Yemezler!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de yine tarihi bir tavır sergiledi. Kendisine Mısır'ın darbeci lideri Sisi ile aynı masada yer verildiğini öğrenince, yemeğe gitmedi. Obama'nın da yer aldığı masayı şu sözlerle protesto etti: "Darbeciyle oturmam"

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2014 Güncelleme 26 Eylül 2014, 01:28
Yemezler!

İÇİNDEKİLER

Dünya Yahudi Kongresi'nin randevu değişikliğini kabul etmedi. Türkiye'yi IŞİD'in merkezi olarak gösteren New York Times'a röportaj vermedi. ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından olan Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) konuşma yapıp hem paralel yapıyı hem de Gazze'ye, Suriye'ye uzak kalan devletleri eleştirdi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BM) yaptığı konuşmada ise Avrupa ve ABD'nin mazlumların yanında olmadığını söyledi. Bu açıklamaları ile liderlere ders veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yine tarihe geçen bir tepkiye imza attı.

TÜRKEVİ'NE GERİ DÖNDÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün öğle yemeği için New York'taki Türkevi'nden ayrılarak, BM binasına geçti. Ancak kısa süre sonra Türkevi'ne geri geldi. Bu gelişmenin perde arkasını ise TAKVİM öğrendi. Buna göre Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun tarafından verilen yemeğin "Ana masası"na davet edilmişti. Masada, Ban Ki-Mun'un yanı sıra ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Kralı 6. Felipe, G.Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Meksika Başbakanı Enrique Pena Nieto, G. Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile Ürdün Kralı Hüseyin yer alıyordu. Ancak o masaya kanlı bir darbeye imza atan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de davet edilmişti. Erdoğan ile Sisi arasına Zuma oturtulmuştu. İşte bunu öğrenen Erdoğan, yemeğe gitmedi. Darbe ve darbecilere karşı tavrının net olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkevi'ne geri döndü.

EMİNE ERDOĞAN KONFERANSTA
Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, New York'ta Belize başbakanın eşi Kim Simplis'inev sahipliğinde düzenlenen "Kadın ve çocukların finansal sağlığı için küresel eylem çağrısı" başlıklı konferansa katıldı.

OBAMA ERDOĞAN'I TELEFONLA ARADI
Erdoğan, Obama'dan gelen talep üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Obama'nın sözlerine "Görüşme talebimi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim" diyerek başladığı öğrenildi. İki liderin IŞİD ve Suriye konularında ortak çalışmaya devam edecekleri bildirildi. Erdoğan, daha sonra kaldığı otelde ABD Başkan Yardımcısı Biden'ı kabul etti. Toplantıda Erdoğan'ın sınır ötesinde insani güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge oluşturularak, ılımlı Suriye muhalefetine tam destek verilmesini istediği belirtildi.

MEHMET ALİ BERBER / NEW YORK