Başbakan'dan Kılıçdaroğlu'na sert sözler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya Başbakanı ile yapılan görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Giriş Tarihi 17 Eylül 2014, 00:00 Güncelleme 18 Eylül 2014, 01:53
Başbakan’dan Kılıçdaroğlu’na sert sözler

İÇİNDEKİLER

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığınının ilk dış kabülünü Makedonya Başbakanı Gruevski ile yaptı. İkili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Makedonya ile Türkiye arasında sıkı dostluk ilişkisi olduğunu söyleyen Davutoğlu, mevkidaşının Türkiye'yi ziyareti sırasında 5 vilayetini de ziyaret etmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi. Davutoğlu, Makedonya'nın Avrupa Birliği sürecini yakından takip ettiklerini ve bu süreci desteklediklerini söyledi.

Davutoğlu, kendisinin Makedonya ziyaretinde kendi şehirlerini gezdiği gibi hissettiğini, konuk başbakanın Türkiye ziyaretinin de aynı şekilde olduğunu umduğunu söyledi. Davutoğlu ayrıca Büyük İskender'in lahtinin talepleri doğrultusunda konuk başbakana verileceğini söyledi.
Makedonya Başbakanı Gruevski, Davutoğlu'nun ilk konuğu olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek Davutoğlu'na görevinde başarılar diledi. Gruevski, iki ülke arasındaki ticari alanda ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik görüş birliğinde olduklarını, Makedonya'nın yatırımlara açık olduğunu ve düşük maliyetlere sahip olduklarını söyledi. Gruevski, dünyadan birçok ülkenin Makdonya'ya yatırım için geldiğini Türkiye'den de çok sayıda yatırımcının ülkesine yatırıma geleceğine inandığını söyledi.

KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİNE ÇOK AĞIR CEVAP
- Böyle bir mektup gelmedi. Anamuhalefet liderinin herhalde ülkenin başbakanına bir mektup yazacaksa bunu ciddiyet içinde ve doğrudan iletmesi beklenir. Öyle bir mektup yazmış olsaydı mukabele görürdü. Bana iletilen metin eğer gerçekten CHP Genel Başkanından çıkmışsa ve CHP'nin web sayfasında yayımlanmışsa üzerinde düşünülmesi gereken ve ciddiyetle herkesin okuması gereken bir metin. Niçin biliyor musunuz? Metinde Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük kullanılan ifadeler hem devlet ahlakı bakımdan hem şahsi nezaket kuralları bakımından utanç vericidir

- Böyle bir uslup Türk siyasetine yakışmaz. Bu mektup Türkiye'de Anamuhalefet liderine de yakışmaz. Bu Kılıçdaroğlu'na yakışır ama anamuhalefet lideri olacak kişiye yakışmaz.

- Orada 25 bankanın battığında söz ediyor. O 25 bankanın battığı dönemle aynı dili konuşuyor Kılıçdaroğlu. AK Parti ülkede güven ve istikrara sağlamamış olsaydı yapımız bu kadar dirençli olmazdı. 25 bankanın battığı dönemden ülkeyi çıkaran biziz.

BU BİR İHANETTİR

- Türkiye'deki bankacılık sisteminin de ekonomik hayatın da garantörü Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir. Sayın Kılıçdaroğlu bu üslubuyla dışarıda birilerine ve onların buradaki uzantılarına Türk ekonomisinde bir kriz beklentisi var görüntüsü vermek istiyorsa bu açık bir şekilde Türkiye'deki istikrara ve Türk ekonomisine yönelik bir ihanettir. Öncelikle bunun hesabını vermek durumundadır. Kime neyi jurnalliyor?

Türk ekonomisi güçlüdür, Türk finansal sistemi gayet sağlamdır. Ama herkes de bilsin ki hiç kimsenin bu finansal sistemde ayrıcalığı yoktur. Kurallar bellidir. Bu kurallar nasıl işletilecekse o şekilde de işletilir.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER YÖNETİCİLERİN TÜRKİYE OLDUĞU İDDİALARI
'Müslüman kardeşler yöneticilerinin Türkiye'de olduğu iddialarının' hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Türkiye özgür, demokratik bir hukuk devletidir. Nasıl bu niteliklere sahip ülkelere giriş ve çıkışlar uluslararası hukuk açısından sakıncalı olmayan herkes için serbestse, bazı ülkelerde kendi ülkesinde siyasal sorunlarla karşılaşanların rahatlıkla girip çıkıyorsa Avrupa ülkelerinde uluslararası hukuk açısından sakınca taşımayan herkes gelebilir, herkes Türkiye'yi ziyaret edebilir, herkes Türkiye'de kalabilir. Ayrıca bir talep olursa bunlar tek tek incelenir. Biz burada herhangi bir siyasi ya da dini tercihi bir gerekçe olarak görmüyoruz. Şu veya bu gerekçeyle, gruba veya mezhebe ait olmakla bu ülke değişmez. Türkiye özgür, demokratik ve hukuk devletidir ve bu çerçevedeki kurallara uyuyor. Uluslararası açıdan bir sakıncası varsa, herhangi bir ideoloji ve siyasi parti gözetmeden o kurallar bu çerçevede değerlendirilir. Her müracaat kendi içinde değerlendirilir ve karar verilir" dedi.

TAMPON BÖLGE
Bir gazetecinin, "Sayın Cumhurbaşkanının açıklamalarıyla tampon bölge yeniden gündemde. 'Asker bir hazırlık yapacak' dedi Cumhurbaşkanı ama Irak ve Suriye tarafında mı olacak bu tampon bölgeler. Böyle bir durumda tezkere hazırlığı var mı" sorusunu Davutoğlu, "Bildiğiniz gibi Türkiye'nin çevresindeki olağanüstü güvenlik şartları dolayısıyla bazı mekanizmaları devreye soktuk ve benim başkanlığımda ulusal güvenlik mekanizması toplantısı yapıldı. 15 günde bir yapılacak çözüm süreci mekanizmasıyla birlikte çözüm sürecini yarın toplayacağız. Bugün Sayın Cumhurbaşkanının başkanlığında yapılan toplantının temel sebebi, geçen hafta bütün ilgili birimlerle yaptığımız toplantı konusunda Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi arzetmek ve bu çerçevede değerlendirme yapmaktır. Önümüzdeki günlerde ben Azerbaycan, Sayın Cumhurbaşkanımız da New York'a gidecek. Bu ziyaretler öncesinde ilgili bütün kurumlarımızla geçen hafta yaptığımız ziyaretlerde ulaştığımız bütün sonuçları bu çerçevede her bir kurumumuzun düşündüğü tedbirler de dahil olmak üzere bunları ele aldık. Burada spesifik olarak tampon bölge ve herhangi bir konu ele alınmadı. Genel olarak bütün güvenlik riskleri ve bu çerçevede önümüzdeki dönemde yapılması gereken hazırlıklar ele alındı. Takdir edersiniz ki Türkiye'nin sadece Irak, Suriye değil Ukrayna ve bütün çevre bölgelerdeki krizler dolayısıyla, güvenlik şartları itibarıyla her an her türlü senaryoya hazır olması gerekir. Bunun için de bu mekanizmaları devreye sokarak atılacak adımları sürekli bir şekilde istişare etmek ve değişen şartları süratle değerlendirmek bir zorunluluktur. Bugün de yapılan çalışma temelde buna dönüktür. Türkiye Cumhuriyeti kendi güvenliği için, halkının güvenliği ve bölgesel istikrarı için yapılabilecek her türlü hazırlığı yapar ve bu konuda alınabilecek her türlü tedbiri alır" şeklinde cevapladı.