İhanet

2 haftada Ankara-İstanbul hızlı tren hattında 200 kablo, 70 ray devresi bağlantı sistemi kesildi. 'Bu 77 milyona yapılmış ihanettir' diyen Bakan Elvan, 'sabotaj' yüzünden YHT'nin açılış tarihini erteledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2014 Güncelleme 26 Mayıs 2014, 01:36
İhanet

İÇİNDEKİLER

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına yönelik saldırılar, ihanet derecesinde arttı. Son 2 haftada 60 noktada 200 sinyalizasyon ve haberleşme kablosu ile 70 adet ray devresi bağlantı sistemi kesildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, durumu 'sabotaj' olarak değerlendirdi.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI
Önceki açıklamalarında Ankara İstanbul hattının Mayıs'ın ikinci yarısında açılacağını duyuran Bakan Elvan, dün 2 haftada gerçekleştirilen sabotajlar sonucu açılışın Haziran ayının ikinci yarısına kadar ertelendiğini duyurdu. Hattın tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Elvan, "Son 2 haftada toplam 200 sinyalizasyon ve haberleşme kablolarımız ile 70 ray devresi bağlantı sistemi birileri tarafından kesildi. İlgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Gerekli çalışmalar yapılıyor" dedi. Tren yolunun geçtiği güzergahtaki valiliklerin ve jandarmanın güvenlik önlemlerini artırdığını belirten Elvan, şöyle konuştu:

BİRİLERİ RAHATSIZ...
"Sinyalizasyon kanallarımızın kapakları açılıp, kabloları kesilip o şekilde bırakılıyor. Bu tamamıyla bir sabotaj girişimi. Sabotaj dışında bir şey olduğunu düşünmüyoruz. Özellikle İstanbul-Ankara hızlı trenin açılmasından rahatsızlık duyan kesimlerin olduğunu düşünüyorum. Buna başka bir anlam veremiyorum ama biz süratle bu bağlantıları yeniden kurmaya başladık."



HAZİRAN'DA AÇILACAK
Tüm engellemelere rağmen Eskişehir- İstanbul YHT hattını kısa süre içerisinde açacaklarını belirten Bakan Elvan, "Haziran'da hem İstanbul'daki hem de Ankara'daki vatandaşlarımız YHT'yi kullanacak. Bu sabotajdan dolayı maalesef sürede bir aksama söz konusu oldu" dedi.

TEK BİR KABLONUN TAMİRİ 5 SAAT
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın gündeme getirdiği sabotaj girişimleri fotoğraflarla da gözler önüne serildi. Fotoğraflarda kabloları koruması için özenle oluşturulan kablo kanalının açıldığı, içerisindeki fiber optik kabloların kesildiği görülüyor. Kesilen her bir kablo içerisinde 48 küçük kablo olduğu belirtilirken, bunların çalışır hale gelebilmesi için her birinin teker teker tamiratının yapılması gerekiyor. 48 damarlı bir fiber optik kablonun tamiri ise yaklaşık 5 saat sürüyor.

Ahmet TOPAL