Sınırtank geçiş yok

Türkiye'nin bir adım ötesindeki çatışmalar şiddetlendi. Kobani'yi kuşatma altına alan IŞİD'in ağır silahlarla attığı mermiler, sınırı geçti. Ankara, 30 köy ve 6 ilçenin tahliyesi için alarm verdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar ise dün Suruç'a gitti. 2. Hudut Komutanlığı'na bağlı yüzlerce tank da namlularını Suriye'ye çevirdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2014 Güncelleme 07 Ekim 2014, 02:14
Sınırtank geçiş yok

İÇİNDEKİLER

Dünyanın gözü Türkiye sınırının birkaç kilometre ötesinde bulunan Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalara çevrildi. Şanlıurfa ve Gaziantep'in karşısındaki Suriye'nin Telabyad ile Carablus kentini kontrol altına alan IŞİD, şimdi de Kobani'yi hedef seçti. Kobani'de IŞİD ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar, şiddetini yükseltti. Kobani'de sokak çatışmaları başlarken, zaman zaman sınırın Türkiye tarafına düşen havan topu ve mermiler, bölgede yaşayanları tedirgin etti. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri teyakkuza geçti.

YERİNDE İNCELEME
Suruç'taki 2. Hudut Tabur Komutanlığı'nda bulunan çok sayıda tank, sınır hattının kritik noktalarına sevk edildi. Suriye'yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namluları Kobani'ye çevrildi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar da dün çatışmaların yoğunlaştığı Suriye sınırındaki Suruç ilçesine gitti. Akar, askeri yetkililerden bilgi alıp, sınır ötesindeki çatışmaları yerinde izledi. Sınırda bu gelişmeler yaşanırken Ankara'nın tahliye planı da devreye girdi.

SİVİLLER İÇİN PLAN
Genelkurmay tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı'nın valilik aracılığı ile uygulamaya soktuğu plana göre, sınır hattındaki 30'a yakın köy ve 6 ilçede alarma geçildi. Akçakale, Karkamış, Suruç, Ceylanpınar, Elbeyli ve Kamışlı hattında sınıra sıfır noktasındaki bulunan köy ve ilçelerdeki sivillerin tahliyesi için tüm hazırlıklar yapıldı.

3 MAHALLE BOŞALTILDI
Küçük Kendirli, Büyük Kendirli ve aynı zamanda Kobani'ye açılan sınır kapısının bulunduğu Mürşitpınar Mahallesi'nde oturanlar ile Süleymanşah Dostluk Parkı'na kurulan çadırlarda kalan Suriyeli ise dün tahliye edildi. 3 mahalledeki 350 hanede yaşayan 2 bin civarındaki vatandaş yakınlarının yanına gitti. Suriyeli sığınmacılar ise Suruç'taki YİBO ile resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirildi.

YILDIZLI DENETiM
KARA Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, dün sıcak bölgeye gitti. Askeri helikopterle Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki 2. Hudut Tabur Komutanlığı'na indi. Ardından sınır birliklerinin bulunduğu noktalara gitti. 24 saat görev başında bulunan askerle bayramlaşıp sınırdaki hareketliliği yerinde izledi. Birliklerin durumu konusunda da askeri yetkililerden bilgi aldı.

İMRALI'DAN IŞİD'E TEPKİ
Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, dün adaya gitti. Mehmet Öcalan, "Kobani ile ilgili görüşme yaptınız mı?" sorusuna "Kobani'deki insanlarımız direnecekler. IŞİD'in olduğu yerde ve Kürtler'in yaşadığı bölgede nerede bir IŞİD varsa bunlara karşı sonuna kadar direneceğiz" yanıtını verdi. Bu arada gazetecilerin, çözüm süreci konusunda Öcalan'ın ne düşündüğüne ilişkin sorusu üzerine Öcalan şunları söyledi: "Kendisi 'Çözüm için 15 Ekim tarihine kadar biz bekleriz' dedi." Öte yandan Öcalan'ın ablası Havva Keser (75), Adana'da hayatını kaybetti. Öcalan, cenazeye katılmayacağını açıkladı.

NATO'YA TALİMAT VERDİK
IŞİD ile PYD arasındaki çatışmanın Türkiye sınırına dayanması üzerine, NATO'dan açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin güvenliğini sağlamak için gerekirse harekete geçeriz" diye konuştu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise dün bir açıklama yaptı. Yılmaz, "Suriye ile ilgili olayların ilk başladığı andan itibaren biz NATO'dan plan hazırlamasını talep ettik" dedi.

SİVİLLERE SINIR YASAĞI
Terör örgütü IŞİD'in Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın Suriye tarafını ele geçirmesi durumunda yaşanabilecek göçlere karşı özel önlemler alındı. Çatışmaların şiddetlendiği Mürşitpınar'ın 5 kilometre yakınında adeta OHAL ilan edildi. Söz konusu bölgeye sivillerin girmesi yasaklandı. 4 zırhlı personel taşıyıcı da sınır hattına gönderildi.