17 Aralık soruşturmasında tahliye

17 Aralık soruşturmasında Reza Sarraf ve bakanların çocukları da dahil olmak üzere 5 kişinin tahliyesine karar verildi.

Giriş Tarihi 28 Şubat 2014, 00:00 Güncelleme 28 Şubat 2014, 17:47
17 Aralık soruşturmasında tahliye

İÇİNDEKİLER

17 Aralık soruşturmasında Reza Sarraf ve bakanların çocukları da dahil olmak üzere 5 kişinin tahliyesine karar verildi.

17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklu bulunan işadamı Rıza Sarraf ile eski bakanlar Muammer Güler ve Zafer Çağlayan'ın oğullarının da aralarında bulunduğu 5 kişi tahliye edildi. Soruşturma kapsamında tutuklu isim kalmadı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Rıza Sarraf ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Hikmet Tuner ve Özgür Özdemir'in aylık tutukluluk incelemesi geçtiğimiz günlerde yapılmıştı. Aylık tutukluluk incelmesinde tahliye talebi reddedilen isimlerin avukatları bu karara itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi bugün duruşmalı olarak avukatların tahliye taleplerini dinledi.

Avukatların talebine ilişkin mahkeme soruşturma savcısından görüşünü istedi. Savcı Ekrem Aydıner soruşturmanın devam ettiğinden şüphelilerin tahliye talebinin reddine karar verilmesini istedi. Talepleri değerlendiren mahkeme 5 şüphelinin de tahliyesine karar verdi.

'DELİLLERİN KARARTILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'
'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2012/120653 esas sayılı dosyasında şüpheliler Hihmet Tuner, Salih Kaan Çağlayan, Barış Güler, Rıza Sarraf ve Özgür Özdemir haricindeki tüm şüphelilerin daha önceden itirazlar sonucunda tahliye oldukları görülmüştür' ifadelerine yer verilen kararda 'Yukarıdaki tutuklu şüphelilerin rüşvet almaya veya vermeye aracılık etmek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, rüşvet vermek suçlarına yönelik delillerin CMK 135. Maddesi gereğince iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve CMK 140. Maddesi gereğince teknik araçlarla izleme ve neticesinde görüntülerin kayda alınması suretiyle elde edildikleri bu şekilde elde edilen delillerin yan delillerle desteklenmedikleri sürece, tek başına esasa ilişkin delili mahiyetinde bulunmadığı açıktır. Ayrıca toplanan tüm delillerin telefon dinleme ve teknik takip sonucu elde edildiklerinden delillerin toplandığı, dolayısıyla karartılmasının söz konusu olamayacağı, şüphelilerin sabit ikametgah ve konumları itibari ile kaçma şüphelerinin olmadığı, en son incelemelerden sonra dosyaya kayda değer bir delil girmediği, bilirkişi incelemelerinin her zaman yapılabileceği, kamu görevlisi olmayan şüphelilerin rüşvet vermek ve rüşvete aracılık etmekten tutuklandıkları, aracılık ettiklerinin yasal delillerle ortaya konması gerektiği, böylece şüphelilere atılı suç vasıflarının şüpheliler lehine değişme ihtimalinin yüksek olduğu, bu durumda tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine sebebiyet vereceğinden aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur' denildi.

'5 İSME YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI'
Mahkeme kararın hüküm kısmında ise 'Şüpheliler Hikmet Tuner, Özgür Özdemir, Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan'ın üzerlerine atılı rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek, şüpheli Rıza Sarraf'ın rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçlarından atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali delillerin toplandıkları, sabit ikametgah ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimalleri bulunmadıklarından ayrı ayrı tahliyelerine, şüpheliler Hikmet Tuner, Özgür Özdemir, Barış Güler ve Salik Kaan Çağlayan ve Rıza Sarraf'ın yurt dışına çıkışlarının yasaklanmalarına, şüpheliler Hikmet Tuner, Özgür Özdemir, Barış Güler ve Salik Kaan Çağlayan ve Rıza Sarraf'ın kamu davası açılıp savunmaları tesbit edilene kadar ikametgahlarına yakın karakola her Cuma günü mesai saatleri içerisinde şahsen müracaat ederek mevcudiyetini ispat etmek için imza atmalarına ve adreslerini bildirmelerine' ifadelerine yer verdi.

SAVCIDAN İTİRAZ
17 Aralık soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner'in, 5 ismin tahliyesine ilişkin itiraz edeceği öğrenildi.

EBRU GÜNDEŞ, EŞİNİN TAHLİYE HABERİNİ AVUKATINDAN ALDI
Ünlü Şarkıcı Ebru Gündeş, eşi Rıza Sarraf'ın tahliye haberini avukatından aldı.

17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Rıza Sarraf avukatlarının itirazı üzerine tahliye edildi. Avukatların yaptığı itiraz mahkeme tarafından bugün değerlendirildi. İş adamı Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım gün boyu karar için adliyede bekledi. Mahkemenin tahliye kararını açıklamasıyla avukat Yıldırım ilk iş olarak ünlü sanatçı Ebru Gündeş'i arayarak müjdeli haberi verdi. Avukat Yıldırım'ın, telefonla konuştuğu Gündeş'e 'Kocanı akşam eve gönderiyorum. Gözün aydın şekerim' dediği öğrenildi. Haber karşısında çok sevinen Gündeş'in, görüşmede avukat Yıldırım'a teşekkür ettiği belirtildi.

Gündeş eşi Sarraf'ı, tutuklama kararının ardından sık sık Metris Cezaevi'ne giderek ziyaret etmişti. Sağlık kontrolü için zaman zaman hastaneye götürülen eşini burada da yalnız bırakmayan Gündeş kameralara hep üzgün bir şekilde yansımıştı. Gündeş eşi tutuklandıktan sonra, jüri üyeliğini yaptığı yarışmada duygularını anlatırken gözyaşlarını tutamamıştı.