Madencilere değil kendine yaşam odası yaptı!

Soma'daki facianın sorumlusu Alp Gürkan'ın sadece madencilik alanında değil başka sektörlerde de faaliyet gösterdiği anlaşıldı. 300 milyon TL cirosu olan Soma Holding, maden işçilerine düşük maliyetli olan yaşam odasını temin etmezken Maslak'ta milyon dolarlık rezidans projesi gerçekleştiriyor.

Giriş Tarihi 15 Mayıs 2014, 00:00 Güncelleme 15 Mayıs 2014, 17:32
Madencilere değil kendine yaşam odası yaptı!

İÇİNDEKİLER

Manisa'nın Soma ilçesinde madende yaşanan facia sonrası gözler maden sahibi Soma Holding'e çevrildi.

300 MİLYON CİROSU VAR AMA...
Bilançonun ağır olması, yaşam odalarının bulunmamasına bağlanırken, 300 milyon TL ciro yapan holdingin neden bu odalardan temin etmediği gündeme geldi.

MASLAK'TA MİLYON DOLARLIK REZİDANS
Soma Holding sahibi Alp Gürkan'ın oğlu Can Gürkan'ın başında olduğu Soma İnşaat, Maslak'ta 47 katlı ofis rezidans projesi Spine Towers'ı yapıyor. Aynı firmanın Kartal'da da AVM ve ofis projesi bulunuyor.

YAŞAM ODASI 30 GÜNLÜK İHTİYAÇ SAĞLIYOR
Dünyadaki birçok ülkedeki kullanılan yaşam odaları, özellikle madenlerin en hayati tedbirleri arasında yer alıyor. Yaşanacak maden ocağı kazalarında işçilerin ilk sığınacakları yer olarak tasarlanan yaşam odaları'nın her biri 40 kişiye kadar koruma sağlayabiliyor. Odaların içindeyse su, yiyecek, oksijen, sağlık çantaları ve telefon gibi hayati ihtiyaçlar bulunuyor.

12 KİŞİLİK ODA 80 BİN DOLAR
12 kişilik kyaşam odalarının fiyatı 80 bin dolardan (160 bin TL) başlarken, yaygın olarak kullanılan 40 kişilik odaların fiyatı ise 200 ila 250 bin dolar (400-500 bin TL) arasında değişiyor. Soma mağdeninde çalışan 780 kişinin ihtiyacı için ise yaklaşık 20 adet yaşam odası bulunması gerekiyordu. Bunun işletmeye olan maliyeti ise 5 milyon dolar (10 milyon TL) civarında bulunuyor. (Ensonhaber)