kobani'ye asker gitmesi için koridor açtığını duyurdu. Türkiye hem PYD hem IŞİD'in, Kobani halkına karşı tehdit oluşturduğunu belirtirken, şehrin korunması için peşmergelerin geçişine izin verildiği açıklandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2014 Güncelleme 21 Ekim 2014, 02:12
Koru’dor

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, peşmergenin Kobani'ye geçişi için Türkiye'nin yardımcı olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım için işbirliği içindeyiz' açıklamasını yapmıştır. Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. Çavuşoğlu şunları söyledi:

HER YARDIMI YAPTIK

KOBANİ'NİN DÜŞMESİNİ İSTEMEYİZ: 200 bine yakın Kobanili Türkiye'de yaşıyor. Kobani'nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik, etmeyiz de... Bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiş, her türlü insani ve tıbbi yardımı ulaştırmıştır. Angajman kurallarımızı da hassasiyetle uyguladık ve koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk.

PEŞMERGE'YE İZİN VERİYORUZ: Bölgenin tüm tehditlerden arındırılmasını istiyoruz. ABD'nin Kobani'yi savunan tüm güçlere havadan atarak ulaştırdığı askeri ve tıbbi malzeme yardımını da bu çerçevede değerlendiriyoruz. PYD'nin yanında 7-8 grup vardır ve bunlar birlikte ortak bir karargah kurmuştur. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım için işbirliği içindeyiz' açıklamasını yapmıştır. Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor.

PYD SURİYE İÇİN BİR TEHDİT: Kobani'den Türkiye'ye kaçmak zorunda kalanların tekrar Kobani'ye dönüp huzur içinde yaşamasını istiyoruz. Tabii burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da var. PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) farklıdır. Yani sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir aynı IŞİD gibi. Dolayısıyla bunun Suriye'nin geleceği ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla PYD bu emellerini sürdürdükçe ÖSO'nun da Türkiye'nin de desteğini alamaz. Burada PYD'nin de diğer unsurların da buradaki politikalarını değiştirmesi, bu emellerinden vazgeçmesi gerekiyor.

ÖSO,IŞİD'E KARŞI DURDU

ESAD'I UNUTMAYIN: Diğer taraftan Suriye'deki gelişmelerle ilgili her zaman bu sorunun gerçek sebebin de unutulmaması gerektiğini ve Esad rejiminin Suriye'deki durumun gerçek sebebi olduğunu söylüyoruz. Esad rejimiyle de IŞİD ile de bugün mücadele eden tek unsurun ÖSO olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla burada esas desteklenmesi gereken grubun ÖSO olduğu konusunda müttefiklerimizle de hemfikiriz...

ERBiL'DEN URFA'YA UÇACAKLAR
TAKVİM'in elde ettiği bilgilere göre peşmergenin Ayn el Arab'a geçişi öncelikli olarak havayoluyla yapılacak. Erbil'den uçakla Şanlıurfa'ya taşınacak olan peşmergeler karayoluyla Suruç üzerinden Mürşitpınar'a taşınacak ve burada Türkiye sınırını terk ederek Ayn el Arap'a (Kobani) geçecek. Kuzey Irak bölgesindeki peşmergenin, doğrudan Kobani'ye ulaşmasını ise güzergah üzerindeki Tel Abyad'ın IŞİD kontrolünde olması engelliyor. Peşmergenin Zaho'dan hareketle Cizre-Nusaybin-Viranşehir-Suruç rotasını izleyerek karayolunu kullanması ise çok vakit alacağı için değerlendirme dışı bırakıldı.

PYD YİNE SAÇMALADI
Türkiye'nin
Kobani'ye asker göndermesine karşı çıkan PYD yönetimi, Kuzey Irak'tan gelecek Kürt yardımını da istemedi. Kobani Kantonu Eşbaşbakanı Enver Müslim yaptığı açıklamada, "Peşmergenin Kobani'ye gelmesine ihtiyaç yok. Bize daha çok silah gerekiyor. Peşmerge kendi bölgesinde IŞİD'e karşı savaşsın" diyerek asıl amaçlarının IŞİD değil o topraklardaki hakimiyet olduğunu adeta ispatladı.

YALANCILAR GÖREMEDİ
Türkiye'nin
IŞİD'le mücadele için peşmergeye koridor açarak Kobani'ye gitmesine müsaade etmesi dış basında pek yer bulmadı. New York Times, Washington Post, Financial Times, Economist, Bild, Der Spiegel, CNN, BBC gibi dünyanın en önemli medya organları, "Türkiye IŞİD'e yardım ediyor" haberleri yaparak tüm dünyaya yalan söylerken, bu kuruluşların koridor haberine az yer vermesi ve hatta yer vermemesi dikkat çekti.