Yeşil ışık

Sağlık sorunu nedeniyle 1999'da ABD'ye gitti ama bir daha geri dönmedi. Fethullah Gülen'in ülkeyi terk ederken kullandığı yeşil pasaportun ise yasa dışı temin edildiği öne sürüldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2014 Güncelleme 03 Mart 2014, 01:05
Yeşil ışık

İÇİNDEKİLER

Cemaatini Pensilvanya'daki malikanesinden yöneten Fethullah Gülen'in, devlet içine yuvalanmış paralel örgüt üyeleri sayesinde edindiği yeşil pasaportla yurt dışına çıktığı belirlendi. Diyanet'ten istifa ederek ayrılan ve ilkokul mezunu olan Gülen, yalnız üst düzey devlet görevlilerine verilen bu pasaportla 21 Mart 1999'da ABD'ye uçtu ve bir daha da geri dönmedi.



ALMASINA İMKAN YOK
Gülen, çıkışta A 108450 numaralı Yeşil pasaportu kullandı. Ancak Gülen Diyanet'ten ve vaizlikten emekli değildi. 20 Mart 1981'de Diyanet'ten 6/7 kıdem ve derece ile istifa ederek ayrılmıştı. İlkokul mezunu olan Gülen'in üst düzey memurların alabildiği yeşil pasaportu alma hakkı yoktu. Buna rağmen devlet içine sızan paralel yapı elemanlarının sayesinde 'evrakta sahtecilik ya da usulsüzlük' ile yeşil pasaporta sahip olan Gülen, bu sayede İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 21 Mart 1999'da yurt dışına çıktı. Aslında Fethullah Gülen, TR-A 133484 numaralı mavi pasaporta sahipti ve bu pasaportu 1986 ve 1991 arasında kullanmıştı. Daha sonra TR-E 298669 numaralı bir başka pasaportu daha olan Gülen, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki paralel devlet uzantıları sayesinde yeşil pasaport almayı başardı.



EVRAKTA SAHTECİLİK!
Gülen'in, o dönemde Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde hakkında başlatılan "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" soruşturmasından kaçmak için sağlık kontrolünü bahane ettiği sonradan ortaya çıktı. Yeşil pasaportunun ise "evrakta sahtecilik" ya da "usulsüz" temin edildiği iddia edildi.

KİMLERE VERİLİR?
TBMM eski üyeleri ve bakanlar, kadro derecesi 1,2,3 olan devlet memurları ve bu derecede emekli olanlar, 1. 2. ve 3. derecede sözleşmeli olarak çalışırken emekli olan memurlar, emekli kesenekleri 1.,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek Emekli Sandığı'na yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurlarına yeşil pasaport verilir.

Zafer HALATÇI