Başbakan Erdoğan BM'ye yüklendi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya barışını sağlamak için Birleşmiş Milletler bu görevini yerine getiremiyorsa kendini check etmesi gerektiğini ifade etti.

Giriş Tarihi 15 Temmuz 2014, 00:00 Güncelleme 15 Temmuz 2014, 23:04
Başbakan Erdoğan BM’ye yüklendi!

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da katılıdığı bir iftarda BM ve İsrail'e sert eleştirilerde bulundu.

"BM'DE 5 ÜLKE NE DERSE O OLUYOR"

Başbakan Erdoğan, "Dünya barışını sağlamak için Birleşmiş Milletler bu görevini yerine getiremiyorsa kendini check etmesi lazım, gözden geçirmesi lazım. BM Güvenlik Konseyine bakıyorsunuz, zaten orası 5 tane ülkenin iki dudağının arasında. Onlar ne derse o... Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı sevilmez, tabii sevilmez. Doğruları söyleyen bu dünyada nerede sevildi ki, ama biz doğruları söylemeye devam edeceğiz." diyerek BM'nin mevcut yapısını sert bir şekilde eleştirdi.

"TERÖRE DESTEK İDDİALARI İNSAFSIZLIK"

Bizim, Ortadoğu'daki terör örgütlerine destek verdiğimiz söylemek tüm hayallerin ötesinde bir şey ve bu insafsızlık olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "El Kaide gibi, IŞİD gibi, Nusra gibi bu tür örgütlere destek verdiğimiz... Böyle bir şey söz konusu değil. Ortadoğu'yu çok iyi tanımayanlar nezdinde bu algı operasyonlarının zaman zaman etkili olduğunu üzülerek müşahade ediyoruz. Biz aynı anda hem El Kaide'ye destek veren hem IŞİD'e destek veren hem İrancılık yapan bir hükümet gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu nasıl bir şey? Hepsi birbiriyle çelişkili." diyerek o iddialara sert tepki gösterdi.

"İSRAİL'İN YAPTIKLARINI NASIL İZAH EDECEKSİNİZ"

"Bugün itibarıyla saat 19.00'da elime gelmiş kesin ajans rakamları var. Bin 400 yaralı, 194 ölü, bin 470 İsrail'in vurduğu hedef. Yıkılan ev sayısı 660, zarar gören ev 12 bin 600, vurulan cami 19, yıkılan cami yine 19. Zarar gören okul 33, zarar gören tıp merkezi 6." diyen Başbakan Erdoğan, "Kim yapıyor bunları? İsrail. İsrail'in bu yaptıklarını acaba bizler insan olarak hangi dinden olursak olalım, hangi mezhepden olursak olalım neyle izah edeceğiz." şeklinde konuştu.

"KIBRIS'TA SİYASİ ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

"Türkiye olarak Kıbrıs'ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı siyasi bir çözüm istiyoruz." diyen Erdoğan, "Bu konuda her zaman bir adım önde olma anlayışını muhafaza ediyoruz. Kıbrıs'ta çözüm için gerekli olan, Rum tarafının göstereceği siyasi iradedir. Uluslararası toplumdan beklentimiz Rum tarafına bu yöndeki mesajları güçlü ve kararlı biçimde vermeleridir." şeklinde sözler sarfetti.

"YENİ FASILLAR MÜZAKEREYE AÇILMALI"

Başbakan Erdoğan, "Bu ay dönem başkanlığını devralan İtalya'dan beklentimiz şu; Yeni fasılların müzakereye açılmasıyla katılım sürecimize ivme kazandırılmasıdır. Tam üyelik sürecimizin kendi parametreleri içinde yürütülmesi ve siyasi mülahazalarla karşımıza çıkarılan engellere bir son verilmesi gerekiyor." diyerek sözlerini noktaladı.