4 nikah 1 cenaze

Gezi Parkı olayları sırasında yaralanan Berkin Elvan önceki gün hayatını kaybetti. Berkin'in ölümüyle Gezi'nin arkasındaki güçler tekrar ortaya çıktı. Milyarlık patronlar, illegal örgütler, Gülen Cemaati ve dış basın, ölüm bahanesiyle hep bir ağızdan kirli ittifakı oluşturdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2014 Güncelleme 13 Mart 2014, 01:14
4 nikah 1 cenaze

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da geçen yıl 16 Haziran'da Taksim Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından yaralanan ve 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra ölen Berkin Elvan (15), dün son yolculuğuna uğurlandı. Elvan için yurt genelinde dua edildi. Fidan dikildi. Ekmekli yürüyüşler, sessiz eylemler düzenlendi.

BİNLERCE İNSAN CENAZEDE
Elvan için ilk tören Okmeydanı Cemevi'ndeydi. Törene binlerce insan katıldı. Cemevindeki törenin ardından Elvan'ın cenazesi, helallik için evine, vurulduğu fırının önüne ve oradan da kalabalık eşliğinde Şişli Feriköy Mezarlığı'na götürüldü. Şişli Camii'ne kadar araçta, daha sonra omuzlarda taşınan cenaze mezarlığa götürülürken, Halaskargazi Caddesi trafiğe kapatıldı. Elvan'ın cenazesi Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

9 AY HİÇ HATIRLAMADILAR
Tüm bunlar yaşanırken Gezi Olayları'nı tezgahlayarak Türkiye'yi karanlık sulara çekmeye çalışan güçler 15 yaşındaki bir çocuğun cansız bedenine sığındı. Ağaç bahanesiyle sokağa dökülen gençleri, devrim hayaliyle kandırarak ölümlerine neden olan güçler, bir kez daha aynı senaryoyu harekete geçirdi. 269 gün komada yatan 15 yaşındaki Berkin Elvan'ı 9 ay boyunca hatırlamayan, anmayan, ziyaret etmeyen veya yardımda bile bulunmayan güçler ise küçük çocuğun ölümüne tutunarak bir kez daha sokak olayları tezgahlamaya başladı. Dün Türkiye'de Berkin'in ölmüyle kalkan bir cenaze ve onun hayata göz yummasını fırsat bilenlerin aralarında kıydığı dört nikah vardı...

CENAZEDEN NOTLAR
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği, 81 ilde Berkin adlı çınar fidesi dikti.
Bazı tiyatro oyunları iptal oldu.
Bazı eğlence yerleri, lokantalar kepenk kapattı. Okmeydanı esnafı bedava ekmek dağıttı.
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyesi bazı avukatlar, protesto için duruşmalara girmedi.
Törende Taksim Dayanışması, DİSK, KESK, FB, BJK ve GS taraftar grupları yer aldı.
Gezi Parkı eylemlerinde "Sapanlı teyze" olarak bilinen, 3 ay tutuklu kalan Emine Cansever, törene katıldı.

YURTTA BERKİN
Ankara: Güvenpark'ta polis müdahalesi oldu.
İzmir: Avukatlar, İzmir Adliye Sarayı'nda ekmekli, sessiz oturma eylemi yaptı. Şehir genelinde 102 kişi gözaltına alındı
Bursa: 40 kişi gözaltına alındı. 38'i serbest bırakıldı.
Antalya: Giritli Evi ve Müzesi'nin açılışında Elvan için "Şimdi Uzaklardasın" şarkısı söylendi.
Kayseri: KESK, Cumhuriyet Meydanı'nda eylem düzenledi.
Tunceli: Yaklaşık 5 bin kişi AK Parti Tunceli İl Başkanlığı önüne kadar yürüyerek oturma eylemi yaptı.

MARJİNAL ÖRGÜTLER
Gezi Olayları'nda masum topluluğun arasına karışarak eylemlerin büyümesine neden olan marjinal gruplar dün de Berkin Elvan'ın ölümünü bahane ederek ortalığı yakıp yıkmaya başladı. Belediye otobüsleri, duraklar, kamu mallarına zarar veren kalabalık gruplar sürekli olarak polisle çatışmaya girdi. Cenaze kortejinde de sahne alan bu güçler, kalabalığın arasında kalan bir itfaiye aracına vurmaya başlad ve aracı bırakıp kaçan itfaiye görevlisini E-5 Karayolu üzerinde yakalayarak darp etti. Türkiye'nin dört bir yanında ise AK Parti seçim bürolarına saldırılar gerçekleştirildi.

GÜLEN CEMAATİ
Berkin'in ölümü Gülen cemaati tarafından da hükümete saldırmak için kullanıldı. Önceki aylarda "Berkin'i bahane ederek ortalığı savaş alanına çevirdiler' manşetlerini atan Zaman gazetesi bir anda gösterileri savunmaya başladı. Daha önce ne şehit askerler, ne de Mavi Marmara'da hayatını kaybedenler için taziye göndermeyen Gülen ise Berkin için hem taziye yayınladı hem de gazetelere ilan verdi. Taziyede Berkin'e rahmet dilemeyi bile unutan Gülen, "Bugüne kadar pek çok acıyla dağidâr olmuş ama temkin ve teyakkuzunu korumayı başarmış Alevi kardeşlerimize sabrı cemil niyaz ederim" diyerek Alevi vatandaşlara mesaj göndermeyi ise unutmadı.

ÇAPULCU SERMAYE
Gezi olaylarından Divan Oteli'ni revire çeviren Koç ailesi ve Taksim Meydanı'na yemek ve ihtiyaç gönderen, binlerce genci ölüm pahasına sokaklara süren sermayenin patronları da bir kez daha sahneye çıktı. Çapulcu sloganıyla Gezi'ye gelen ünlü iş adamı Cem Boyner'in ülke çapında tüm kurumlarına attığı mailde, "Tüm mağazalarda müzik yayınını durdurun bu gün. Müşteri etkinliklerini iptal edin. İnternet şifrelerini iptal edin. Mağazalara sığınabilecek vatandaşlar için su, ilkyardım malzemesi, vb, eksiksiz bulundurun" çağrısı yaparak ikinci bir ayaklanma sinyalini verdi. 9 ay boyunca Berkin'e bir yardım ya da daha iyi bir hastane imkanı sunmayı akıl etmeyen sermaye kulübü TÜSİAD ise genç çocuğun vefatı için taziye yayınladı ve hükümete ağır eleştirilerde bulundu. Berkin'in ölümü üzerine Murat Ülker de benzer açıklamalarda bulunurken, Süleyman Demirel bile durumdan vazife çıkararak sahne aldı.

DIŞ GÜÇLER
Gezi Olayları sırasında Türkiye'de savaş varmış gibi yayın yapan ve Taksim'den 6 saat canlı görüntü veren CNN de Berkin'in ölümüyle bir kez daha bıraktığı yerden ortaya çıktı. Gezi Olayları'nda yalan haberlerle kara propaganda yapan CNN'in muhabiri Ivan Watson, canlı yayının bir kez daha baş aktörü oldu. New York Times, Guardina, Financial Times ve BBC de olayları körükleyen yayın yaptı. HSYK ve internet düzenlemesi yasaları hakkında Türkiye hakkında ağır bir rapor hazırlayan Avrupa Parlemantosu ise bu raporu oylamadan önce "Berkin'in ölümü nedeniyle çalışmakta güçlük çekiyoruz" açıklamasıyla dikkat çekti.