Bu da 'paralel' yolsuzluk!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Haziran 2014 Güncelleme 11 Haziran 2014, 01:28
Bu da ’paralel’ yolsuzluk!

İÇİNDEKİLER

Hükümete yargı darbesi girişimi olarak nitelendirilen 17 Aralık operasyonunun mimarlarından İstanbul eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın yolsuzluk suçlaması nedeniyle ceza aldığı ortaya çıktı. SABAH, yolsuzluk operasyonu adı altında yürütülen 17 Aralık girişiminin kurmay kadrosunda yer alan Saygılı'nın yolsuzluğa bulaştığına ilişkin belgeleri elde etti. Bu belgelere göre Saygılı, 2002'de Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yapılan bir ihaledeki usulsüzlükten ötürü kınama cezası aldı. Kınama cezasının verildiği tarih ise ilginç bir tesadüf eseri 17 Aralık 2003.

YARGIDA ENGEL
Ancak bu ceza, paralel yapı yargıda etkili olduğu için Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu konuyla ilgili adli yönden 31 Ekim 2003'te soruşturma izni verdi, ancak Ankara Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izni verilmesine dair kararı da kaldırdı. Yakup Saygılı'nın işlediği fiilin takipçisi olan kişi ise Gülen Grubu aleyhine kitap yazdığı için dört yılı aşkın bir süredir cezaevinde tutulan dönemin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı idi.

Avcı, Saygılı'nın tayinini Bingöl'e çıkarttı. Aralarında 'üst yargı imamı' olduğu belirtilen Emniyet eski 1. Hukuk Müşaviri Osman Karakuş'un da aralarında bulunduğu Gülen Grubu'nun etkili isimlerinin baskılarına boyun eğmedi ve kararından geri adım atmadı.

Saygılı, 17 Aralık operasyonuna ilişkin tape ve ses kayıtlarını sızdırdığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde açığa alınmıştı. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün ulaştığı 2003/485 nolu belgelerden biri Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Disiplin Kurulu Raporu başlığını taşıyor. Bu belgede Saygılı, 'görevde kayıtsızlık gösterme, görevi savsaklama, geçerli bir özrü bulunmaksızın işi geç teslim etme' eylemleriyle suçlanıyor.

Suça konu olan ihale, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılmak üzere 700 milyar+KDV bedelle obzervasyon aracı temin edilmesi projesiyle ilgili. Beş aracın obzervasyon aracına dönüştürülmesine ilişkin ihale, Ever Turizm İnşaat Ticaret adlı bir şirkete verildi. Araçlar firma tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne geç bir tarihte teslim edildiği halde önceden teslim edilmiş gibi tutanak düzenlendi. Firmaya daha işi bitirmeden tüm taahhütlerini yerine getirmiş gibi ödeme yapıldı ve araçlar 20 Aralık 2002'de eksiksiz teslim edilmiş gibi gösterildi.

İnceleme komisyonu 23 Kasım 2003'de bir rapor hazırladı firmanın konuyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğini tespit etti. Açılan soruşturma sonucunda müfettişler Yakup Saygılı'yı suçlu buldu. Bir diğer olayda Diyarbakır KOM için 7 adet gözlemleme aracı ihalesini alan Saraç firmasının adı geçiyordu. Saygılı, araçların revizyonuyla ilgili firmanın kusurlarını kapatmaktan 2003/106709 No'lu dava dosyasında görevi ihmalden yargılandı. Saygılı bu konuyla ilgili de kınama cezası aldı.

Abdurrahman ŞİMŞEK / SABAH