Cemaate bağış yapmayanı tefeci ilan ettiler

Erzurum'da paralel yapı polisleri, bağış yapmayan kuyumculara, sahte belgeyle tefeci diye kumpas kurdu. Bu suçu işleyen cemaat sempatizanlarını ise kayırdılar

Giriş Tarihi 13 Mayıs 2014, 00:00 Güncelleme 13 Mayıs 2014, 11:34
Cemaate bağış yapmayanı tefeci ilan ettiler

İÇİNDEKİLER

Erzurum'da paralel yapıya bağlı polislerin, kendilerine 'himmet' adı altında bağış yapmayan kuyumcuları, tefeci diye gözaltına aldığı ortaya çıktı. Aynı polislerin, bağış yapan kuyumcuların yıllık yaklaşık 30 milyon liralık tefecilik rantına göz yumduğu da belirtildi. Erzurum Emniyet Müdürlüğü'ne geçen yıl gelen bir ihbarda, bazı kuyumcuların tefecilik yaptığı bildirildi. Polis, şüpheli kuyumcuların hesap hareketlerini incelemeye aldı. Banka verileri de, şehirdeki altın ticaretinin döndüğü Taşmağazalar semtindeki kuyumcuların tefecilik yaptığını ispatladı. Tefecilik yapan isimler tek tek belirlendi. Yapılan operasyonla bazı kuyumcular gözaltına alındı. Ancak iddiaya göre, operasyonu ele alan paralel yapıya bağlı polisler, tefeci kuyumcuların bazılarını operasyondan ayırdı. Polisin, suçu işleyen ancak kendilerine 'himmet' adı altında bağış yapan kuyumcuları korumaya aldığı, yardım yapmayan bazı kuyumcuları ise sahte belgelerle 'tefeci' ilan ettiği öne sürüldü.

PARAYI VER KURTUL
İddialar, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ulaştırıldı. Onun talimatıyla görevlendirilen müfettişler, şehirde geçen yıl yapılan tefeci-kuyumcu operasyonunu mercek altına aldı. Yapılan ilk incelemede paralelci polislerin bazı kuyumcuları koruduğu, sahte tutanak düzenleyerek, yargı karşısına çıkarmak istediği kuyumculara kumpas kurduğu belirlendi. Müfettişler, "Verilen görev icabı yaptığım araştırmada (x) kuyumcuda pos makinesi üstünden tefecilik yapıldığına tanık oldum" tutanağına imza atan polislere, "Bu beyan ve imza senin mi" diye sordu. Ancak, "Hayır bana ait değil" yanıtı aldı. Tutanağın paralelci polisler tarafından hazırlandığı belirlendi. Kumpası kuran polislerin açığa çıkarılması için çalışmalar sürüyor. Müfettişler, pos makinesi üstünden yapılan tefeciliğin yıllık en az 30 milyon liralık bir ciroya sahip olduğunu da belirtti.

EMNİYET'TE PARALEL TEMİZLİĞİN BOYUTU: 42 BİN PERSONEL...
Emniyet Teşkilatı'nda "paralel yapılanma" ayıklamasının boyutları ortaya çıktı. Personelin yaklaşık 5'te 1'ine, tayin, yer değiştirme ve görevlendirme yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın Afyonkarahisar'da partisi tarafından düzenlenen 22'nci İstişare Toplantısı'nda söylediği, "Bu ülkeye ihanet edenlerin görevlerini değiştirmek cadı avıysa, biz bu cadı avını yapacağız" sözlerinin karşılığı Emniyet Teşkilatı'nda ortaya çıktı. 260 bin personeli bulunan emniyette, yasa dışı dinleme ve izlemelerle hükümete darbe girişiminin ardından, bugüne kadar yeri değiştirilen, tayin edilen ya da görevlendirmesi yapılan personel sayısı 42 bini aştı. Yaklaşık 5 aylık bu süreçte binlerce personelin yeri de birkaç kez değiştirildi. Emniyet personelinin kalabalık sayısına rağmen, görevlendirme, tayin gibi rakamların yüzde 20 oranında kalmasının ardında ise "samimi hisleri nedeniyle kullanılan personelin rahatsız edilmesi kaygısı" yatıyor. Darbe girişiminde bulunan yapının çekirdek örgütüne karşı yasal mücadele sert biçimde sürdürülürken, mütedeyyin olduğu için kullanılan çoğu rütbesiz personel konusunda ise daha itinalı bir çalışma yürütülüyor. Alt kesimler için "yer değiştirmenin" yeterli olduğu ifade ediliyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıkladığı rakamlara göre paralel yapı ile mücadele için 43 ilde 198 soruşturma yürütülüyor. 425 müfettiş bu soruşturmaları yapıyor. Halen soruşturulan personel sayısı 839, hakkında suç duyurusu yapılanların sayısı ise 72. 42 bin civarında da görev yeri değiştirilen personel var.