16:9'a traş!

İstanbul'un silüetini bozduğu için Erdoğan'ın tepkisini çeken 16/9 kuleleri hakkında önemli bir gelişme yaşandı. Danıştay, gökdelenlerin tarihi silüeti bozan kısmının yıkılmasına karar verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2014 Güncelleme 21 Ağustos 2014, 00:00
16:9’a traş!

İÇİNDEKİLER

Danıştay, tarihi silüeti bozduğu için tartışma konusu olan gökdelenlerle ilgili son noktayı koydu. Zeytinburnu'ndaki 36'şar kattan oluşan "Onaltı-Dokuz" adlı 3 gökdelen, kentin Sultanahmet Camii ile özdeşleşmiş tarihi silüetini bozduğu gerekçesiyle tartışıldı. İnşa edilen 16/9 kulelerinin ilk plan çalışması 2008 yılında yapıldı. Binalar yükselirken ilk tepki Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, tepkisini, "Sahibiyle konuştum (Mesut Toprak). 'Tıraşlayın' dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden kırgınım. 5 yıldır konuşmuyorum" sözleriyle dile getirdi. Gökdelenlerin silüete etki eden ve imara aykırı çıkıldığı iddia edilen katlarının yıkımı için dava açıldı. Zeytinburnu'ndaki gökdelenlerle ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği, "tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı" kararına İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi itiraz etti.

İTİRAZ REDDEDİLDİ
İtirazı değerlendiren Danıştay 14. Dairesi ise Zeytinburnu sahil yolunda tartışmalara neden olan gökdelenlerin, kentin tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazların reddine karar vererek, mahkeme kararını onadı. Bu kararla birlikte kulelerin tıraşlanmasından başka seçenek kalmadı. Davacı Avukat Cihat Gökdemir, "Şu anda belediyenin yıkım kararını almaktan başka hukuki anlamda herhangi bir yolu kalmadı. Bu yüzden yıkım kararı vermek zorundalar" dedi. Avukat Gökdemir, ilgili belediyelerin görevlileri hakkında, "mahkeme kararını süresinde yerine getirmediği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

Zeynel YAMAN