Kod adı Pudra

Edward Snowden'ın ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'den sızdırdığı belgelere göre ABD'deki Türk diplomatlar, "PUDRA" ismi verilen programla izleme ağına alındı. Bilgiler 5 ülke ile paylaşıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2014 Güncelleme 02 Eylül 2014, 01:46
Kod adı Pudra

İÇİNDEKİLER

Alman dergisi DerSpiegel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in istihbarat bilgilerini sızdıran Edward Snowden'ın belgelerinde Türkiye'yle ilgili olan bölümleri yayımlarken, dinleme operasyonlarının detaylarına da yer verdi. Der Spiegel'in haberine göre Türkiye'nin ABD'deki diplomatları, "Pudra" ismi verilen bir başka programla izleme ağına aldı. 2010'da hazırlanan bir gizli belgede, Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği diplomatlarının bilgisayarlarına casus yazılımlar yüklendiği, büyükelçilik telefon hatlarına sızıldığı ve bilgisayarlardan istenilen içeriğin alınabildiği belirtildi.

BİLGİSAYARLARA KARA ŞAHİN
Ayrıca, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Temsilciliği'ndeki bilgisayarlar da "Kara Şahin" adı verilen programla, casus yazılım operasyonundan payını aldı. NSA, Türkiye'de topladığı istihbaratı da 'Beş Göz' diye adlandırılan bir anlaşma çerçevesinde İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda istihbaratlarıyla paylaştı.

İNGİLİZLER'İN HEDEFİ ENERJİ
Der Spiegel'in haberine göre İngiliz istihbaratının Ekim 2008 tarihli bir gizli belgesine göre GCHQ, Enerji Bakanlığı, BOTAŞ ve Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi kurumlara sızmaya çalıştı. Belgede, "hedefler" arasında Enerji Bakanı Hilmi Güler'in de yer aldığı öne sürüldü. Buna göre GCHQ 2008'de bazı enerji şirketleri ve bakanlıkların çatılarına ait uydu görüntülerini inceleyerek ne tür iletişim sistemleri kullanıldığını analiz etmeye ve buralara sızmaya çalıştı. Ancak dergi, söz konusu belgelerde bu çabaların sonuç verip vermediğine dair bir bilgi olmadığını yazdı.